×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Illustration: Alexandra Karpilovski

Arkiverat evenemang:

Flickböcker

Kulla-Gulla och flickbokens politiska potential


5 december 2020 12:00
Hörsalen


Majgull Axelsson och Sara Bergmark Elfgren i samtal med Jenny Jägerfeld

I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Martha Sandwall-Bergströms böcker om Kulla-Gulla är den första stora läsupplevelsen för flera generationer av svenskar. Med Kulla-Gulla ville Sandwall-Bergström skapa en "god och rar flicka" som skulle tjäna som förebild för läsarna. Men hennes samtid var kritisk och anklagade böckerna för att vara verklighetsfrånvända. Med tiden har dock uppfattningen ändrats och Sandwall-Bergström har kallats "barnens proletärförfattare" och Kulla-Gulla har till och med beskrivits som ekofeminist. Är tiden mogen för att vi ska låta oss inspireras av Kulla-Gullas snällhet och omtänksamhet?

Vi har bjudit in författarna Majgull Axelsson och Sara Bergmark Elfgren för att i samtal med psykologen och författaren Jenny Jägerfeld diskutera flickboken i allmänhet och Kulla-Gulla i synnerhet.


Foto: Magnus Liam Karlsson

Majgull Axelsson är journalist och författare. Hon har skrivit flera dokumentära böcker, Våra minsta bröder, Rosario är död och Dom dödar oss. 1994 begick hon sin uppmärksammade skönlitterära debut med romanen Långt borta från Nifelheim. Hennes genombrott kom 1997 med Aprilhäxan som belönades med Augustpriset. Bland hennes övriga titlar hittar man Slumpvandring, Den jag aldrig var; Is och vatten, vatten och is. Moderspassion; Jag heter inte Miriam; Ditt liv och mitt. I år är hon aktuell med romanen Inställd resa till Sabaramati.

Sara Bergmark Elfgren är författare och dramatiker. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, och som nominerades till Augustpriset för ungdomsböcker, översattes till 25 språk och filmades. Den följdes upp av Eld och Nyckeln. 2017 gav hon ut Norra Latin som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Hon har också skrivit bilderböcker tillsammans med Maria Frölich och den episka fantasyserien Vei tillsammans med Karl Johnsson. 2019 fick hon sina pjäser Bortbytingen och Oscar Liljas försvinnande uppsatta på Dramaten respektive Malmö Stadsteater.

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!, Comedy Queen och Mitt storslagna liv. Tidigare i år gav hon och Mats Strandberg ut Monster i terapi  Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Klassikersalongen, Hörsalen, Litteraturkalaset

2020-12-05
lördag
12:00
1 Plats kvar
BOKA / KÖP
Biljetter