Forum/Debatt
Crash course Nobel Calling

Crash course i årets naturvetenskapliga Nobelpris

Lär dig förklara årets vetenskapliga Nobelpris!

7 oktober 2020 18:00
Studion

När förklarade du ett Nobelpris för dina vänner sist? De uppfinningar, upptäckter och upptäckter som belönas varje år kan ibland vara svåra att förstå – men de är alltid värda att sätta sig in i. På vår Crash course berättar representanter från Nobelkommittéerna varför de valt årets pristagare – och ger dig en fusklapp så att du kan imponera på dina vänner!

På scenen finns ledamöter från Nobelkommittérna i fysik, kemi och medicin: Ulf Danielsson, Sara Snogerup Linse och Anna Wedell. Modererar gör Carin Klaesson och Gustav Källstrand.

Medverkande:

Sara Snogerup Linse är professor i molekylär proteinvetenskap vid Lunds universitet, där hon forskar om proteiner som spelar roll i sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons och diabetes. Sara är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelkommittén för kemi, och utöver det skriver och illustrerar hon barnböcker.

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Hans forskning handlar om hur strängteorin kan användas inom kosmologin. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker, sommarpratat i P1 och varit med i På spåret. Ulf är ledamot av av Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelkommittén för fysik.

Anna Wedell är professor i medicinsk genetik vid Karolinska institutet, och forskar om diagnostik av ärftliga sjukdomar. Hon arbetar också kring frågor om att göra förändringar i den mänskliga arvsmassan. Anna är ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.

Datum: 7 oktober 2020
Tid: 18.00 – 19.00
Plats:  Studion, Kulturhuset och digitalt.
Evenemanget sänds live via Facebook samt Kulturhuset Stadsteatern och Nobel Prize Museums kanaler.

Scen

Studion