×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Fristadskonstnärerna
Foto: Matilda Rahm

FRISTAD STOCKHOLM

Musiker och protestsångare från Iran och palestinsk poet från Gaza är Stockholms två fristadskonstnärer

Stockholms stad och Kulturhuset Stadsteatern välkomnar Sahar Mousa och Arya Aramnejad som nya fristadskonstnärer. Sahar Mousa flydde från Gaza efter dödshot från IS – nu erbjuds hon under två år fristad i Stockholm. Arya Aramnejad blev fängslad för sin regimkritiska musik i Iran. I Stockholm kommer han under de kommande åren fortsätta att skapa den musik som han inte tillåts sprida i hemlandet.

Sahar Mousa är poet, skribent och magasinsredaktör. Under krigen i Gaza 2008 och 2012 publicerade hon den uppmärksammade artikelserien Krigsdagböcker på Facebook, en av mycket få tillgängliga plattformar på grund av Hamas restriktioner. Artiklarna ledde senare till dödshot från lokala IS-grupper.

Arya Aramnejad är musikskapare och protestsångare. Under 2009 släppte han låten ”Ali Barkhiz”. Den politiska texten kritiserar den islamiska regimen och för det förnedrades, torterades och fängslades Aramnejad. Trots riskerna har han fortsatt att sprida sitt politiska, regimkritiska budskap. År 2018 blev Arya Aramnejad Stockholms första fristadsmusiker för två år framåt.

– Varje fristadskonstnär representerar i sin tur alla de röster som inte får uttrycka sig, och ett erkännande av deras existens och strävan för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi är stolta över att Stockholm har beslutat att utöka fristadsprogrammet, säger Emilia Bjuggren, kulturborgarråd i Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för Stockholms Stads fristadsprogram. Stockholm är medlem i det internationella fristadstnätverket ICORN – International Cities of Refuge och har varit en fristad sedan 1998. 

– Yttrandefriheten är navet i vår verksamhet, och där fyller fristadsprogrammet en mycket viktig funktion. Vi är djupt hedrade av att få ta del av Sahar Mousas och Arya Aramnejads erfarenheter, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

Kulturutövare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sitt fria ord. Stockholms stads Fristadsprogram innebär att två av dessa får ett månadsstipendium och en bostad under upp till två år. Med Kulturhuset Stadsteatern som bas finns ett nätverk som kan ge nya vägar att utrycka sig, samtidigt får stadens kulturarbetare en ny kollega med nya impulser. Kulturhuset Stadsteatern är sedan länge en scen för det fria ordet, ett fredat rum där yttrandefriheten diskuteras och praktiseras.  

För mer information om International Cities of Refuge Network: www.icorn.org