×
En del av Stockholms stad

20 teaterpremiärer hösten 2015 – stort författarfokus

Karl Ove Knausgård, Sara Lidman, P O Enquist, Hemingway och Karolina Ramqvist – det är stort fokus på författare i Kulturhuset Stadsteaterns höstrepertoar. För första gången blir P O Enquists hyllade klassiker Livläkarens besök teater liksom Karl Ove Knausgårds bokserie Min Kamp. Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre med Yvonne Lombard i titelrollen har fått en ny dramatisering. Karolina Ramqvists Flickvännen blir teater i regi av Marianne Lindberg De Geer. Höstens stora musikteaterföreställning på Stora scenen blir Cabaret i regi av Ronny Danielsson.

Det blir flera urpremiärer i höstens repertoar och många spelplatser för de 20 uppsättningar som utgör Benny Fredrikssons sista repertoar som teaterchef. Från 1 januari 2016 är det nya teaterchefen Anna Takanen som står för repertoaren.

– Jag är glad att lämna över stafettpinnen efter 13 år som teaterchef med ett antal riktigt stora samtidsberättelser och flera urpremiärer, säger Benny Fredriksson som fortsättningsvis är VD för Kulturhuset stadsteatern. 

– Teatern bjuder hösten 2015 på starka urpremiärer och klassikertolkningar. Flera av de här föreställningarna kommer också spelas i min repertoar som börjar januari 2016 och det är jag glad över. Ja, det är tacksamt att ta över en så lockande repertoar som Benny Fredriksson här bjuder på, säger Anna Takanen som tillträdde som teaterchef måndagen 16 mars.

Teaterhösten 2015 börjar redan 15 augusti med premiären av Sara Sara Sara. En pjäs med inspiration av Sara Lidmans eget liv av America Vera-Zavala. Regi Olof Hanson.

Den 22 augusti har höstens stora familjeföreställning premiär – Momo eller kampen om tiden av Michael Ende i regi av Allan Svensson som på 1990-talet satte upp den stora familjesuccén Det susar i säven. Polly Kisch gör titelrollen.

Björn Runge återvänder till Kulturhuset Stadsteatern och sätter upp Gellhorn och Hemingway av Stig Hansén med Petronella Barker och Jacob Eklund i rollerna. Urpremiär 27 augusti.

Karl Ove Knausgårds Min Kamp får urpremiär som teaterföreställning på Lilla scenen 29 augusti. Ole Anders Tandberg har gjort en dramatisering som utgår från samtliga böcker i serien och han står också för regin.

Alexander Mørk Eidems egensinniga och tokhyllade uppsättning av Paraplyerna i Cherbourg får äntligen sin nypremiär 10 september. Som kärleksparet Geneviève och Guy återkommer Louise Peterhoff och Sverrir Gudnason.

Cabaret har premiär på Stora scenen 19 september med bland andra Sarah Dawn Finer i rollen som Sally Bowles. Regi Ronny Danielsson.

Hjalmar Bergmans mästerverk Farmor och vår herre i en ny dramatisering av Emma Broström har premiär 9 oktober. Regisserar gör Maria Löfgren. Yvonne Lombard och Meta Velander möts igen på scenen i rollerna som Agnes Borck och Emma, hennes tjänarinna.

I månadskiftet november/december har P O Enguist klassiker Livläkarens besök urpremiär i en dramatisering av Erik Norberg och Johanna Garpe som den senare även regisserar.

Rikard Wolff gör en musikföreställning, Den sista föreställningen, med utgångspunkt från den musik som spelades då Jacques Brel endast 36 år gammal gjorde sin avskedskonsert. Den sista föreställningen har urpremiär 4 december i gemensam regi av Linus Fellbom och Rikard Wolff.

Karolina Ramqvists bok Flickvännen blir teater i regi av Marianne Lindberg De Geer.  Dramatisering av författaren själv. Premiär 11 december 2015.

2xStaffan Göthe är en föreställning som består av teaterklassikern En uppstoppad hund och helt nyskrivna En slavisk dans. De spelas dels var för sig och tillsammans på helgerna. Regi Olof Hanson, premiär 12 december.

Pressbilder