×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Foto: Sandra Löv, Claes Löfgren, Heike Bogenberger, Anna-Lena Ahlström, Cata Portin, Sofie Amalie Klougart. Bilden är ett montage.

Arkiverat evenemang:

Grannar


Hörsalen


Nio författare, internationella som svenska, och en konstnär medverkar i projektet Grannar - en serie med nio noveller samlade i en box. Möt en handfull av de medverkande, i ett fritt virvlande samtal kring projektet och dess tema. Vad är grannar, är det främling, vän eller fiende?
 
Samtalet leds av författaren Augustin Erba.

Kjell Westö, född i Helsingfors 1961, är en av vår tids främsta finlandssvenska författare. Westö har ett brett litterärt register som innefattar alltifrån lyrik och essäer till noveller och romaner. Han prosadebuterade 1989 med samlingen Utslag och andra noveller och sju år senare utkom genombrottsromanen Drakarna över Helsingfors som en av fyra fristående Helsingforsromaner. Med träffsäker stämning och replikföring skildrar Westö ofta skärningspunkten mellan finskhet och svenskhet. Han har tilldelats ett flertal priser, däribland Nordiska rådets litteraturpris 2014 för sin senaste roman Hägring 38 (2013).

Elsie Johansson, född 1931, är en av Sveriges mest lästa och omtyckta författare. Hon prosadebuterade 1984 med romanen Kvinnan som mötte en hund och hennes breda författarskap har sedan dess innefattat verk för både barn och vuxna. Elsie Johanssons texter är präglade av uppväxten i det gamla Fattigsverige och hon är en del av den svenska proletärtraditionen, som hon med sina inkännande personporträtt, detaljskarpa miljöskildringar och inte minst sitt egensinniga, ofta lyriska språk kan sägas ha tillfört en extra dimension. Hösten 2016 utkom den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie, och boken  hyllades av såväl läsare som kritiker, däribland DN:s Ulrika Milles som skrev: ”Riktiga Elsie är en guldgruva av känslor och undertexter som låter läsaren fira sig ner i mörkret och glimret”.

Aris Fioretos, född 1960, är verksam som författare och översättare från flera språk. Han debuterade med den prosalyriska Delandets bok 1991; till hans mest kända verk hör Den siste greken (2009) och Halva solen (2012). Fioretos har mottagit en rad utmärkelser för sitt författarskap, senast Samfundet De Nios Stora pris 2013 och Sveriges Radios Romanpris 2016 för Mary. ”Mary är stor romankonst” skrev Stefan Eklund i Dagens Nyheter när boken utkom 2015.

Augustin Erba, född 1968 i Stockholm, är författare, radioproducent och journalist och har arbetat på Sveriges Radio och SVT. Han romandebuterade 2009 med Ensamhetens broar, men hade dessförinnan hyllats för sina starka och självutlämnande bidrag i de uppmärksammade antologierna Uppdrag: Pappa (2004) och Uppdrag: Familj (2005). År 2015 utkom den autofiktiva romanen Blodsbunden. ”Det var länge sen en roman berörde mig så djupt” menade Sara Abdollahi på Sveriges Radio, medan SvD:s Lina Kalmteg kallade Erba för ”den episka berättare som Sverige väntat på”.

Karin Mamma Andersson, född 1962, är en av Sveriges mest största bildkonstnärer. Hon är utbildad vid Konstakademien, där hon sedan 2002 även är ledamot. Karin Mamma Andersson har tilldelats ett stort antal priser och utmärkelser, däribland Carnegie Art Award 2006.

Josefine Klougart, född 1985 på Jylland, är författare och poet, och en av Danmarks mest uppmärksammade unga litterära stjärnskott. Efter debuten med romanen Stigninger og fald (2010) har ytterligare tre romaner och två prosadiktverk utkommit. Klougart har nominerats till Nordiska rådets pris vid två tillfällen, däribland för romanen En av oss sover (2014). Hennes stämningsflödande prosa hyllas av hela den nordiska kritikerkåren och har vid flera tillfällen liknats vid Virginia Woolfs. Om den senaste romanen Om mörker skrev SvD: "Om mörker är ett stilistiskt mästarprov. Det är bara att applådera – igen."  

Övriga medverkande i projektet: Lydia Davis, Merethe Lindström, Lars Norén och Kim Thúy.

I samarbete med Novellix förlag. Projekt och idé Margareta Petersson. Tack till Hyresgästföreningen!

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

9 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda