×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Illustration: Alexandra Karpilovski

Arkiverat evenemang:

Flickböcker

Kulla-Gulla och flickbokens politiska potential

Samtalet är inställt

Majgull Axelsson och Sara Bergmark Elfgren i samtal med Lina Thomsgård

I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Martha Sandwall-Bergströms böcker om Kulla-Gulla är den första stora läsupplevelsen för flera generationer av svenskar. Med Kulla-Gulla ville Sandwall-Bergström skapa en "god och rar flicka" som skulle tjäna som förebild för läsarna. Men hennes samtid var kritisk och anklagade böckerna för att vara verklighetsfrånvända. Med tiden har dock uppfattningen ändrats och Sandwall-Bergström har kallats "barnens proletärförfattare" och Kulla-Gulla har till och med beskrivits som ekofeminist. Är tiden mogen för att vi ska låta oss inspireras av Kulla-Gullas snällhet och omtänksamhet?

Vi har bjudit in författarna Majgull Axelsson och Sara Bergmark Elfgren för att i samtal med Lina Thomsgård diskutera flickboken i allmänhet och Kulla-Gulla i synnerhet.


Foto: Magnus Liam Karlsson

Majgull Axelsson är journalist och författare. Hon har skrivit flera dokumentära böcker, Våra minsta bröder, Rosario är död och Dom dödar oss. 1994 begick hon sin uppmärksammade skönlitterära debut med romanen Långt borta från Nifelheim. Hennes genombrott kom 1997 med Aprilhäxan som belönades med Augustpriset. Bland hennes övriga titlar hittar man Slumpvandring, Den jag aldrig var; Is och vatten, vatten och is. Moderspassion; Jag heter inte Miriam; Ditt liv och mitt. I år är hon aktuell med romanen Inställd resa till Sabaramati.

Sara Bergmark Elfgren är författare och dramatiker. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, och som nominerades till Augustpriset för ungdomsböcker, översattes till 25 språk och filmades. Den följdes upp av Eld och Nyckeln. 2017 gav hon ut Norra Latin som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Hon har också skrivit bilderböcker tillsammans med Maria Frölich och den episka fantasyserien Vei tillsammans med Karl Johnsson. 2019 fick hon sina pjäser Bortbytingen och Oscar Liljas försvinnande uppsatta på Dramaten respektive Malmö Stadsteater.

Lina Thomsgård är museichef och medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska, och tidigare programledare för bland annat Kobra i SVT. År 2017 var hon initiativtagare och redaktör för boken En annan historia (Volante), en historisk antologi med 51 texter om kvinnor alla borde känna till. I år ger Stockholms Kvinnohistoriska ut boken Kvinnosaker – ett sekel av kvinnohistoria utifrån 50 föremål. Hon programleder psykolgipodden Dumma Människor tillsammans med psykologen Björn Hedensjö.

Samtalet görs i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Så tryggar vi ditt besök hos oss >

Biljetter