×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Illustration: Alexandra Karpilovski

Arkiverat evenemang:

Kjell Westö

I samtal med Eric Schüldt


Hörsalen


Litteraturkalaset

En litterär kalaslördag om ål och oro, hav och omdöme, Kulla-Gulla och gemenskap, musik och får och havet och jorden.

Möt Kjell Westö i samtal med Eric Schüldt.

Westö är född år 1961 i Helsingfors och är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och kolumner. Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset.


Foto: Thron Ullberg

Det mest karaktäristiska för Kjell Westös tidsfresker är hans sätt att låta historiska skeenden bäras upp av fragila och sårbara människor. Så också i den femte romanen Gå inte ensam ut i natten (2009) samt i den sjätte, Hägring 38 (2013). Liksom sina föregångare är Hägring 38 en Helsingforsroman, en epokskildring och en klasskildring. Romanen nominerades för Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap. Kjell Westös verk har till dags dato översatts till mer än 20 språk och han har fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger.

Eric Schüldt är radioproducent och kulturjournalist. Han har varit programledare för uppmärksammade radioprogram som Riktig musik i P2, Schüldt i P2, Livet & döden och Den andra världen. Mellan åren 2013 och 2015 delade han programledarskapet för Lördagsmorgon i P2 tillsammans med Eva Sjöstrand. Nu är han programledare för Text och Musik i P2 och gör Expressens podradioprogram 60 minuter där han intervjuar Sveriges största kulturpersonligheter. 2015 tilldelades Erik Schüldt Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och 2018 fick han Sveriges Radios språkpris.

Om Tritonius

Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden.

Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem. Med Lindell följer också invånarna i Ravais och deras inbördes relationer, som till slut blir också Branders angelägenhet. Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt också när den läcker.

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Finns det försoning och botgörelse, innan allt är försent?

Kjell Westös nya roman är en modern och oemotståndlig skärgårdsberättelse – om musik och gemenskap, framgång och ensamhet – tecknad med lika delar värme och allvar.

Samtalet görs i samarbete med Albert Bonniers förlag.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

5 december 2020

Pris

  • Ordinarie:140 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Hörsalen, Litteraturkalaset

Just nu inga föreställningar inlagda
Biljetter