×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Jeanette Winterson

Arkiverat evenemang:

Jeanette Winterson (England)

I samtal med Johanna Koljonen


torsdag 27 februari
Grünewaldsalen, Konserthuset •


Biljettlänken tar dig vidare till Konserthusets bokningssida.

Möt Jeanette Winterson, född 1959 i Lancashire, England.

Jeanette Winterson växte upp som adoptivbarn i ett strängt frireligiöst hem, en uppväxt hon använt sig av i sin delvis självbiografiska debut Det finns annan frukt än apelsiner. Hon och församlingen skildes åt p.g.a. hennes "onaturliga attraktion" till kvinnor: när Jeanette hittades i sängen hos en väninna blev hon genast utkastad från sitt hem.

Jeanette Winterson är intresserad av hur människor reagerar när de hamnar i stressade situationer, vid vändpunkter i livet, när det inträffar något oförutsägbart. När en människa rycks från sina vanor. Det oroar henne att människan har en benägenhet att falla in i rutiner och därmed stänger ute nya, skrämmande känslor. Hon menar att livskriser oftast beror på just detta.

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med bland andra Neil Gaiman, Margaret Drabble, Umberto Eco, Dmitrij Gluchovskij och Edward St Aubyn.

Om Frankissstein

Om kropparna vi lever i och om kropparna vi vill ha. Det är en regnig och kylig sommar 1816 vid Genève-sjön, där ett litet sällskap, bestående av Byron, Shelley och Mary Shelley samlas. De roar sig med spökhistorier och samtal om möjligheten att väcka en död människa till nytt liv. Till en mässa i Memphis tvåhundra år senare anländer Ry Shelley, läkare och transperson, för att studera robotars påverkan på människans hälsa. Han bekantar sig snabbt med den vackra receptionisten Claire och walesaren Ron Lord, som producerar avancerade sex-robotar, och träffar också den karismatiske Victor Stein. Jeanette Winterson har gjort ett lekfullt omtag på Mary Shelleys klassiska Frankenstein. En bok om AI och flytande könsgränser.

Samtalet hålls på engelska och görs i samarbete med Wahlström & Widstrand. Frankissstein är översatt till svenska av Lena Fries-Gedin.


2020 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Konserthuset är en av de platser där vi dyker upp under 2020. Läs om våra nya spelplatser här.

LitteraturInternationell författarscen