×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Illustration: Alexandra Karpilovski

Arkiverat evenemang:

Besatthet

Wera von Essen och Stefan Lindberg i samtal med Malin Ullgren


12 november 2020 19:30
Foajé 3


I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Besatthet, att vara besatt, är ett av litteraturhistoriens vanligaste teman. Tänk Don Quijote, den unge Werther, Kapten Ahab. Föremålen för besattheten varierar – väderkvarnar, kvinnor, valar ...

Kvällens klassikersalong tar upp tre böcker som på helt olika sätt behandlar just besatthet.

De besatta, A.S. Byatts Bookerprisvinnare från 1990, skildrar både besatthet i både en relation – den mellan de viktorianska poeterna Randolph Henry Ash and Christabel LaMotte – och i den akademiska världen, i form av två forskare som upptäcker en tidigare okänd brevväxling mellan Ash och LaMotte.

Vid Grand Central Station där jag satt och grät, Elisabet Smarts prosapoetiska roman från 1945, skildrar hennes intensiva och stormiga kärleksförhållande med poeten George Barker. En märklig detalj är att Smart började skriva romanen när hon upptäckte Barkers poesi, vilket var flera år innan de träffades i verkligheten!

Expeditionen. Min kärlekshistoria, Bea Uusmas Augustprisvinnare från 2013 skildrar inte bara André-expeditionen, ett i sig utmärkt exempel på den särskilda besattheten hos upptäcktsresande, utan också hur långt Uusma var beredd att gå för att ta reda på vad som egentligen hände.


Foto: Olivia Borg

Wera von Essen är författare och översättare. Hon debuterade 2018 med En debutants dagbok. I år är hon aktuell med romanen Våld och nära samtal. Hon har översatt de brasilianska författarna Clarice Lispector och J.P. Cuenca till svenska.


Foto: Sofia Runarsdotter

Stefan Lindberg är författare, dramatiker och översättare. Han debuterade 1999 med novellsamlingen Tusen nålar och har sedan dess skrivit ytterligare fem böcker, bland annat Du vet väl om att du är värdefull och Nätterna på Mon Chéri. Senaste boken utkom i våras: den kritikerhyllade Splendor.

Malin Ullgren är kritiker, krönikör och litteraturredaktör för Boklördag i DN. För Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med bland andra Leila Slimani, Graham Swift och Tessa Hadley.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:30 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Klassikersalongen, Foajé 3

2020-11-12
torsdag
19:30
25 Platser kvar
BOKA / KÖP
Biljetter