×
En del av Stockholms stad

SIS17: Svenska gäster

Svensk seriekonst har som alltid sin självklara plats på festivalen – större delen av branschen medverkar, svenska serieskapare medverkar i programmet och signerar aktuella böcker under helgen. Vårens svenska utgivning bjuder på mängder av spännande serier.

Den som är intresserad av den svenska seriescenen bör inte missa årets nomineringar till Urhundenpriset som tillkännages under lördagen.

Årets svenska gäster: Joakim Pirinen, Berit Viklund, Emma Ahlqvist, Johan Wanloo, Lisa Ewald, Elin Lucassi, Frida Malmgren, Joakim Lindengren, Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson, Harry Anderson, Sissel Gustafsson, Magnus Engström, Ellen Ekman, Thomas Arnroth, Julia Hansen, Rui Tenreiro. Fabian Göranson, Peter Bergting, Johan Egerkrans, Kalle Mattsson, Louise Winblad, Linda Spåman, Kalle Johansson, Li Österberg, Adam Stolterman, Tusen Serier, Jimmy Wallin & Andreas Qassim, Per Demervall & Patric Nyström, Göran Semb.

EMMA AHLQVIST


Foto: Isabel McCabe

I Emma Ahlvists debutseriebok Ta mig härifrån möter vi människor med olika bakgrunder, verkligheter och drömmar, med det gemensamma att de lever långt från storstan. Emma Ahlqvist skildrar småstadsmänniskor med ömhet och humor. Här krockar frihetslängtan med tryggheten i det bekanta. Det är en samtidsskildring av ett Sverige de flesta svenskar har en relation till, men som få pratar om. Ahlqvist intervjuas på scen av Annina Rabe på söndag kl 11.15 i Underlandet.

HARRY ANDERSON

Född 1986 och uppvuxen i Stockholm. Harry Anderson är konstnär och serietecknare som studerat på konstskolan Gerlesborg i Stockholm, och efter det Kungliga Konstakademin i Köpenhamn. Nog främst känd för att tillsammans med sin syster Rut Anderson skapat serien Söndagsbarn, som bland annat gått i Svenska Dagbladet, samt i serietidningarna Hjälp och Martin Kellermans Rocky. I år är han aktuell med en serieroman av helt annat slag. I Livet är inte alltid Hawaii, utgviven av Kartago, berättar han historien om den 22-årige Harry, en ung man med konstnärsdrömmar och hans tilltagande alkoholism. Harry deltar i ett samtal söndag 14.00 på Plattanscenen, tillsammans med Sissel Gustafsson, skapare av serien Stackars pappa, en annan aktuell seriebok om alkoholmissbruk.

KIM W. ANDERSSON

Kim W. Andersson är född 1979 i Staffanstorp och utbildad på Serieskolan i Malmö. Han är skapare av skräckserierna Love Hurts och Alena, den sistnämnda som nyligen blivit film. Andersson är född 1979 i Staffanstorp och har utbildat sig på Serieskolan i Malmö, där han tillsammans med Loka Kanarp startade Lucky Death Comics och gav ut fanzin och hade utställningar. 2011 belönades han med Adamsonstatyetten för sina serier. I fjol kom science fiction-serien Astrid ut både på svenska Apart förlag och amerikanska Dark Horse. Kim är i år aktuell med en utställning på Seriegalleriet samt en workshop för Malmös Serieskola.

THOMAS ARNROTH


Foto: Robert Brännström

Thomas Arnroth (född 1964) har varit journalist hela sitt liv. Han har skrivit för TT och Aftonbladet, men är kanske mest känd som spelrecensent i Gomorron Sverige och journalist på KIT. 2016 fick han utmärkelse Årets journalist. I år kommer hans debutseriebok Livets Ord på Galago, där han berättar den självbiografiska historien om sin tid som medlem i den religiösa sammanslutningen. Hör honom berätta live lördag 15.00 på Plattanscenen. 

SARA BERGMARK ELFGREN & KARL JOHNSSON


Illustration: Karl Johnsson

Sara Bergmark Elfgren är främst känd som medförfattare till Engelsforstrilogin (med Mats Strandberg) och thrillerpodden De dödas röster från Sveriges Radio. I serievärlden har hon bland annat skrivit manus till samlingen berättelser från Engelsfors, samt fantasyserien Vei som tidigare gått i tidningen Utopi, men som nu debuterar i ny, omtecknad bokversion på Kartago Förlag. Vei är en episk fantasyberättelse med rötter i fornnordisk mytologi där såväl könsroller som genreförväntningar skakas om. Ränksmideri, bataljer, kärlek, natur och arkitektur träder fram i andlöst vackra, detaljerade och dynamiska bilder det är svårt att se sig mätt på, tecknade av Karl Johnsson. Den sistnämnde debuterade med Mara från Ulthar på Kolik Förlag 2010. Han har även skrivit och tecknat kortare Fantomen-äventyr i tidningen med samma namn. Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson kommer tillsammans att prata om Vei på stora festivalscenen i Studion.

