×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

Lyssna, lyssna!

Akt 1: Jerker Virdborg, Anders Lagerqvist och Mats Widlund. Akt 2: Karin Smirnoff & Lucas Brar.


Hörsalen


Lyssna, lyssna! står litteratur och musik på scen tillsammans. En timme av högläsning och musikalitet. Hur det hela gestaltar sig, vet bara författaren och musikern. Det blir det oväntade.

AKT 1: Läsning av Jerker Virdborg och musik av Anders Lagerqvist och Mats Widlund

Jerker Virdborg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt 2001 utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris. Han har därefter bland annat publicerat romanerna Försvinnarna (2005), Staden och lågorna (2012) och Sommaren, syster (2017). Han skriver dessutom litteraturkrönikor i Dagens Nyheter och är konstnärlig ledare för en litterär scen i Röda rummet på Berns.

Jerker Virdborg kommer läsa sin nyskrivna novell, Jaguaren.

Om Jaguaren

En man finner en lapp under vindrutetorkaren: Någon har råkat skada hans antika sportbil. Men hur han än letar så kan han inte hitta några skador. Den gåtfulla lappen blir början på en kedja svårförklarliga händelser som för mannen allt närmare en avgörande gräns.  

Jaguaren är en berättelse om hur verkligheten sakta löses upp i kanterna tills kontrollen går förlorad. Men någonstans i det oöverblickbara glimmar också ett litet ljus.

Anders Lagerqvist, violin, är ständigt aktuell tillsammans med många av Sveriges förnämsta musiker och skådespelare i program med klassisk kammarmusik och poesi. Sedan 2012 är Anders konstnärlig ledare för den banbrytande konsertserien Musik på Udden på prins Eugens Waldemarsudde där musik och text samspelar med utställningarna på museet. Hans koncept har lett till konserter i Holland, Israel, Frankrike och 2020 även i USA och England.

Mats Widlund, piano, en av Sveriges mest firade pianister som regelbundet framträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Mats är tillsammans med flöjtisten Tobias Carron konstnärlig ledare för Kammarmusikfestivalen i Sandviken sedan mer än 25 år. Han är dessutom konstnärlig ledare för Trelleborgs internationella pianofestival sedan 2005. Mats Widlund är professor vid Kungliga Musikhögskolans avdelning på Edsbergs slott.

Verk som kommer att framföras:

Bela Bartok ur sonat för soloviolin "melodia"

John Cage "Six melodies för violin and keyboard" sats lll

Morton Feldman "piece for violin and piano"

György Kurtag ur "signs,games and messages" för soloviolin "John Cage in memoriam"

Bela Bartok: ur solosonat för violin

Martin Hederos "Katja" i arrangemang för violin och piano

Felix Mendelssohn "sweet remembrance" från "lieder ohne worte" op. 19 nr.1

Akt 2: Läsning av Karin Smirnoff och musik av Lucas Brar

Karin Smirnoff, född 1964, är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019. 2020 är Karin Smirnoff aktuell med den sista romanen i trilogin: Sen for jag hem.

Karin Smirnoff kommer läsa ur sin nya roman Sen for jag hem.

Om Sen for jag hem

Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr. Med sina två första böcker om janakippo, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.

Lucas Brars musik kännetecknas framförallt av sitt säregna uttryck, där han suddar ut gränserna mellan jazz, klassisk och popmusik. Med en virtuos klassisk teknik kombinerar han rytmer och harmonik från jazzvärlden i sina arrangemang och egna kompositioner. Han ger uppskattade konserter runt om i Europa, och hans videor på Youtube har setts av miljontals människor. Han började sin bana i den klassiska världen, där han studerade för Mats Bergström på Musikhögskolan i Stockholm. År 2009 erhöll han det prestigefyllda Rosenborg-Gehrmans musikstipendium.

"Du är en läsande människa. Du läser din bok, du lyssnar på din bok i lurarna. Men när slog du dig ner vid cafébordet för att lyssna till en författare som läste högt för dig? En hel novell, delar av en novell, ur en roman, eller något prosastycke som legat i byrålådan, i hårddisken och bara väntat på att få luftas inför publik.

Det börjar vi bjuda på och inte bara det. Varje kväll finns en eller två musiker på scen, i samspel med författaren. Så förvänta dig en timme med läsning och musik. Hur det hela kommer att gestalta sig, vet bara författaren och musikern. Det blir det oväntade."

– Ingemar Fasth, Konstnärlig ledare på Litteraturscenen

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

2:30 h, inklusive 1 paus

Premiär

24 oktober 2020

Pris

  • Ordinarie:140 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Lyssna, lyssna!, Hörsalen

Just nu inga föreställningar inlagda
Biljetter