Wanda Bendjelloul och Susanna Alakoski

Susanna Alakoski och Wanda Bendjelloul

I samtal med Martina Lowden

Hörsalen

Möt Susanna Alakoski och Wanda Bendjelloul i samtal med Martina Lowden.

Se samtalet live kl 19:30

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

Wanda Bendjelloul (född 1975) är journalist och filmkritiker, med uppdrag för bland annat TV4 och Dagens Nyheter. Hon är uppvuxen i Enskededalen.

Martina Lowden är författare, frilanskritiker och chefredaktör för litteraturtidskriften ponton, som publicerar texter av unga mellan 14 och 21 år. Hon debuterade med den uppmärksammade Allt (2006) som tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Hennes senaste bok är rimsagan Hur man blir en sten (2014), ett samarbete med konstnären Klara Kristalova. För Kulturhuset Stadsteatern har hon bland annat samtalat med Sigrid Combüchen samt lett Klassikersalongen om Systrarna på heden: Anne, Charlotte och Emily Brontë.

Om Bomullsängeln av Susanna Alakoski

Hilda är alls inte ensam. Hon har katten Kisuli. Hon har Sanna-täti, som tar hand om allt och som föddes för en halv evighet sedan, samma dag som elden brände gamla Vasa till aska. Och hon har mor, som fått stirrsjukan och är bortom allt. Far är någonstans i Amerika.

Men när Hilda har vuxit till sig hamnar hon i olycka, får lämna mostrarna, mostermännen och tryggheten på gården Sorola för att tjäna piga, koka lut, byka, sätta potatis, räfsa hö.

Hennes mer oförvägna vän Helli förstår inte varför man ska slita så ont för någon annan och får med sig Hilda till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken med pipa högre än Trefaldighetskyrkan.

Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsänglar.

Med Bomullsängeln inleder Susanna Alakoski en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. En berättelse om fred och krig, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Om Dalenglitter av Wanda Bendjelloul

Hon har brännmärken på handlederna från tiden vid fritösen. Men nu, när hon flyttats upp till kassan, är allt lättare. Hon kan låta en sedel försvinna i fickan, hon kan spara till ett körkort. Kanske finns en väg bort från hamburgarna. När en ung polsk släkting plötsligt dör är hon tvungen att resa till hans begravning. I Polen möter hon en helt annan förort än sin egen, och allt tar en oväntad vändning.

I romanen Dalenglitter skriver Wanda Bendjelloul om en ung kvinnas uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm. Det är en skarp och medryckande debutroman om hårt arbete och om vad klass och ursprung gör med oss.

Samtalet hålls i samarbete med Natur & Kultur och Weyler förlag.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Scen

Hörsalen

Speltid