PETER BERGTING

Född 1970 i Åmål. Peter Bergting är en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasyillustratörer. Han har illustrerat och gjort omslag till mängder av såväl barn- och ungdoms-, som vuxenböcker, bland annat omslaget till böckerna om Harry Potter, samt Jens Lapidus serieroman Gängkrig 145. Han har också illustrerat rollspelen Västmark, Mutant och Kult och även bidragit till spelen Battletech och Vampire the Eternal Struggle. På svenska har han bland annat gett ut fantasyserien Domovoi (Kartago 2015). Annars är han i seriesammanhang mest känd för sina verk på den amerikanska seriermarknaden – bland annat sina insatser på Mike Mignolas och Christopher Goldens skräckserie Baltimore. Söndag 15.15 deltar han i ett samtal med nyzeeländska kollegan Ben Stenbeck på scenen i Underlandet.

CLOWNER UTAN GRÄNSER

Clowner utan gränser är en internationell ideell organisation som skickar clowner och artister till barn och samhällen drabbade av krig, konflikt och andra kriser runtom i världen. Den svenska falangen av Clowner utan gränser grundades 1996. Organisationen är politiskt och religiöst obunden och arbetar för att "sprida skratt på de ställen i världen där skrattet tystnat". Nyligen gav de ut serieantologin Gränslöst mod. Henri Gylander och Yonas Habteab, som deltar i antologin med serien Isaias, samtalar med Karin Tennemar på scenen i Foajé 3 på söndag 13.30.

PER DEMERVALL & PATRIC NYSTRÖM

Per Demervall är en av rikets mest luttrade serieskapare, född 1955 och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Utbildad AD vid Berghs Reklamskola 1971–74 och har sedan dess arbetat parallellt med sitt författarskap, reklambyråer och olika illustrationsuppdrag. Debuterade som manusförfattare och illustratör 1980 med serieäventyret Ulltryfflarna i tidningen VI, och har sedan dess utkommit med ett femtontal egna verk i text och bild, främst barnböcker och serier. Slog igenom 1986 med sin seriebearbetning av August Strindbergs Röda rummet. Patric Nyström är född 1968 och har en lång karriär bakom sig som manusförfattare till serier. Första publicerade serien var ett avsnitt av 91:an 1991. Därefter har han skrivit åt Mumin-tidningen, Bamse och Tom &  Jerry. Han gjorde också seriearbetningen av Röde Orm med Charlie Christensen. Tillsammans har dessa herrar i år kommit ut med serieboken Siri och vikingarna på Rabén & Sjögren – ett hisnande vikingaäventyr för barn. Se Per och Patric intervjuas av Fabian Göranson på Plattanscenen, söndag 11.45.

JOHAN EGERKRANS


Illustration: Johan Egerkrans

Johan Egerkrans bor i Stockholm och illustrerar både sina egna och andras böcker. Med en bakgrund inom dataspels- och rollspelsvärlden har han en stor fascination för myter, monster och det övernaturliga. Han har främst gjort sig känd för sina praktverk om nordisk mytologi och folktro. Nu tar han sig an ett annat av sina andra favoritämnen – med samma glöd – dinosaurier – Alla tiders dinosaurier är titeln både en aktuell bilderbok av Egerkrans och en pågående utställning på Rum för Barn – under helgen en del av Unga Seriefestivalen. Johan Egerkrans intervjuas på scenen i Foajé 3 på lördag 12.30. Han medverkar även i Rum för barns bildverkstad lördag 14–16.

ELLEN EKMAN


Foto: Julia Lindemalm 

Ellen Ekman är serietecknare och illustratör, utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon är född 1986, uppvuxen i Stockholm och påbörjade en högskoleutbildning där. 2011 kände Ellen att hon behövde en paus. Hon övergav sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Ellen har på mycket kort tid etablerat sig och sin strippserie Lilla Berlin som sedan 2013 publiceras dagligen i tidningen Metro. Redan samma år fick den Nordens största seriepris Stora Ponduspriset och ett eget öl på Stigbergets bryggeri. Ellen är en del av seriekollektivet Dotterbolaget. Ellens feministiska hjälteserie Doris & Bettan har publicerats i Norge, och förhoppningsvis blir den snart också tillgänglig för svenska serieläsare. I år är hon aktuell med serien Homeparty med Gudrun från Leopard Förlag. Hon medverkar i ett samtal med Gudrun Schyman om boken på Plattanscenen lördag kl 12.15, samt i ett samtal med Frida Malmgren (Tjejerna på höjden) om deras respektive humorserier lördag 15.45 i Underlandet.

