×
En del av Stockholms stad

SIS18: Gäster

Den tjugonde upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival fokuserar till stor del på Japan och japanska influenser på västvärldens serier. År 2018 firar Sverige och Japan dessutom 150 år av diplomatiska förbindelser – något vi uppmärksammar med japanska gäster såsom mangaskaparna Fumiyo Kouno och Chihiro Tamaki, liksom den Tokyobaserade svenska serieskaparen Åsa Ekström. Även de polska och tjeckiska seriescenerna blir belysta då båda nationerna firar sina officiella hundraårsjubileer i år. Gäster kommer även från Finland, Frankrike, Brasilien, Argentina och givetvis Sverige. Här uppdateras gästlistan kontinuerligt.

HARRY ANDERSON [SWE]

Harry Anderson är kanske mest känd för att ha ritat Söndagsbarn till tidningen Svenska Dagbladet och hans serier har även kunnat gå att läsa i serietidningarna Rocky och Hjälp. Förra året kom den kritikerhyllade debutboken Livet är inte alltid Hawaii som är en självbiografisk berättelse om en ung mans väg in i alkoholism. I år kommer uppföljaren Det förlorade paradiset på Kartago Förlag. Boken utspelar sig ett år senare och utforskar och huvudpersonen har äntligen fått ihop sitt liv. Men i sitt nya upptagna liv förstår han inte allvaret när hans vän Pål slutar sig allt mer och mer. Pål ställde upp när Harrys alkoholproblem tog över, men nu när han själv behöver hjälp har Harry inte tid.

BITTE ANDERSSON [SWE]

Bitte Anderssons länge efterlängtade bokdebut I slutet av regnbågen kom vintern 2017, men har sedan många år tillbaka gjort serier i fanzinform och för olika tidningar, bland annat Bang och Galago. Bitte är också känd för att ha skapat queearactionkomedin Dyke Hard, drivit HBTQ-bokhandeln Hallongrottan samt som samtalsledare från tidigare upplagor av SIS. Där regnbågen slutar handlar om 76-åriga Marja som motvilligt flyttar in i ett HBTQ-äldreboende när hennes lägenhet måste röksaneras. Boken bygger på ett gediget intervjuarbete med äldre HBTQ-personer. Bitte beskrev i en SVT-intervju att "HBTQ-historia, och egentligen alla marginaliserade gruppers historia, brukar sällan komma med i den vanliga historieskrivningen. Så därför kände jag också att det varit stärkande för mig att få höra de här tidigare generationers erfarenheter."

CATHERINE ANYANGO GRÜNEWALD [SWE/KEN]


Catherine Anyango Grünewald

Svensk-kenyanska konstnären och serietecknaren Catherine Anyango Grünewald arbetar som lektor på Konstfack i Stockholm och har varit lärare på Royal College of Art i London i tio år. Hon har även en Master från UCL-universitetet i London. 2010 släpptes hennes och David Zane Mairowitz’ serietolkning av Joseph Conrads klassiker Mörkrets hjärta på förlaget SelfMadeHero. Under våren släpps en omarbetad version på svenska av Epix Förlag. Catherine använder sig av blyerts, radergummi och såpa för att skapa sina mångskiftande mörka bilder med vilka hon utforskar känsliga och komplexa teman, miljöer och platser som plågas av emotionella och andliga fenomen. Catherine Anyango Grünewald intervjuas på scen av Stadsbibliotekets Patrik Schylström.

DURANTE AUDITORE [SWE]

Tecknaren Durante Auditore håller serieworkshop på ungdomsbiblioteket Lava under lördagen för dig mellan 14 och 25 år.

