×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
tågdebatten huvudbild

Arkiverat evenemang:

Debatt: Framtidens tåg – är vi på rätt spår?


torsdag 30 januari
Fri Entré


Klimatdebatten påverkar resandet och 2018 gjordes 248 miljoner resor på järnväg i Sverige, fler än någonsin tidigare. Allt fler säger samtidigt att de skulle välja tåget framför flyget på semestern – bara det är möjligt.

Regeringen vill fortsätta satsningarna på fler nattåg inom Sverige och Europa – "Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation” enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth, som säger att det ska vara enkelt att resa klimatsmart.
Men även om jobbresorna med tåg inom Sverige ökat kraftigt, föredrar de flesta affärsresenärer fortfarande flyget eftersom de inte litar på att tågen kommer fram i tid. Samtidigt vittnar många som vill tågsemestra i Europa om hur krångligt det kan vara att faktiskt ta tåget – det är komplicerat att boka en längre resa utanför Sverige, och oftast dyrare än flyget.

Så vad krävs av tågtrafiken för att Sverige ska kunna bli fossilfritt? Hur, och när, ska det gå att resa klimatsmart oavsett var du bor i landet? Och kan den som vill åka mer tåg gå tillväga redan nu, innan satsningar på mer och bättre tåg och förbättrade möjligheter att resa genom Sverige och Europa är på plats?

Välkomna till en timme om tågtrafiken på Kulturhuset Stadsteatern, med politiker, experter och entusiaster som berättar om sina visioner, analyser och praktiska tips.


Medverkande:
Jakop Dalunde,
trafikpolitisk samordnare regeringskansliet, f.d. Europaparlamentariker och gruppledare för de europeiska gröna i transportutskottet (MP)
Maria Stockhaus,
trafikpolitisk talesperson (M)
Mats Johannesson,
VD MTR Express
Dan Olofsson, chef för Upphandlad trafik SJ
Susanna Elfors, initiativtagare till Tågsemester
Debatten leds av Johanna Palmström, journalist och moderator

Datum: 30 januari 2020
Tid: 17:30-18:30
Plats: Under Fontänen, Sergels torg

Inga biljetter krävs - fri entré och först till kvarn gäller!

Forum/DebattFri entré