×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Agneta Pleijel och Göran Greider
Foto: Göran Segeholm och Anna Drvnik

Arkiverat evenemang:

Agneta Pleijel och Göran Greider

I samtal med Ida Linde


5 november 2020 19:30
Hörsalen


Möt Agneta Pleijel och Göran Greider i samtal med Ida Linde.

Agneta Pleijel är en av Sveriges främsta skönlitterära författare. Sedan debuten 1970 har hon verkat både som romanförfattare, poet och dramatiker. Pleijels böcker har översatts till en rad språk och hon har mottagit flera stora litterära priser, bland annat Svenska Akademiens nordiska pris och Övralidspriset. Hennes senaste böcker är de kritikerhyllade och storsäljande Spådomen – en flickas memoarer och Doften av en man

Göran Greider är författare, politisk debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten. Han har utgivit en rad diktsamlingar, debatt- och essäböcker. På Ordfront har han tidigare givit ut Ingen kommer undan Olof Palme (2011) och Den solidariska genen (2015). Våren 2017 gav han ut den egensinniga och kritikerrosade trädgårdsboken I trädgården hörs andra ekon. I samband med valet släppte släppte Göran Greider våren 2018 boken Liten bergspredikan för socialister. Hösten 2020 är han aktuell med sin allra första roman, Hon vars hjärta var som mitt, om kärlekshistorien mellan poeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson.

Ida Linde debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste roman är den kritikerhyllade Mördarens mamma (2018). Hon är också verksam som översättare, dramatiker och arbetar på Nordens författarskola Biskops-Arnö. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med Chris Kraus, Niels Fredrik Dahl, Vigdis Hjorth och Roy Jacobsen.

Om Dubbelporträtt

Det är mars 1969. Om bara några månader ska amerikanerna landa på månen och världen bli en annan. En ung man kliver in på galleriet Malborough Fine Arts i London där man visar en utställning med Oskar Kokoschka. Han vill höra vad det kan kosta för att få den österrikiske konstnären att måla ett porträtt av hans mormor. På ett ungefär, mellan tumme och pekfinger. Mormodern är ingen annan än den kända deckarförfattaren Agatha Christie och porträttet är tänkt som gåva till hennes 80-årsdag. Mycket motvilligt går de två åldrande konstnärerna med på projektet och i sex sittningar närmar de sig varandra, avslöjar vilka rädslor och begär som formar ett skapande liv. Det blir ett samtal om döden, kärleken och konsten – i valfri ordning.

Om Hon vars hjärta var som mitt

Hösten 1914 möts den fattige finnmarkspoeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellektuellt och erotiskt. Men när Märtas borgerliga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös.

Hon vars hjärta var som mitt är en fascinerande dokumentärroman som bygger på de många brev som Dan skickade till Märta. Göran Greider gestaltar en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner.

Samtalet görs i samarbete med Norstedts och Ordfront förlag.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Hörsalen, &Svenska

2020-11-05
torsdag
19:30
Utsålt
Biljetter