×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Ayòbámi Adébáyò

Arkiverat evenemang:

Ayòbámi Adébáyò (Nigeria)

I samtal med Josette Bushell-Mingo


Hörsalen


Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar.

Ayòbámi Adébáyò samtalar på engelska med Josette Bushell-Mingo.

Yejide, i Stanna hos mig, träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer. Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.

Ayòbámi Adébáyò föddes i Lagos, Nigeria. Hon är litteraturvetare och litteraturskribent. Stanna hos mig är hennes debutroman, den fick ett fantastiskt mottagande när den utkom i Storbritannien, blev nominerad till Baileys Women’s Prize for Fiction och har hyllats av recensenter och läsare. Stanna hos mig utkommer på svenska i oktober. 

Josette Bushell-Mingo är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Tyst teater. Hon är också aktiv i samhällsdebatten och har bland annat varit med och bildat föreningen Tryck, en ideell förening för svarta kulturarbetare i Sverige.

I samarbete med Piratförlaget. Stanna hos mig är översatt av Erik MacQueen.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

22 november 2017

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda