×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Thomas Frank

Arkiverat evenemang:

Varför vann Trump? Thomas Frank om populism och Demokraternas fall


Hörsalen


Varför förlorade Hillary Clinton presidentvalet? Varför litar inte vanliga amerikanska löntagare längre på att Demokraterna står upp för deras intressen? Hur blev Republikanerna en plattform för radikal högerpopulism – och vad kan vi i Sverige lära oss av utvecklingen?

Kulturhuset Stadsteatern och idéinstitutet Katalys bjuder in till ett samtal och paneldiskussion med Thomas Frank, historiker, journalist och en av USA:s mest intressanta politiska analytiker. Hans senaste bok Listen Liberal – or What Ever Happened to the Party of the People? (2016) är en brutal uppgörelse med det Demokratiska partiets ansvar för den politiska och sociala situation som USA idag befinner sig i. New York Times har utsett Thomas Franks bok till en av de viktigaste för att förstå Donald Trumps seger. Kanske säger Listen Liberal mycket även om svensk politik, Europa och de växande populistiska rörelserna här? 

Thomas Frank menar att Demokraterna i USA har genomgått en omfattande transformation – från att ha varit ett parti av och för arbetare och vanliga amerikanska löntagare till att bli ett parti av och för välutbildade professionella tjänstemän. Under 1980- och 90-talet övergav Demokraterna idén om att stävja den växande ekonomiska ojämlikheten med effektiv fördelningspolitik. Frank skärskådar Bill Clintons trianguleringar in mot mitten och Barack Obamas flathet när han valde att inte stöpa om det dysfunktionella finansiella systemet efter kraschen 2008. 

Thomas Frank intervjuas av Björn af Kleen, journalist Dagens Nyheter. Samtalet följs av en paneldiskussion med America Vera Zavala, aktivist och dramatiker, och Lars Trägårdh, historiker. 

Medverkande:

Thomas Frank, historiker och journalist

America Vera Zavala, dramatiker och aktivist

Lars Trägårdh, professor i historia 

Moderator: Björn af Kleen, journalist 

Arrangemanget är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och idéinstitutet Katalys.

Information

Scen

Hörsalen

Premiär

15 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda