×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

James Baldwin & Tennessee Williams

Valerie Kyeyune Backström i samtal med Johan Hilton och Judith Kiros


Årsta Folkets Hus Teater


I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Vid en första anblick verkar de helt väsensskilda. Tennessee Williams (1911–83) är en av 1900-talets stora dramatiker, med familjerelationer i amerikansk sydstatsmiljö som främsta motiv. James Baldwin (1924–87) är medborgarrättsaktivisten som skrev romaner och essäer om diskrimineringen av svarta och homosexuella.

Ändå har de mycket gemensamt: De verkade under samma tid; de hade ett komplicerat förhållande till hemlandet USA; de var bägge homosexuella och de blev med tiden nära vänner. Och just nu är intresset för dem större än på mycket länge.

Tennessee Williams pjäser har börjat spelas igen. Ett exempel är Dramatens uppsättning av Linje Lusta 2019, ett annat Katt på hett plåttak som har premiär i februari 2020 på Maximteatern i ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten.

James Baldwins böcker har upptäckts av en ny generation. Det kommer nyutgåvor både på engelska och svenska. Hans roman If Beale Street Could Talk filmatiserades 2018 och hans postuma verk Remember This House ligger till grund för den Oscarsnominerade dokumentärfilmen I Am Not Your Negro.

Hur kommer det sig att Williams och Baldwin plötsligt ligger rätt i tiden igen? Vi bjöd in Johan Hilton och Judith Kiros för att tillsammans med Valerie Kyeyune Backström diskutera deras författarskap utifrån Williams Katt på hett plåttak och Linje Lusta och Baldwins Giovannis Room (Giovannis rum, sv. övers. 1957); The Fire Next Time (Nästa gång elden, Norstedts 2019): Go Tell It To The Mountain (Gå och förkunna det på bergen, sv. övers. 1955).

Valerie Kyeyune Backström är kulturjournalist och kritiker på Expressen Kultur och var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang. För Internationell författarscen ledde hon i höstas samtalet med Jamaica Kincaid.

Johan Hilton är kritiker, krönikör och scenredaktör på DN Kultur. Han har bl.a. skrivit böckerna No Tears for Queers (2005) och den Augustprisnominerade Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates (2015). Tillsammans med Kristin Lundell vann han frågesportsprogrammet På spåret 2017.

Judith Kiros är journalist och författare. Hon är en av medgrundarna av den tvärmediala plattformen Kontext Press, hon var programledare för Utbildningsradions program Nationen. Hösten 2019 debuterade hon som skönlitterär författare med boken O.

Teater: Katt på hett plåttak

Av Tennessee Williams.

Premiär 14 februari på Maximteatern. Läs mer >


2020 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Årsta Folkets Hus Teater är en av de platser där vi dyker upp under 2020. Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Årsta Folkets Hus Teater

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

18 februari 2020

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Klassikersalongen

Just nu inga föreställningar inlagda