×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Dorthe Nors
Foto: Kirsten Klein

Arkiverat evenemang:

Dorthe Nors (Danmark)

Samtalet är inställt

Möt Dorthe Nors, från Danmark, i samtal med Marcus Lindeen.

Dorthe Nors debuterade 2001 och har gett ut fem romaner och en novellsamling i Danmark. Hon slår nu igenom stort runt om i världen med novellsamlingen Kantslag.

Flera av novellerna har publicerats i internationella tidningar och hon är den första danska författaren som publicerats i The New Yorker. Recensionerna i Danmark och USA har varit överväldigande – hon älskas av alla från Oprah till New York Times till Vogue till Publishers Weekly. I september 2014 tilldelades hon det prestigefyllda P. O. Enquists pris.

2015 släpptes en samlingsvolym med novellerna Kantslag och Minna söker en övningslokal på svenska. Våren 2020 är hon aktuell med novellsamlingen Karta över Kanada.

Dorthe Nors och Marcus Lindeen har möts en gång tidigare på Internationell författarscen, den 29 september 2015. Nu fortsätter de samtalet.

Marcus Lindeen är dramatiker och regissör och arbetar med både film och teater. Sedan han gick ut regilinjen på Dramatiska Institutet har han regisserat fyra filmer och skrivit och regisserat ett flertal pjäser som spelat på bland annat Dramaten i Stockholm, Schaubühne i Berlin och Théâtre de Gennevilliers i Paris. Hans debutfilm Ångrarna (2010) och den senaste filmen Flotten (2018) belönades båda med Prix Europa för bästa europeiska tv-dokumentär. Flotten har visats på mer än femtio filmfestivaler och haft biopremiär i elva länder. Scenografin till filmen har också ställts ut som en interaktiv konstinstallation på Centre Pompidou i Paris och Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.

Marcus bor och arbetar i Paris där han förbereder produktionen av sin andra pjäs på franska som har premiär hösten 2020. På Internationell författarscen har han tidigare samtalat med bl a Édouard Louis och Kim Thúy.

Om Karta över Kanada

Danmarks internationella författarstjärna Dorthe Nors är tillbaka med en novellsamling om längtan i alla dess former. I Karta över Kanada möter vi män och kvinnor, tillsammans och var för sig, vars tillvaro inte tycks matcha deras förväntningar. De befinner sig i Norge, Los Angeles och Köpenhamn men är alla långt hemifrån. Det är förtätade texter som slår upp dörrar till stora rum. Det är noveller om kärlek, våld, omsorg och ensamhet, och som alltid hos Nors blixtrar humorn till när det är som mörkast.

Samtalet hålls på engelska och görs i samarbete med Ordfront Förlag. Karta över Kanada är översatt av Ninni Holmqvist.