NATALIA BATISTA [SWE]

Superproduktiva Natalia Batista debuterade 2006 i tidningen Okej, och 2009 kom bokdebuten Mjau! på Kabusa böcker. Sedan dess har Natalia släppt nio böcker och varit med i ett flertal antologier. I vår kommer hennes senaste bok Sjöjungfrun Minna på Rabén & Sjögren, en normbrytande saga helt gjord i med tilldragande vattenfärger. Hennes böcker finns släppta på fem olika språk, nu senast hennes trilogi Sword Princess Amaltea som släpps i USA på Tokyo Press. Natalia är även en av grundarna av Nosebleed Studio (se nedan), en sammanslutning tecknare med mangastil som även ger ut böcker tillsammans. Natalias serier är utstuderade och kärleksfullt utförda. De rör sig i gränslandet äventyr och samhällskommenterande och Natalia behärskar många olika medier och tekniker. Natalia är sedan 2013 lärare på Serieskolan i Malmö. Under festivallördagen kommer Natalia ha hålla en mangaworkshop på bibliotek TioTretton. Hon medverkar även i projektet Every Girl is a Hero (se nedan).

BERLIAC [ARG/POL]


Berliac

Ciro Hernandez alias Berliac föddes 1982 i Buenos Aires, men är för närvarande baserad i Krakow. Hans serier – som på senare år tecknats i japansk gekiga-stil – har synts i publikationer som New York Times, McSweeney’s Quarterly Concern och Det grymma svärdet. Serieromanen SADBØI, historien om en ung flyktings vägran att anpassa sig till det nya hemlandets förväntningar, har getts ut i Norge, Polen, Italien, Spanien och Argentina och kommer nu i svensk översättning från Lystring Förlag.
Berliacs serier präglas av expressivitet, uppkäftighet och inte sällan av kontrovers. Hans gekigastil har lett till anklagelser om kulturell appropriering, och i diskussionen om detta gjorde han uttalanden som kritiserats som transfobiska. Han har förnekat att det var avsikten, men twitterstorm och kritik ledde till att kanadensiska Drawn & Quarterly drog in sin aviserade utgivning av SADBØI i fjol. På SIS intervjuas han om detta, om sin serieroman, om flyktingtemat och mycket annat i ett samtal med Rojin Pertow.

JAQUELINE BERNDT [DEU/JPN/SWE]


Jaqueline Berndt porträtterad av Sukeracko

Akademiskt om serier: Jaqueline Berndt är professor vid Institutionen för Asien- Mellanöstern- och Turkietstudier på Stockholms Universitet och var tidigare professor i Manga/Comics Theory på Department & Graduate School of Manga vid Kyoto Seika University i Japan mellan 2009 och 2017. Hennes forskning och lärande bygger på studier av estetik inom media och utställningar och undersöker grafiska narrativ, anime och japansk modern konst. Hennes böcker har blivit utgivna på japanska, tyska och engelska.

MALIN BILLER [SWE]

Med allt från skabrösa skämtserier, tunga självbiografiska skildringar som prisbelönta Om någon vrålar i skogen (2010) till serietolkningar av tvillingsjälen Gustaf Frödings dikter (I varje droppe en ädelsten, 2014) har Biller stakat ut en egensinnig väg i serievärlden. Det fortsätter med pågående projektet där Birger Sjöbergs klassiker Kvartetten som sprängdes överförs till seriemediet. Biller deltar dels i ett samtal om självbiografiska serier, dels kommer hon att presentera en kommande serieantologi i kölvattnet av #metoo och svenska tecknares egen hashtag på temat – #drawtheline.

PER DEMERVALL & PATRIK NYSTRÖM [SWE]

Per Demervall har arbetat som illustratör sedan åttiotalet och fick sitt genombrott som serieskapare med Ulltryfflarna för Tidningen Vi. Han mest kända verk för de flesta är nog seriebearbetningen av August Strindbergs Röda rummet som kom 1986. Sedan dess har har kommit ut med ett femtontal serier och barnböcker. Patric Nyström har en lång karriär bakom sig som manusförfattare till serier och har bland annat skrivit manus för tidningen Bamse, Mumin och Tom och Jerry samt seriebearbetningen av Frans G. Bengtssons Röde Orm tillsammans med Charlie Christensen. Förra året släpptes första delen i Per och Patrics nya serie om vikingaflickan Siri som blandar fakta och fiktion. I år kommer del två, Siri och Mimers brunn, på Rabén & Sjögren.

