×
En del av Stockholms stad
Vällingby

Arkiverat evenemang:

En flykt - berättelsen om min resa

Av Issa Ali

Tänk på allt ni har hemma. Vad hade ni packat om ni skulle lämna ert land och kanske aldrig komma tillbaka? Vad skulle ni säga eller göra om ni hade vetat att det här kan vara sista gången ni kommer att träffa en pappa eller mamma, barn, syster eller alla. Har ni tänkt, om det var sista gången?

2013, efter att inbördeskriget i hemlandet Syrien pågått i två år, tvingades Issa Ali fly. Det tog honom fyra månader att komma till Sverige och väl där börja en annan resa, den mot att skapa sig ett hem och ett liv. En resa mot integration. 

Under våren kommer Issa Ali besöka skolor och berätta om sin sista tid i Syrien, om resan och om människorna han mött på vägen, utan vars hjälp han aldrig skulle kommit dit han är idag. Han berättar om demokratins styrka och skörhet, om vikten av att öppna upp och förstå varandra. Om att hjälpa till där man kan.

Issa Ali föddes 1988 och växte upp utanför Damaskus i Syrien. Han utbildade sig till arkitekt i Homes, där han bodde när området ockuperades i början av kriget. Issa flydde till Göteborg2014. Fem år senare jobbar Issa på ett arkitektkontor i Stockholm och bor med sin sambo på södermalm. Han är just nu med och startar upp Arkitekter utan gränser - Syrien. 

Under föreläsningen får publiken i uppgift att tänka på vilka val de själva skulle ha gjort i olika situationer. Dessa frågor finns även samlade i ett handledningsmaterial riktat till skolor (åk 8 och 9, samt gymnasiet), tillsammans med fakta och andra frågor och fördjupningsuppgifter om b.la Syrien, demokrati, asyl, integration och segregation.

Elevreflektioner från föreläsning:

''Innan kriget bröt ut kunde man med ett syriskt pass resa till ungefär 25 stycken olika länder. Under krigets gång minskade antalet länder som ville ta emot personer med syriska pass, Issa berättade att det idag inte går att ta sig någon stans med ett syriskt pass. Du är alltså fast i landet och kan inte ta dig någon stans. För att då kunna fly behöver du anlita en människosmugglare. Det var precis det Issa anlitade för att kunna ta sig till Sverige. Människosmugglarna tar extremt mycket betalt och utsätter de människor som de smugglar i stor risk. Issa satt 15 dagar i en källare och väntade på att smugglaren skulle komma med hans falska pass så han kunde ta sig ut ur landet. Han fick göra sina behöv i en hink i ett rum bredvid och fick betala smugglarens assistent för att gå ut och köpa mat till de papperslösa flyktingarna. Efter sitt första försök blev han tagen av polisen och satt i ett fängelse i landet, Issa berättade att han mest tyckte det var skönt då han fick mat och en toalett tillskillnad från vad han hade "hemma". Elev / Blackebergs gymnasium 

''Issa fick oss att förstå hur otroligt viktigt det är att man uppmärksammar att flyktingar inte är osynliga. Om alla gör något litet så kommer det hjälpa väldigt många människor som idag står utan hem och utan språkkunnigheter. Att människorna bakom rubrikerna i tidningarna också är människor, också har känslor, också har ett liv.'' Elev / Blackebergs gymnasium

Klicka här för hanledningsmaterial.

Kontakta Jias Maciel för mer information om ni vill boka en föreläsning.