MAGNUS ENGSTRÖM

Magnus Engströms skapande drivs av passionen för berättelser i olika medier. Han har studerat på Nyckelviksskolan, Stockholms Filmskola och Konstfack. Luftspår, hans debut i bokform, utspelar sig på Gotland och handlar om sökandet efter mening i tillvaron. I år kom hans andre seriebok Skuggfärd. Se honom på Plattanscenen på söndag klockan 11.05.

LISA EWALD


Foto: Elin Aldén

Lisa Ewald är född 1987 i Göteborg och bosatt i Malmö. Hon har främst jobbat med serier, illustration, grafisk design, måleri med både sprayburk och pensel. Hennes serier har kunnat läsas i bland annat Bang, Galago och nu senaste på Politism. Hon är aktiv i det feministiska serietecknarkollektivet Dotterbolaget och har designat F!s "Ut med rasisterna ¬- in med feministerna"-tygkassar. 2013 utkom hon med boken Allt kommer bli bra. I år kommer uppföljaren Måste carpa om vilken hon talar med på Plattanscenen på lördag 13.30 tillsammans med Elin Lucassi (Synd). Hon framträder även med liveteckning på Lava Bibliotek & Verkstad under lördagen.

SISSEL GUSTAFSSON

Sissel Gustafsson är frilansande illustratör och serietecknare, utbildad på serieskolorna vid Högskolan i Gävle och Kvarnby folkhögskola i Malmö. Stackars pappa (Rabén & Sjögren) är hennes debutbok, en skildring av att växa upp med en alkoholiserad förälder, riktad främst åt barn i åldrarna 9–12 år. Sissel deltar i ett samtal söndag 14.00 på Plattanscenen, tillsammans med Harry Anderson, skapare av serien Livet är inte alltid Hawaii, en annan aktuell seriebok om alkoholmissbruk.

FABIAN GÖRANSON

Fabian Göranson har många strängar på sin lyra – satirtecknare, Galagomedverkande, Strindbergtolkare, äventyrsserieskapare, grundare av Kolik förlag, utgivare av serier på Rabén & Sjögren ... I år är han aktuell med boken Martilo och Helgonet på Sanatorium förlag – en mustig, humoristisk medeltidsfantasy med helgondyrkande riddare, förbannelser, fanatiska nunnor, blodtörstiga ormhundar och värst av allt: De glada gossarna från Dalmatien. Fabian Göranson möter Rui Tenreiro (Nedzus lyktor) på Plattanscenen söndag 14.45.

JULIA HANSEN

Julia Hansen slog 2015 igenom med den ännu omskrivna debutserieboken Det växer utgiven av Kolik förlag. Det växer är en serieroman som slår mot det tabu som fortfarande finns kring ämnet abort. Det är också en berättelse om upplevelsen av den egna kroppen och av relationer i samband med detta. Tidigare har Hansen medverkat i den omtalade antologin Kvinnor ritar bara serier om mens (2014) och publicerat serier i egna fanzin. I år är hon aktuell med boken I Paradisets källare – en stark serie om psykisk misshandel, utgiven som en del av Rabén & Sjögrens ungdomssatsning. På årets festival deltar hon i ett samtal tillsammans med Berit Viklund (Kaninhålet), söndag 13.15 på Plattanscenen. Hon framträder även med liveteckning på Lava Bibliotek & Verkstad under lördagen.

KALLE JOHANSSON

Kalle Johansson är utbildad på Konstfack och har tidigare bland annat publicerats i Galago. I år ger han ut den dokumentära serieboken Vad är egentligen fascism? på Verbal förlag – med utgångspunkt i en intervju med historikern Lena Berggren. Under temaparaplyt "Serier och politik" samtalar Kalle Johansson med Göran Semb på Plattanscenen, lördag 14.15.

