×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Viet Thanh Nguyen

Arkiverat evenemang:

Viet Thanh Nguyen (USA/Vietnam)

I samtal med Andreas Norman


Handelshögskolan


Möt Viet Thanh Nguyen, från Vietnam bosatt i USA, i samtal med Andreas Norman.

Viet Thanh Nguyen föddes 1971 i Vietnam men växte upp i USA, dit han som fyraåring flydde tillsammans med sina föräldrar. Han är professor i Ethnic studies vid University of Southern California och nyutsedd hedersdoktor vid Uppsala universitet. Nguyen medverkar regelbundet som krönikör i New York Times och Los Angeles Times, där han gjort sig ett namn som en radikal röst i bland annat flyktingfrågan.

Viet Thanh Nguyens debutroman Sympatisören fick ett enormt genomslag när den gavs ut i USA och fick ta emot en lång rad utmärkelser, däribland det prestigefyllda Pulitzerpriset 2016. Boken togs emot som ett hett efterlängtat vietnamesiskt perspektiv på Vietnamkriget.

Andreas Norman är författare och fd diplomat med fokus på Östeuropa och Västra Balkan, och har bott och arbetat i bl.a. Bosnien, Makedonien och Litauen. 2013 kom han ut med den hyllade thrillern En rasande eld och senare med uppföljaren De otrogna. Han har även skrivit om sina erfarenheter under tsunamikatastrofen 2004 i den uppmärksammade boken 9,3 på Richterskalan. Han har tidigare samtalat med Geir Gulliksen och Goran Vojnović.

Om Flyktingar

Till alla flyktingar överallt – så inleder Viet Thanh Nguyen sin novellsamling Flyktingar. I åtta berättelser skildrar han människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Några har kommit med båt från Vietnam till USA och försöker navigera mellan det nya och det gamla landets förväntningar på dem. Andra har blivit kvar, med en stark längtan efter ett liv på andra sidan havet. Några ser framat, andra bakåt – och alla har de sina drömmar.

Viet Thanh Nguyen, själv flykting från Vietnam, följer upp den Pultizerprisvinnande romanen Sympatisören med en novellsamling som hyllats av en unison amerikansk kritikerkår. Med ett kristallklart språk fullt av skarpsynta betraktelser undersöker han i sina berättelser migrationens och krigets påverkan på den enskilda människan.

PRESS

"Viet Thanh Nguyen är en av våra främsta migrationsskildrare."
– Joyce Carol Oates

"En superb samling."
– New York Times Book Review

Samtalet hålls på engelska och görs i samarbete med Tranan. Flyktingar är översatt av Hans Berggren.


2020 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Handelshögskolan är en av de platser där vi dyker upp under 2020. Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Handelshögskolan

Premiär

27 januari 2020

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda