×
En del av Stockholms stad
Vällingby
Amat Levin för Bokmåndag på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Foto: Senay Berhe

Arkiverat evenemang:

Amat Levin


Vällingby


I västra Afrika, inkilad i ett annat land, ligger Gambia, ett av kontinentens minsta länder. Trots sin undanskymda roll utgör den gambiska communityn i Sverige en av de äldsta migrantgrupperna från Afrika och har satt sin prägel på landet genom namn som Seinabo Sey, Erik Lundin, Alice Bah Kuhnke och Badou Jack. Hur kommer det sig?

Allt började 1965. En värmlänning vid namn Bertil Harding är på resa i Senegal och en högersväng vid fel tillfälle tar honom ända ut till den gambiska kusten och Atlantens mäktiga vågor. Bertil har kommit till ett para­dis, och hit ska han genom åren ta mängder av svenskar som längtar till sol och värme. Ovetandes öppnar han samtidigt dörren för tusentals gambier som söker en bättre framtid i Sverige.

Slumpens barn är ett porträtt av en diaspora bestående av många olika röster, åsikter och erfarenheter. Det är också en personlig berättelse om viljan att reparera familje­band och vad det innebär att föra ett arv vidare.

Journalisten Amat Levin, själv med rötter i Gambia, skriver fram en berättelse om ett oväntat möte. Han träffar svensk-gambier som kom hit redan på 1960-talet och började jobba inom vården och industrin och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott. Hur skiljer sig deras upplevelser åt? Vad säger deras berättelser om ett Sverige där invandring blivit allt mer ifrågasatt? Och kan deras existens härledas till några slumpartade sammanträffanden på femtio- och sextiotalet?

Amat Levin gör även podden Power Meeting Podcast och driver Instagramkontot @svarthistoria. Slumpens barn är hans första bok.

Samtalet leds av Amie Bramme Sey, frilansande kulturjournalist och moderator, som bl.a. driver podden Raseriet (tillsammans med Fanna Ndow Norrby).

Samtalet kommer att sändas digitalt på Kulturhuset Stadsteaterns Play den 20 april kl 18.00.

I samarbete med Vällingby Folkets Hus, Vällingby bibliotek och Klackenbergs Böcker & Papper.

Tidigare samtal: 20 januari Athena Farrokhzad, 3 februari Majgull Axelsson, 2 mars Hanna Rut Carlsson, 30 mars Kerstin Weigl & Kristina Edblom, 6 april Gina Dirawi

Serveringen öppnar en timma innan samtalet.

Information

Scen

Vällingby

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

20 april 2020

Pris

  • Ordinarie:60 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Vällingby

Just nu inga föreställningar inlagda