×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2020

För femte året i rad utdelas litteraturpriset till ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning. I år tilldelas priset den isländske författaren Einar Kárasons roman Stormfåglar i översättning av John Swedenmark, utgiven av Thorén & Lindskog.

Motiveringen lyder:
 
Med Stormfåglar blåser Einar Kárason nytt liv i det klassiska temat människans kamp mot naturen. Desperationen ombord på en stormdrabbad fisketrålare beskrivs så knivskarpt att läsaren känner iskylan strömma ut från boksidorna. En gastkramande läsupplevelse som förstärks av John Swedenmarks ypperliga översättning.
 
Einar Kárason är född 1955 i Reykjavik och är bland annat känd för trilogin Djävulsön, Guldön och Det förlovade landet, varav de två första delarna filmatiserades i mitten av 1990-talet. Förutom romaner har han även skrivit lyrik, barnböcker och filmmanus.
 
John Swedenmark är född 1960 i Sundsvall och översätter från isländska med flera språk. Han är verksam som essäist och gästföreläsare på litterära utbildningar, och jobbar gärna med kulturtidskrifter och med popularisering av översättaryrket. Han har tilldelats Svenska Akademiens översättarpris och isländske presidentens hedersutmärkelse Orðstír, och är även riddare av isländska Falkorden.
 
Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris tilldelas ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning. Det är ett unikt litterärt pris som premierar författare såväl som översättare. Prissumman på 150 000 kr delas lika mellan författare och översättare och bekostas av Kulturhuset Stadsteatern, Bonnierförlagen, De Oberoende, Natur & Kultur och Norstedts. En sluten prisceremonin kommer att hållas i slutet av året.
 
Juryn består av Maria Schottenius (DN), Claes Wahlin (Aftonbladet), Madelaine Levy (SvD), Victor Malm (Expressen), Marta Ronne (UNT) och Fredrik Lind (Kulturhuset Stadsteatern), ordförande Ingemar Fasth (Konstnärlig ledare/Litteraturscenen, Kulturhuset Stadsteatern) och sekreterare Hanna Karlsson (verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern).