×
En del av Stockholms stad
Teater
Helena Nilsson, Konstnärlig ledare, Marionetteatern på Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Matilda Rahm

Konstnärlig ledare

Helena Nilsson

Helena Nilsson är konstnärlig ledare för Marionetteatern sedan 2003 och tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. Hon är utbildad dockspelare och har genom åren varit verksam som dockmakare, dockspelare, regissör och teaterchef.

Helena Nilsson har regisserat flera av Marionetteaterns publik- och kritikersuccéer som till exempel Sagan om den lilla farbrorn (2002), Kan du vissla, Johanna? (2005), Gå och bada, mister Räf! (2009), Systern från havet (2011), Lillan och Pappa August (2012) Da-Da-Da (2017) och Ett frö i rymden (2019)

Helena Nilsson är skolad inom dockteaterns alla discipliner. Under åren 1984-1988 utbildades hon under ledning av Prof. Michael Meschke, Marionetteaterns grundare. Under mer än tio år arbetade hon nära Meschke på teatern och år 1999 tillträdde hon som teaterchef, något hon var verksam som fram till 2003, då verksamheten införlivades med Stockholms stadsteater.

Helena Nilsson har även deltagit som dockspelare i tv-produktioner samt haft nationella och internationella uppdrag som handledare och lärare vid bland annat Teaterhögskolan i Stockholm, Dramatiska Institutet samt i det SIDA-finansierade kulturutbytet "The childrens voice" i Dhaka, Bangladesh.


2008 tilldelades Helena Gustaf Fröding-sällskapets hedersmedalj för sin medverkan i Kärleksköparen - Fröding naked (2008).

För perioden 2016-2020 är Helena vald som ledamot i styrelsen för världsomspännande Union International de la Marionnette (UNIMA) med uppdrag att leda organisationens Europeiska kommission. UNIMA sorterar under Unescos paraply och är världens äldsta teaterorganisation till vilken drygt 90 nationer är anslutna.

Läs mer om vilka produktioner Helena Nilsson medverkat i här.