JOAKIM LINDENGREN


Illustration: Joakim Lindengren

Joakim Lindengren har en rik produktion bakom sig, ett flertal seriealbum utgivna på förlag som Epix, Galago och Optimal. Hans "bizarra" bajs- och könshumor blev något av ett signum för honom på 80- och 90-talen. Därefter gav han tillsammans med kollegan David Nessle ut serietidningen Kapten Stofil vars paradnummer var den bakåtsträvande superhjälten med samma namn.
Nu har Lindengren lämnat både bajshumor och stofilism bakom sig för att presentera något helt annorlunda – en serieversion av författaren, poeten och dramatikern Giannina Braschis märkliga roman United States of Banana, vilken nu ges ut på svenska av Cobolt Förlag. Både Lindengren och Braschi gästar årets seriefestival och deltar i ett gemensamt scensamtal under helgen.
Presenteras i samarbete med Cobolt Förlag.

ELIN LUCASSI


Illustration: Elin Lucassi

Elin Lucassi är serietecknare och illustratör, vars satiriska, feministiska och vansinnigt roliga skämtteckningar och serier bland annat har publicerats i LitteraturMagazinet, Vision, Biblioteksbladet och ETC. Bokdebuten skedde i januari 2015 med Jag är den som är den på Kartago Förlag. Hon har även medverkat i antologier såsom Kvinnor ritar bara serier om mens (Kartago, 2014), Serienördens kokbok (Natt Förlag, 2014) och Det händer nu (F!, 2014). Lucassi är utbildad gymnasielärare i svenska och religion, vilket är passande då hennes nya bok Synd (Kartago) avhandlar de sju dödssynderna i modern tappning.

KALLE MATTSSON

Kalle Mattsson (1979) är grafisk designer och illustratör, han pluggade och jobbade i Holland oerhört länge men till sist gick det över, så nu bor han i Stockholm igen. Han har jobbat med både blöjreklam och abstrakt konst, och nu har han gjort en karriär som "grafisk komiker" med collageböckerna Robocoprah Winfrey (2015) och Scener ur ett äktenskapornas planet (2017), båda från Galago.

JOAKIM PIRINEN


Foto: Makan E-Rahmati

Joakim Pirinen är inte bara konstnären bakom årets festivalaffisch – han är även en av de mest namnkunniga serieskaparna, illustratörerna, konstnärerna och författarna i Sverige. Som serieprofil var han med och drog igång den svenska vuxenserievågen, dels som medgrundare av tidskriften Galago (1979/80), dels med albumdebuten Välkommen till sandlådan (1983), men kanske framför allt som skapare av albumet Socker-Conny (1985).  Sedan dess har böckerna utkommit i en strid ström och kvalitetsnivån bara stigit hela tiden. I höstas var han aktuell med inte mindre än två böcker – Att misslyckas som människa (Kartago förlag) och Född ur ett svart ägg (Bonniers). På SIS17 kommer han att prata om både avslutade och framtida projekt.

GUDRUN SCHYMAN

En av Sveriges mest namnkunniga politiker har nyligen blivit seriefigur. Se henne medverka på Plattanscenen lördag kl 12.15 i ett samtal med Ellen Ekman om boken Homeparty med Gudrun från Leopard förlag.

GÖRAN SEMB

Göran Semb har en bakgrund som seriefrämjare och Bild & Bubbla-skribent på 80- och 90-talet, följt av en karriär som serieöversättare från 00-talet. Han har även skrivit ett mindre antal historier för Fantomen och 91:an. Den egna skapelsen Mildh & Fromm, tecknad av argentinaren Carlos Pedrazzini, debuterade som biserie i Fantomen 2014. Den första samlingen, innehållande de tre första episoderna och betitlad Uppgång… och fall, gavs ut av Ades Media i år. Det rör sig om vad som närmast kan kallas en actionthrillerserie, med influenser från bland annat Modesty Blaise och moderna actionfilmer. Se Göran Semb på söndag 12.00 i Foajé 3.

Linda Spåman 

Linda Spåman är i grunden illustratör och utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon säger själv att hon haft planer på att bli textilkonstnär men har halkat in på många andra områden i sin strävan att nå dit. Hon är författare, spådam och konstnär. På senare år har hon skapat serieromaner, däribland Misslyckat självmord i Mölndals bro (Bonnier, 2011), Brf Ensamheten (Kolik, 2013) och Äkta Spåman (Kolik, 2014). Hon bor och verkar i Göteborg och är aktuell med sin senaste bok Den första kvinnan, utgiven på Kolik förlag. Läs mer: lindaspaman.com

ADAM STOLTERMAN

Adam Stolterman debuterar i vår med sin fantasyseriebok Ellna utgiven på Epix Förlag. Se Stolterman i ett samtal med Li Österberg (Athena – pappas flicka) och moderator Patrik Schylström på lördag kl 13.30 i Foajé 3.