OSKAR EKMAN [SWE]

Serien Bleckmossens (känd från Kamratposten) författare Oskar Ekman finns på barnbiblioteket TioTretton hela helgen. Smygläs nya Bleckmossen-äventyret, hitta på en egen karaktär, fika – och tyck till om vad som borde hända i serien! För dig mellan tio och tretton år!

ÅSA EKSTRÖM [SWE/JPN]


Åsa Ekström

Åsa Ekström debuterade med den självbiografiska serien Tokyo by Night i tidningen Manga Mania 2004 och fick ett stort genombrott som Sveriges första professionella mangatecknare. Sedan dess har det gått att se Åsas bilder på frimärken, på tyger från Ikea, i utställningar och i barnböcker. 2009 kom hon ut med sitt eget första seriealbum Sayonara September (första delen av en trilogi), ett relationsdrama inspirerat av hennes år på Serieskolan i Malmö. 2007 arbetade hon som assistent på en japansk mangastudio där hon bland annat scannade sidor och lade raster och 2014 fick hon sitt genombrott i Japan med mangan Hokuou joshi Åsa ga mitsuketa Nihon no Fushigi (eller Nordiska tjejen Åsa upptäcker Japans mysterier). Serien lades upp på Åsas blogg som under en period tillhörde de mest lästa bloggarna i Japan. Därefter blev den en succé i bokform med flera hundra tusen sålda böcker. Åsas serier har ofta starka kvinnliga huvudpersoner, en underliggande sinnlig stämning, feministiska budskap och inte sällan något drömskt över sig, ett förflutet som spökar. År 2014 blev hon tilldelad Seriefrämjandets Unghunden-pris för främjande av barnserier.

Åsa Ekström är tecknaren bakom årets officiella festivalbild, om vilken hon berättar: "Den starkaste symbolen för bandet Sverige-Japan är för mig Kungsträdgårdens körsbärsblommor. Dom symboliserar även Stockholm och festivalen för mig då det är säsongen dom blommar, så det blev bildens centrala tema. Vidare är ett av mina favoritelement i manga är dom ofta förekommande könsöverskridande karaktärerna, så figuren jag ritade är androgyn, men samtidigt "Kawaii". Mycket pasteller och sockerchock!"

NINA ERNST [SWE]

Nina Ernst är fil. doktor i litteraturvetenskap 2017 med avhandlingen Att teckna sitt jag. Grafiska självbiografier i Sverige på Lunds universitet. Avhandlingen har getts ut i bokform av Apart Förlag. Tillsammans med David Gedin och moderatorn Gunnar Krantz kommer Nina Ernst under söndagseftermiddagen att ta tempen på den akademiska serieforskningen i dagens Sverige. Därefter deltar hon i ett panelsamtal om självbiografiska serier tillsammans med sina "fallstudier" - Malin Biller, Simon Gärdenfors och Mats Jonsson. Boken finns att köpa på plats.

EVERY GIRL IS A HERO [SWE/ARM]

Every Girls Is A Hero är ett samarbetsprojekt mellan Tusen Serier i Sverige med mangatecknaren Natalia Batista, och HY Pictures i Armenien med mangaduon Hasmik Hovhannisyan och Lika Dpiryan. Tillsammans har de skapat en tidning med serier baserade på intervjuer med flickor i Armenien och Sverige, om hur de skulle vilja förändra världen. Med tidningen som verktyg kommer Natalia och Hasmik hålla workshops i Sverige och Armenien för att stärka unga tjejers röster genom att skapa egna mangahjältar med dem. Projektet har stöd från Svenska Institutets stipendium Creative Force. Batista och Hovhannisyan presenterar projektet på scen och håller även en workshop på ungdomsbiblioteket Lava på söndagen.

