×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Fängslade författares dag

Arkiverat evenemang:

Free Speech Festival: 15 november

Fängslade Författares Dag


Studion


18:00 – 20:30 (Studion) Fängslade Författares Dag

Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. I årets upplaga av Fängslade författares dag riktas blickarna mot Iran. Varmt välkomna till en kväll med samtal, läsningar och högtidlig utdelning av årets Tucholskypris. 

Iran fortsätter att vara ett av världens mest repressiva länder med obefintlig yttrandefrihet, politiska fångar, tortyr och avrättningar. Sedan USA sade upp Kärnenergiavtalet verkar situationen ha blivit ännu svårare. De stora gatuprotesterna för snart ett år sedan möttes med sedvanligt polisvåld och medförde att tusentals arresterades. Ingen fritänkande författare går säker i landet. Därför ägnar Svenska Pen årets Fängslade författares dag helt och hållet åt förhållandena i Iran. Under kvällen delas Tucholskypriset till en person som fängslats för att ha försvarat det fria ordet.

Fängslade författares dag avslutar i år Free Speech Festival på Kulturhuset Stadsteatern. Festivalen, som har temat internet och det fria ordet online, bjuder på ett fullspäckat program för att fira Stockholms 20 år som fristad för hotade kulturutövare. Se hela programmet här.

Medverkande: 

Shirin Ebadi
Golnaz Hashemzadeh Bonde
Samira Motazedi
Fatemeh Ekthesari
Mehdi Mousavi
Shora Esmailian
Jesper Bengtsson
Kulturminister Alice Bah Kuhnke

Musik: Love Antell

Fängslade författares dag arrangeras i samarbete Svenska PEN och med stöd från Svenska Akademien.

KVÄLLENS PROGRAM: 

Möt Fatemeh Ekthesari och Samira Motazedi i ett samtal om situationen för författare i Iran. Båda har personlig erfarenhet av att ha dömts av regimen och flytt landet. Ekhtesari är fristadsförfattare i Lillehammer och Motazedi har uppmärksammats för texterna på sin blogg som förra året gavs ut i bokform: En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (Glänta Produktion). Samtalet modereras av Shora Esmailian, journalist och författare.

Poesiuppläsningar av Fatemeh Ekthesari och Mehdi Mousavi

Läsning av Golnaz Hashemzadeh Bonde, författare till romanen Det var vi

Tal av Shirin Ebadi

Tal av Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Årets Tucholskypris delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Om de medverkande:

Shirin Ebadi är en iransk advokat och människorättsjurist. Hon är grundare av Defenders of Human Rights Center i Iran och tilldelades 2003 Nobels fredspris.

Fatemeh Ekthesari är poet och feministisk aktivist. Hon har utgivit tre diktsamlingar.

Mehdi Mousavi är poet och aktivist.

Ekhtesari och Mousavi flydde tillsammans från Iran 2015 och är sedan 2017 fristadsförfattare i Lillehammer. Läs mer om deras bakgrund och verksamhet här.

Golnaz Hashemzadeh är författare och grundande av Inkludera Invest. Hon romandebuterade 2012 och fick ett mycket fint mottagande för sin senaste roman är Det var vi.

Samira Motazedi är författare till En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (Glänta Produktion), en samling texter från en uppmärksammad blogg. Hon är född och uppvuxen i Iran. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem kom hon till Sverige och sökte asyl 2012, en ansökan som avslogs i maj 2013. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende och samtidigt skrivit om den svenska asylprocessen och om den islamska regimen i Iran.

Shora Esmailian är journalist, författare och föreläsare bosatt i Malmö. Tillsammans med Andreas Malm är hon författare till Iran on the Brink – Rising Workers and Threats of War (2007, Pluto Press) och Sprängkraft i Iran – Arbetarkamp och krigshot (2005, Federativs förlag).

Jesper Bengtsson är journalist och författare, ordförande för Svenska PEN.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke 

Information

Scen

Studion

Speltid

2:30 h, inklusive 1 paus

Premiär

15 november 2018

Pris

  • Ordinarie:90 kr
  • Medlem i Svenska PEN:70 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt, Fri entré

Just nu inga föreställningar inlagda