×
En del av Stockholms stad
Film
The Lure

Arkiverat evenemang:

The Lure (Polen)

Originaltitel: Córki Dancingu


Under Fontänen


I denna djärva, genretrotsande skräckmusikalmashup tar sig ett par människoätande sjöjungfrusystrar upp på land. Det är ett alternativt Polen på 80-talet, och systrarna vill utforska fastlandets frestelser. Deras lockande sirensång och mystiska aura gör dem snabbt till en sensation på nattklubbsscenen, men när en av systrarna blir kär i en människa suddas gränserna mellan kärlek och överlevnad alltmer ut och syskonrelationen utmanas.

Den polska regissören Agnieszka Smoczyńska tar sig an Hans Christian Andersens Den lilla sjöjungfrun i denna lekfulla och självsäkra debut och placerar sagan i en bräcklig värld av fängslande New Wave-musik och sprakande färger. The Lure är en vildsint coming-of-age-saga och ett undersökande av sexualitet, utnyttjande och vuxenvärldens kompromisser.

Agnieszka Smoczyńska (*1978), bioaktuell i Sverige med Kvinnan som glömde sitt förflutna, studerade regi på Silesia universitetet i Katowice och senare på Wajda filmskola. Hon började med dokumentärfilmer men lämnade genren för att koncentrera sig på spelfilm. Manuset till hennes kortfilm Aria Diva (2007) bygger på Olga Tokarczuks novell Ariadne på Naxos, utgiven på svenska i Spel på många små trummor (Ellerströms förlag 2002). Aria Diva spelades in när Smoczyńska fortfarande gick på Wajda filmskola och skrevs av Robert Bolesto som nu också skrivit manus till The Lure.

The Lure har fått beröm på internationella festivaler – den har bland annat visats i Nashville, Chicago, Vilnius, Sofia och Porto. Filmen vann dessutom juryns specialpris på Sundance Film Festival där den charmade amerikanska kritiker.

I samarbete med Polska institutet.
 
Regi: Agnieszka Smoczynska
Manus: Robert Bolesto
Medverkande: Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis, m.fl.
Land & år: Polen, 2015
Längd: 93 minuter
Språk: Polska – engelska undertitlar

Filmen visas i salongen Under Fontänen och det är bordssittning. Det finns servering i anslutning till salongen.

Information in English >

Information

Scen

Under Fontänen

Premiär

12 mars 2019

Pris

  • Ordinarie:40 kr
  • Pensionär:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Under Fontänen

Just nu inga föreställningar inlagda