M. FALKE [SWE]

M. Falke alias M.U. Falke alias Maja Falke alias Doraya alias Fightbeast ... kärt barn har otaliga namn. Frilansande mangainfluerad svensk serieskapare som under lång tid varit aktiv med fanzin och webbserien Parallax. Hon har även publicerats i antologier som I hjärtat av Malmö och Serier mot rasism. Hon deltar under lördagen i ett panelsamtal om mangainfluenser i svenska serier, med fokus på berättande och karaktärer.

FANZINSCENEN

I Foajé 3 sköter Henri Gylander Seriefrämjandets Fanzinscen, scenen för gäster som inte främst ges ut av förlag och för programpunkter av särskilt intresse för fanzinister. Under helgen kommer du bland annat att få se följande kreativa människor och sällskap passera revy: Malin Biller om #drawtheline, Johanna Pinedo Larsson, Tusen Serier om Fanzineverkstaden, Fosfor och AltCom 2018, Serieateljén i Göteborg, Jesper Nordqvist, Adrian Malmgren, Saskia Gullstrand om Underlandet, de Tokyobaserade brasilianarna i FE&JUada Comics, utdelningen av Seriefrämjandets Fanzinpris (publikens val) samt Seriekaraoke med Henri Gylander och Malin Biller.

FE&JUADA COMICS [BRA/JPN]

Felipe Kolb Bernardes och Julia Nascimento (FE&JUada Comics) är brasilianska serietecknare aktiva i Tokyos fanzincommunity. På Seriefrämjandets fanzinscenen i Foajé 3 berättar de om detta, sitt skapande, sin Zinefestival och sin nya antologi.

FILMPROGRAM I KLARABIOGRAFEN

Under SIS18 visar vi tre klassiska animefilmer på temat Japan: förra årets favorit In This Corner of the World (med introduktion av Fumiyo Kouno) lördag klockan 17.15, Satoshi Kons psykologiska thriller Perfect Blue (1997) lördag klockan 20.00, samt Osamu Dezakis SF-kultfilm Space Adventure Cobra (1978) på söndag klockan 13.45. BIljetter kostar 100 kr st och går att köpa via Kulturhuset Stadsteaterns webbplats och biljettkassa.På söndag klockan 12 har vi även premiärvisning för en ny svensk dokumentär – Serietecknarna, regisserad av Åsa Sandzén. Filmvisningen är GRATIS och gratisbiljetter går redan nu att hämta i Serietekets disk i Kulturbiblioteket på våning 2.

PELLE FORSHED [SWE]

Pelle Forshed är kanske framför allt känd som tecknare av humorserien Stockholmsnatt (till manus av Stefan Thungren), en djupdykning i huvudstadens grunda värld av trendkänsliga klubbkids och ängsliga hipstrar. Men han har även gjort egna serier såsom den kritikerrosade serienovellsamlingen De anhöriga om människor i hemtjänsten. På årets sist pratar han om sin barnserie Fjodor, utgiven av Rabén & Sjögren.

YUKARI FUJIMOTO [JPN]


Yukari Fujimoto

Akademiskt om serier: Yukari Fujimoto är professor på institutionen för Globala Japanstudier på Meijiuniversitetet i Tokyo och håller föreläsningar om mangakultur med inriktning på genus och kön och representation med ett särskilt fokus på serier för kvinnor. Hon jobbar också på Chikuma-bokförlaget och har där släppt böcker och artiklar sedan åttiotalet och blivit Japans främsta recensent av Shojo, BL och Yaoi-manga. Hon har i Japan släppt fem monografier varav de mest kända är Watashi no ibasho wa doko ni aru no? (="Var hör jag hemma?") från 1998 och Takahashi Macoto: The Origin of Shōjo Manga Style från 2012.

