×
En del av Stockholms stad
Film
NEF 2020 Huvudbild

Ny Europeisk Film 2020: Debutfilmer

Den första filmen är verkligen något alldeles speciellt – för regissören en dröm som har blivit verklighet. Ett jätteprojekt som har blivit av tack vare hjälp från många olika aktörer och som kan ha tagit flera år att realisera ­– år fyllda av sökande efter bland annat manusidéer, rätt skådespelare och finansiering.

Debutfilmen sätter regissören, och hens berättarstil och tematik, på kartan. Det är ett nytt kapitel för regissören som tidigare ofta provat på uttryck och form genom kortfilmer. Debutfilmer kännetecknas ofta av en enkelhet, det är resultatet av en tydlig vision – och en låg budget.

Johannes Mayer (Kulturbibliotekets filmklubb) och Emelie Samuelsson (Klarabiografen) har valt ut en hel rad debutfilmer, i tätt samarbete med europeiska kulturinstitut och ambassader, för att presentera nya historier, nya namn och nya synvinklar under hela 2020. Välkomna!

Ny europeisk film 2020: debutfilmer är en produktion av Kulturbibliotekets filmklubb och Klarabiografen i samarbete med Istituto Italiano di Cultura Stoccolma, Greklands ambassad med stöd av Stiftelsen Grekiska Kulturhuset, Instituto Cervantes Stockholm, Goethe Institut Stockholm, Rumänska kulturinstitutet och Institut Français de Suède.