×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Bild: Saadia Hussain
Bild: Saadia Hussain

Arkiverat evenemang:

Kvarterets kvinnor


8 mars - 11 augusti 2019
Studion, Sergels torg 3 •


Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren? Vilka är de som skapat kvinnohistoria i Stockholms city? I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och utställningen Kvarterets kvinnor lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna.

De är de arbetande kvinnorna, aktivisterna som demonstrerat, journalisterna, konstnärerna, feministerna, regissörerna de hemlösa och de unga. Augusta Lundin som öppnade Sveriges första modehus på Brunkebergs torg i slutet av artonhundratalet. Maria Johansson som spelade musik på Plattan i många år. Suzanne Osten som startade teatern Unga Klara. Konstnärerna som tog över Riksdagshuset med en kvinnokulturfestival 1977. Men även de kvinnor som lever här idag, som kvinnorna på Klaragården, Stockholms stadsmissions dagverksamhet för kvinnor som porträtterats av fotografen Hannah Modigh. I utställningen kan du också se muralmålningar av konstnären Saadia Hussain, som tolkar kvarterets kvinnor.

Utställningen kan ses som en tidsresa där vi har letat efter kvinnor och berättelser i Klarakvarteren, och med korta nedslag berättar vi om dem. Vi sträcker oss långt tillbaka i historien då nunnor levde på platsen. Erkända namn som författarinnan Selma Lagerlöf och rösträttskvinnan Signe Bergman har en given plats men även de mindre erkända kvinnornas berättelser. Likt en tidsmaskin går vi samma steg som dem och lyfter fram deras historia och de avtryck de gjort. Urvalet är en liten del av kvinnohistorien. Vi hoppas utställningen kan inspirera fler till att berätta om sin och andra kvinnors historia.

/Maria Patomella, konstnärligt ansvarig

Visningar

Tisdagar kl. 12:30

Maj: 28/5
Juni: 4/6, 11/6, 18/6 & 25/6
Juli: 2/7 & 9/7
Augusti: 6/8

Våra visningar ingår i utställningens entréavgift. Ingen föranmälan behövs. Läs mer om våra visningar här.

Women’s corner

Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället.

Fredagsvärd: Lina Thomsgård, chef Stockholms Kvinnohistoriska.

Women’s corner 24 maj – med Suzanne Osten

Suzanne Osten är pionjär och hyllad för sitt arbete inom barn- och ungdomsteater som fått stor uppmärksamhet internationellt.

Fredag 24 maj kl. 12:00–13:00. Läs mer och boka biljett här.

Stadsvandringar: Brunkeberg – och torget som försvann

Följ med på en historisk vandring i city med Stella Fare, författare och f.d. Stockholmspolitiker. Vandringen tar sin början vid slaget vid Brunkeberg 1471 och avslutas med framdragningen av Klaratunneln som 1969 resulterade i rivningen av torgets samtliga byggnader.

11 juni & 10 augusti. Läs mer och boka biljett här.

Insamling: gömda och glömda kvinnohistorier

I samband med utställningen önskar vi samla in gömda och glömda historier om kvinnor från hela världen, i alla åldrar, tider och kvarter. Vill du vara med och lämna ditt bidrag?
Läs mer i formuläret (PDF) >

Öppettider t.o.m. 16 juni

Måndag 15–19 (Fri entré)
Tisdag–fredag 11–19
Lördag–söndag 11–17
Måndag 27 maj: 15–17
Kristi Himmelsfärdsdag 30 maj: 12–16
Nationaldagen 6 juni: stängt
Pingstafton 8 juni: 12–16
Pingstdagen 9 juni: 12–16 

Öppettider 17 juni–11 augusti

Måndag 15–18 (Fri entré)
Tisdag–fredag 11–18
Lördag–söndag 11–16

Entrépriser

Ordinarie 40 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.

Studion, Sergels torg 3

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Utställningsteam: Maria Patomella, konstnärligt ansvarig, Kristina Hultman, textförfattare & research, Jenny Kronberg, scenograf, Saadia Hussain, konstnär, Elin Harland, utställningsproducent, Helen Karlsson, pedagogik och program, Lena Björklund Lidvall, utställningskoordinator och IngaLill Rydberg, referensbibliotekarie.

Tack till: Stockholms stadsmuseum, Mårbackastiftelsen, Stockholmskällan, Digitalt museum och Scenkonstmuseets arkiv.

Maria Johansson på Sergels torg år 1972. Maria Johansson med sin
Porträttbild på Signe Bergman. År 1914.
Suzanne Osten under repetition av Medeas Barn 1975.
Augusta Lundins syateljé. Sömmerskor, proverskor och tillskärerskor i arbete. En springflicka står beredd med locket till en kartong som packas. Någon gång mellan 1898-1902.
Författaren, publicisten och feministen Elin Wägner bredvid en trave pärmar med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt. År 1914.
Sergels torg år 1968. Klotterplank i
Vy från Stockholmsterassen mot rondellen vid Sergels torg. Fontänen är under uppbyggnad. År 1967.
Från Kvinnokulturfestivalen 1977.