ANNELI FURMARK & MONIKA STEINHOLM [SWE]

Anneli Furmark är en av Sveriges främsta serieskapare med tre Urhundenpris, en Adamsonstatyett samt åtta böcker bakom sig (varav flera översatta till franska och engelska). Hon är utbildad på Umeå konsthögskola där hon har en master och jobbar deltid som lärare. Annelis serier handlar om mänskliga relationer där bakgrunderna i form av storslagna norrländska naturvyer spelar en stor biroll. Hon jobbar med många olika tekniker och hennes bakgrund som målarkonstnär syns tydligt i hennes serier, även om hon själv beskriver det som att det inte är någon skillnad på bildkonst och seriekonst, det är samma sak. I år kommer hennes senaste bok (och hennes första för "ungdomar"/"unga vuxna"), Närmare kommer vi inte på Wibom Books, vilken bygger på ungdomsförfattaren Monika Steinholms bok med samma namn och är ett drama om ungdomar Tromsö som utforskar sin sexualitet. Möt Anneli och Monika på scenen i ett samtal med Bitte Andersson.

STEF GAINES [SWE]

Mangainfluerade serietecknaren Stef Gaines har dykt upp på seriefestivalen flera gånger under åren med sina egna fanzin. Idag tecknar hon bland annat för Kamratposten och Tidningen Vision. Stef deltar under lördagen i ett panelsamtal om mangainfluenser i svenska serier, med fokus på berättande och karaktärer. Hon leder även tillsammans med kollegan Lisa Medin scenintervjun med årets hedersgäst Fumiyo Kouno.

DAVID GEDIN [SWE]

David Gedin är universitetslektor vid Litteraturvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Han har under en längre tid ägnat sin uppmärksamhet åt den akademiska serieforskningen och arrangerat ett antal träffar och symposier kring ämnet, vilket i fjol mynnade ut i antologin De tecknade seriernas språk: Uttryck och form, som Gedin står som redaktör för – en unik bok i svenska seriesammanhang. Tillsammans med Nina Ernst och moderatorn Gunnar Krantz kommer Gedin under söndagseftermiddagen att ta tempen på den akademiska serieforskningen i dagens Sverige. Boken finns att köpa på plats.

ELLEN GREIDER [SWE]

Ellen Greider har länge varit en närvaro i Seriesverige, både med egna fanzin som November igen, men även med bidrag till exempelvis tidskriften Galago. Hennes efterlängtade serieromandebut Lunchbox (Galago Förlag) är en berättelse om slutet på barndomen, början på ungdomen och om att karva ut en plats åt sig själv i en värld där folk sitter i soffor och känns helt självklara, eller spelar pingis och inte vet vad det är för skillnad på emo och fashioncore. En berättelse om ensamhet, skam och om att kanske till sist få bli den man vill vara.

SIMON GÄRDENFORS [SWE]

Simon Gärdenfors kallar sig inte längre för serietecknare. Hans huvdudsakliga värv nu för tiden är komik och han har under våren turnerat med sin standup-soloshow Vesslan. Han arbetar även med poddande (Arkiv Samtal, Specialilsterna Podcast) och är känd som rapmusiker – tidigare i band som Las Palmas och Far & Son, men släpper nu oftast musik på egen hand under namnet Simon G. Sina rötter har han dock i serieskapandet – på 90-talet släppte han fanzinet Ukraina. Senare kom han ut med serier i tidningar som Galago och MegaPyton (vilken han även var redaktör för ett tag) och släppte sedermera ett flertal serieböcker, bland annat de självbiografiska Simons 120 dagar (2008) och Död kompis (2012). Han deltar i ett panelsamtal om självbiografiska serier på söndag eftermiddag, tillsammans med Malin Biller, Mats Jonsson och Nina Ernst.

HASMIK HOVHANNISVAN [ARM]

Armeniska Hasmik Hovhannisyan är mangatecknare på armeniska HY Pictures och en av projektledarna för Every Girl is a Hero (se ovan).Tillsammanss med svenska kollegan Natalia Batista och presenterar Hovhannisyan projektet på scen och håller även en workshop på ungdomsbiblioteket Lava på söndagen.