RUI TENREIRO

Rui Tenreiro är författare, illustratör, art director och serietecknare. Han kommer från Moçambique men bor för närvarande i Stockholm. Han arbetar narrativt i ord eller bild eller bådadera, oavsett om det handlar om text, film eller serier. Han har illustrerat ett flertal böcker på svenska och norska. I Finland kom hans eget seriealbum Metsän pidot ut 2010. I år är han aktuell med Nedzus lyktor från Sanatorium förlag. Se Rui framträda tillsammans med Fabian Göranson (Martilo och helgonet) på Plattanscenen söndag 14.45.

TUSEN SERIER

Serienätverket och förlaget Tusen Serier fortsätter sin strävan att göra Seriesverige mindre vitt och mer mångfasetterat. I år medverkar de med programpunkten: Från kulturrevolutionens Kina och flyktens Helvete: Två män förlorar allt och söker ny fast mark under fötterna. En ung kvinna lär sig att köra lastbil i kulturrevolutionens Kina.
Välkommen till ett samtal med Shko Askari, Emei Burell och Mattias Elftorp om deras historier från Sveriges baksida, från den stora världen och om hur saker kan hänga samman om man skrapar lite på ytan.

BERIT VIKLUND


Foto: Johanna Arnström

Berit Viklund har varit aktiv tecknare i många år och flera gånger tidigare medverkat på seriefestivalen, men har först 2017 släppt sin debutseriebok på Syster förlag. Den kritikerrosade Kaninhålet är en berättelse om ett förhållande som är långt ifrån unikt. En historia om skuld och skam, kontroll och övergrepp. Om hur fort det går att halka ner i ett djupt hål, och hur mödosamt det är att klättra upp igen. På årets festival deltar hon i ett samtal tillsammans med Julia Hansen (I Paradisets källare), söndag 13.15 på Plattanscenen.

JOHAN WANLOO

Johan Wanloo, född 1972, är en av Sveriges mest produktiva serietecknare, bland annat känd för albumserien De äventyrslystna karlakarlarna och Veckans Wanloo i GT och Expressen. Han har också medverkat i Svenska Mad, Ernie, Kapten Stofil och många andra tidningar, samt illustrerat barnböcker. Flera av hans tidigare serier finns samlade i Den skitstora Johan Wanloo-boken (Optimal Press). Johan Wanloo belönades med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett 2006. I år är han aktuell med den interaktiva spelboken Domedagsvikingen från Galago. Se honom på scenen i Underlandet på lördag 12.45. Han framträder även med liveteckning på Lava Bibliotek & Verkstad under lördagen.

JIMMY WALLIN & ANDREAS QASSIM

Två erfarna, produktiva och välrenommerade serieskapare har nyligen släpppt den Kickstarter-finansierade boken The Pacifiers. Johan Wanloo modererar ett samtal med dem båda i Foajé 3 på söndag 14.15.

Louise Winblad

Louise Winblad kom ut med sin debutseriebok Hej Hej vardag 2016 (Kolik). I denna beskrivs alla de underbara, dråpliga och mindre charmerande sidorna med att vara ny förälder. Tecknandet startade som en slags terapi för Winblad, i denna nya tillvaro. Det direkta, ärliga tecknandet samlades i debutserieromanen och hyllades av många.
Till vardags arbetar Winblad som webbadministratör på tidningen Barn i stan samt verksam bloggare på en av tidskriften Amelias profilbloggar. Hon bor och verkar i Stockholm.
Läs mer: hejhejvardag.wordpress.com

LI ÖSTERBERG

Li Österberg är svensk serieskapare född 1978, uppvuxen i Sandviken och utbildad på Serietecknarskolan i Hofors. Hennes första publicerade serie ingick i Optimals antologi Allt för konsten nr 1, som kom 1998. Därefter har hon medverkat i samtliga nummer av Allt för konsten. Tillsammans med Patrik Rochling har Österberg släppt seriealbumen Johanna (2003), Hjärtat brinner (2005), Skaparens folk (2006), Pusselbitar (2008), Vänd dig om (2010) och Vaka (2012), varav de fem första har samlats i volymen Johannasviten (2014). Utöver arbetet med Johannasviten har Österberg släppt flertalet nummer av egna fanzinet Agnosis och seriealbumen Det är inte såhär det ska vara (2008), Med andra ögon (2011), Nekyia (2012) och Ljusförgörerskan (2015) och i år Athena – pappas flicka på Epix förlag. Li Österberg pratar med Adam Stolterman (Ellna) på lördag kl 13.30 i Foajé 3.


Fler presentationer kommer.