Forum/Debatt

Samtal: Visionären Peter Celsing och Kulturhuset

torsdag 13 februari
Fri Entré

Som ansvarig för Kulturhuset, Teaterhuset och Riksbanken vid Sergels torg samt Filmhuset på Gärdet var Peter Celsing en av efterkrigstidens mest betydelsefulla svenska arkitekter. Den 29 januari 2020 skulle han ha fyllt 100 år – som en del av firandet bjuder vi på Kulturhuset Stadsteatern nu in till ett seminarium om denne visionär.

Byggandet av ett kulturcentrum i Klarakvarten – med möjligheten att erbjuda en kulturell och demokratisk oas mitt i stan när kommersiella krafter alltmer tog över – stod helt i linje med Peter Celsings egna värderingar. Med Kulturhuset ville han skapa en ny sorts institution, grundad i ett utvidgat kulturbegrepp. Byggnaden i sig skulle öppna upp för nya möjligheter för individen, men också för samhället i stort. Kulturhuset skulle förkroppsliga "Gatans stämning och verkstadens möjligheter" och erbjuda en plats ”för den nya människan som måste komma”

Kvällens arrangemang inleds med en kort filmvisning, där Peter Celsings arbete med Kulturhuset och Sergels torg presenteras. Därefter samtalar Per Ahrbom och Frida Rosenberg med Karolina Keyzer om Peter Celsings liv och verk som arkitekt. Varmt välkomna!

Datum: 13 februari
Tid: kl 17:30-18:45
Plats: Under Fontänen, Sergels torg
Inga biljetter krävs - fri entré och först till kvarn gäller!

Medverkande:
Per Ahrbom, arkitekt och grundare av Ahrbom & Partner, medarbetare hos Peter Celsing fram till hans död 1974. Ansvarig arkitekt för Kulturhuset Stadsteaterns pågående renovering

Frida Rosenberg, fil dr, lektor och forskare, Arkitekturskolan KTH. Har som skribent medverkat i bland annat Domus.

Samtalet leds av Karolina Keyzer, arkitekt och grundare av OKK+, samt tidigare stadsarkitekt i Stockholm.

Foto: Carl Johan de Geer, Peter Celsing framför platsen där Kulturhuset stod färdigt 1974.

Läs mer om Peter Celsing och Kulturhuset här.

Forum/DebattFri entré • Under Fontänen