MATS JONSSON [SWE]

Serieskaparen och förläggaren Mats Jonsson är en av de starkaste rösterna som debuterade när 90-talets självbiografiska våg svepte över Sverige. Barndom och vuxenblivande har han tidigare skildrat i serieromanerna Pojken i skogen (2005), Hey Princess (2002) och Mats kamp (2011). I sitt senaste verk Nya Norrland (2017) vidgar han perspektiven avsevärt och ger oss en svepande skildring av sin forna hembygd Bollstabruk från tiden då de första bosättningarna uppfördes till den avfolkning och demontering av orten som skett under hans livstid.

FUMIYO KOUNO [JPN]


Självporträtt Fumiyo Kouno

Årets hedersgäst, Fumiyo Kouno, föddes i Hiroshima 1968 och debuterade efter flera år som tecknarassistent med den egna mangan Machikado hanadayori 1995. Genombrottet kom 2004 med Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms (Yūnagi no Machi, Sakura no Kun), en svit sammanhängande berättelser som kretsar kring efterdyningarna och följderna av Hiroshimabomben 1945. Med uppföljaren In This Corner of the World (Kono Sekai no Katasumi ni) fortsatte hon att fokusera på vanliga kvinnors vardagliga liv i förhållande till Andra världskrigets hemskheter.


Fumiyo Kouno

Mangan blev både en läsar- och kritikersuccé, och stod förlaga till en likaledes rosad animerad långfilm från 2016. Båda dessa mangaberättelser gick som följetonger i det japanska seinen-magasinet Manga Action. Kounos manga blir i Japan läst över köns- och generationsgränserna, en ovanlighet på den japanska seriemarknaden, något som kan förklaras med hennes fokus på vardagsliv och det icke-auktoritära  sättet att lära ut historiska fakta via berättelsen. Detta fortsätter hon med i sitt nuvarande serieprojekt, en biografisk manga om den österrikiska kärnfysikern Lise Meitner (1878–1968).

MATS KÄLLBLAD [SWE]

Mats Källblad har ritat allt från äventyrliga motorcykelentusiaster till allåldersserier som Vimmelgrind, skildringar från uppväxtorten Osby och mycket däremellan. Senaste albumet Lukas som släpps av Cobolt samlar alla hittills utgivna serier om bonnarockrebellen med Fender Telecastern och katten Fritiof alltid nära till hands. 

DAVID LILJEMARK [SWE]

Bildstormaren och multikonstnären David Liljemark alias Dayw är tillbaka med den massiva karriäröverblickande samlingen David Liljemarks underbara värld. Från fanzinealstren över tidiga album, den mångomvittnade komplettistjakten efter Space-bilder och vidare mot de djuplodande efterforskningarna runt släktingen och helbrägdagöraren Boltzius – här kan du få veta allt om Liljemark du varit för skraj att fråga om!

LIVETECKNING PÅ VÅNING 1

På entresolen på Kulturhusets våning 1 (mellan schackspelen och Lava) blir det liveteckning inför publik med både amatörer och proffs under helgen. Vill du vara med?

GUNNAR LUNDKVIST [SWE]

Med de sublimt svärtade berättelserna om Klas Katt och hans vänner har vår muntraste dysterkvist sedan slutet av 70-talet varit en konstant närvaro på den svenska seriescenen. Gunnar Lundkvist har förmåga att utvinna stor konst ur nollställda situationer där huvudpersonen dricker kaffe och tittar förstulet genom köksfönstret. På senare år har han varit aktuell med två korrespondensvolymer: I min kompis Gunnar (2016) presenterades ett urval av de brev han skrivit till tecknarkollegan Nina Hemmingsson av adressaten. Nyligen utgivna Igår målade jag en stubbe samlar brev skickade till Per Engström.

HANNERIINA MOISSEINEN [FIN]

Hanneriina Moisseinen är född 1978 i Joensuu, Finland och är verksam som bildkonstnär och serieskapare. Hon har gjort sig känd inte minst för sina vackra serier i textil och har tidigare publicerats på svenska i såväl Galago som i serieantologin Allt för konsten. Moisseinen gästade vår seriefestival 2016 då hon deltog i ett samtal med Åsa Grennvall och även ställde ut textiloriginal från sin seriebok Pappa (2015). Nu kommer hon ut med sin andra bok på svenska – Näset, liksom Pappa utgiven av Lystring Förlag.

