×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Diane Meur
Foto: MARCO CASTRO

Arkiverat evenemang:

Diane Meur (Belgien)

I samtal med Magnus Bremmer


Foajé 3


Möt Diane Meur, född i Belgien och bosatt i Paris, i samtal med Magnus Bremmer.

Diane Meur föddes i Bryssel 1970 och bor sedan 1987 i Paris, då hon påbörjade sina studier till språkvetare på École Normale Supérieure. Hon är verksam som författare och översättare från engelska och tyska. Mendelssohnkartan är hennes första bok utgiven på svenska. 

Magnus Bremmer är redaktör, fil. dr i litteraturvetenskap och kritiker i Dagens Nyheter. Han driver sedan 2015 podcasten Bildningspodden och det digitala bildningsmagasinet Anekdot.

Om Mendelssohnkartan

När den belgiska författaren Diane Meur söker efter material för utforskandet av far-son relationen mellan två genier, stöter hon av en händelse på bankiren Abraham Mendelssohn, son till den tysk judiska upplysningsfilosofen Moses Mendelssohn och far till kompositören Felix Mendelssohn Bartholdy. Med nästan omättlig aptit på intressanta detaljer och stor portion humor får vi i Mendelssohnkartan följa jakten efter pusselbitarna för den släktkarta författaren skapar och som växer för att snart omfatta 765 personer.

Denna vidunderliga expedition bjuder på en skönlitterär encyklopedi med släkten Mendelssohn som utgångspunkt, dess fram- och motgångar, dess samtid, samhällsutveckling, krig och förföljelse. Istället för ursprungets betydelse växer berättelsen fram om en värld, rik av korsbefruktning där vi alla är en aning släkt med varandra. Eller som Diane själv skriver "Historien om en familj saknar intresse för mig om den inte också blir en historia om världen.".

– En gränslöst rik studie av släkten Mendelssohns inflytande som man blir lycklig av att läsa.
Lars Norén

– Författaren ger på ett lysande sätt ny innebörd åt släktkrönikan i sitt utforskande av arv och blodsbands betydelse i denna sin femte roman, Mendelssohnkartan.
Macha Séry, Le Monde

– … en encyklopedisk roman som hela tiden sätter krokben för sig själv med flit, en hyperintelligent totalroman som oupphörligen flirtar med annan totallitteratur, Mann, Perec, Sterne, de tyska romantikerna … Melville.
Kristoffer Leandoer, SvD

Mendelssohnkartan är på samma gång ett uppror mot den klassiska biografin och en bekräftelse på romanförfattarens fullständiga skaparfrihet.
Claire Julliard, L’OBS

Samtalet hålls på engelska och görs i samarbete med Robert Weil Family Foundation, Belgiens ambassad och Ektröm & Garay förlag. Mendelssohnkartan är översatt till svenska av Joachim Forsgren.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

22 oktober 2020

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen, Hörsalen

Just nu inga föreställningar inlagda
Biljetter