NOSEBLEED STUDIO [SWE]

Nosebleed Studio är Sveriges främsta mangatecknarkollektiv och utgivare av svensktecknad manga. Från starten 2006 har de givit ut årliga antologier med medlemmarnas verk, samt producerat den populära teckningsboken Nosebleed Studio lär dig teckna manga! - Karaktärsdesign (2017).

Medlemmarna inkluderar:
•    Catarina Batista, som illustrerat för Mojang (Minecraft), Folktandvården m.fl.
•    Natalia Batista, skapare av de internationellt publicerade mangaserierna Mjau!, Sword Princess Amaltea och Ein Lied für Elise, samt lärare på Serieskolan i Malmö.
•    Alice Engström, som illustrerat DVD-omslagen till Silver Fang och ritar serier för Min Häst.
•    Elise Rosberg, mangalärare på Malmö Kulturskola och organisatör av tävlingen Klara, Färdiga, MANGA!
•    Joakim Waller, skapare av mangan Penguin Rumble.
•    Magnolia Winroth, skapare av webbserien ParaZycle.

Nosebleed Studio nominerades 2016 och 2017 till Unghunden för sina insatser för att främja barn- och ungdomsserier. Flera av titlarna förlaget eller dess medlemmar gett ut har även vunnit priser i barnbokstävlingen Bokjuryn. Studion åker årligen runt på olika mangakonvent och seriefestivaler, säljer böcker och håller föreläsningar och workshops för att sprida svensk manga.
Årets nya bok är Penguin Rumble 1, första delen av två om Erika, en ung tjej som börjar jobba på djurpensionatet Noaks Park i Stockholm, där hon plötsligt märker att hon kan prata med djuren!

JOAKIM PIRINEN [SWE]

Förra årets eminenta SIS-affisch är blott ett utropstecken på Joakim Pirinens vid det här laget mycket digra meritlista. Sedan debuten med Välkommen till sandlådan 1983 har han kontinuerligt expanderat sitt uttryck till att inkludera såväl dramatik som prosa och abstrakt konst. Men det är givetvis som serieskapare de flesta känner honom tack vare bland annat de odödliga karaktärerna Socker-Conny, Beppo, Döda paret och Kommissarie Kvadrat.

POLSK DELEGATION [POL]


Berenika Kołomycka, Wojciech Stefaniec & Paweł Timofiejuk

Vi fortsätter vårt uppskattade samarbete med Polska Institutet för tredje året i rad – och i år blir det lite extra fokus då Polen firar officiellt hundraårsjubileum som nation. Räkna med intressanta nedslag i såväl den samtida som den dåtida polska Seriescenen.

Vi gästas av:
•    Berenika Kołomycka (född 1983), serietecknare, skulptör och grafisk konstnär. Hon utbildade sig på skulpturavdelningen vid Konsthögskolan i Warszawa och arbetade senare tillsammans med Grzegorz Janusz och Marzena Sowa. Vinnare av Grand Prix på Seriefestivalen i Łódź 2011. Hennes verk har pulbicerats i polska och utländska tidningar, antologier och även skolböcker.
•    Wojciech Stefaniec (född 1980), serietecknare, grafisk formgivare, affischdesigner och omslagsillustratör till böcker, tidningar och musikalbum. Har skapat ett flertal serier, varav två: NOIR (2013) och Wróć do mnie, jeszcze raz (="Kom tillbaka till mig ännu en gång", 2016) fick den polska serieföreningens pris för årets bästa seriealbum. Han arbetar för närvarande med författaren Daniel Odija med den nya serieboken Teatrologia Bardo.
•    Paweł Timofiejuk (född 1978) serieredaktör och förläggare, ägare av det polska serieförlaget timof i cisi wspólnicy (timof comics), som har funnits sedan 2006 och som kommer att ställa ut på vår seriemarknad. Utbildad statsvetare, seriefrämjare, festivaldirektör för festivalen Komiksowa Warszawas och ordförande för den polska serieföreningen. Skriver också seriemanus, främst med sociala och historiska teman.

JOSÈ ANDRÉS SANTIAGO IGLESIAS [ESP]


José Andrés Santiago Iglesias

Akademiskt om serier: Doktor José Andrés Santiago Iglesias är visuell konstnär och doktor på konstfakulteten vid Vigo-universitetet i Spanien. Hans forskningsfokus är att granska spanskutgivna serier, manga och anime ur ett teoretiskt perspektiv. Han var gästforskare på Kyoto Seikas universitets avancerade nivå med inriktning manga åren 2014–2016. Hans  doktorsavhandling har blivit omarbetad till en bok betitlad Manga Del cuadro flotante a la viñeta japonesa, publicerad av Comanegra 2010. Han blev 2012 också en av grundarna av ACDCómic, en sammanslutning av spanska serieforskare och -kritiker.

SOBER COVEN [SWE]

Kollektivet Sober Coven håller fanzinworkshop på ungdomsbiblioteket Lava under söndag eftermiddag. För dig mellan 14 och 25 år.

ERIK SVETOFT [SWE]

I likhet med många av sina kollegor har Erik Svetoft haft penna och papper som ständiga följeslagare under uppväxten. Hemma, på väg till skolan, på bussen har han kontinuerligt slipat på sina färdigheter i att snabbt fånga en gest eller en pose. De senaste åren har han kombinerat studier i design med frilansjobb som illustratör och animatör. Tre av hans myllrande, hisnande och fantastiskt vackra serieböcker har släppts på Sanatorium Förlag; Limbo (2014), Hakken (2016) och Mondo (2017).  På SIS18 möter han sin tjeckiska kollega Daniel Spacek i ett scensamtal modererat av Patrik Scylström.

CHIHIRO TAMAKI [JPN]

OBS! Dessvärre utgår Chihiro Tamaki ur programmet.

Mangakreatören Chihiro Tamaki arbetar i shōjo-traditionen och utbildades på Musashino Art University i Tokyo. Hennes mest kända serie är Walkin’ Butterfly som gavs ut åren 2002–2006 och som 2008 adapterades till en animerad TV-serie.

Serien handlar om Michikos första steg in i modevärlden som catwalkmodell, hur hon växer som människa till att börja acceptera sig själv. År 2009 blev den prisnominerad av American Library Association. Hennes serie Konkatsu no Tatsujin blev 2013 uppsatt som teaterpjäs och hon har även gjort en serie om Jeanne d’Arc. Hennes serier finns översätta till bland annat engelska, franska och tyska och hon har blivit flerfaldigt prisbelönt i både öst och väst.

DANIEL THOLLIN [SWE]

Med pågående serien 1 000 Ögon har Daniel Thollin (i sällskap av Jonas Anderson och Anders Björkelid) fört Lovecraftiansk skräck till hemstaden Uppsala. Under våren släppte Seriezonen Theo & Uppsalas väktare, Thollins första helt egna serie om den ockulta detektivbjörnen.

TJECKISK DELEGATION [CZE]


Daniel Špaček

Även Tjeckien firar ett officiellt sekel som nation (då man firar hundraårsjubileet av Tjeckoslovakiens frigörelse 1918). Tjeckiska Centret i Stockholm är en mångårig samarbetspartner och medverkande till vår seriefestival. Vi gästas i år av den hyllade serietecknaren och illustratören Daniel Špaček, för närvarande baserad i Göteborg, som bland annat kommer att bjuda på samtal och liveteckning tillsammans med svenska kollegan Erik Svetoft. Under söndagen presenterar Lukáš Gregor från animationsskolan i Zlín den tjeckiska seriescenens historia och nutid.