×
En del av Stockholms stad

SIS2016: utländska gäster

JESSICA ABEL & MATT MADDEN [USA]


Jessica Abel/Matt Madden

Ett gift tecknarpar och hyllade kreatörer både tillsammans och var för sig. Jessica Abel gjorde sig i början av 90-talet känd med fanzinet Artbabe, som snart plockades upp av förlaget Fantagraphics för professionell utgivning. Främst känd är hon nog för den vardagsrealistiska serieromanen La Perdida (2001–2005), men hon har även skrivit vampyrserien Life Sucks (2008). Hon har även författat boken Out on the Wire (2015) om sitt andra stora intresse, narrativ radio och podcasting. Hennes serier har publicerats på svenska i Galago.

Matt Madden började också med egenpublicering under 90-talet och bokdebuterade med serieromanen Black Candy 1998. Paret undervisar i serietecknandets konst både var för sig och tillsammans. De har skrivit läroböckerna Drawing Words and Writing Pictures samt Mastering Comics för aspirerande serieskapare. De senaste åren har de bott i franska Angoulême som del av ett konstnärsstipendium.

Lördagen den 7 maj kl. 13.30–14.30 berättar paret om sitt skapande i Klarabiografen, Kulturhuset våning 2. Moderator är Fredrik Strömberg.

www.jessicaabel.com

MARI AHOKOIVU & KALLE HAKKOLA [FIN]

Finska gästerna Mari Ahokoivu och Kalle Hakkola medverkar på Unga Seriefestivalen i egenskap av skapare av den hyllade barnserieboken Sanni och Jonas: Vinternatt, utgiven på svenska 2015 av Rabén & Sjögren och av förlaget beskriven som "Vardagsmagi i sagolikt vinterlandskap. En berättelse om drömmar och syskonkärlek i Tove Janssons anda."

Mari Ahokoivu tecknar serier för både barn och vuxna och hennes serier har publicerats i ett flertal länder. Hon arbetar även som serielärare.
http://www.mariahokoivu.com/

Kalle Hakkola är bibliotekarie som i många år har lett arbetet i Seriecentret i Helsingfors, samt organiserat festivaler, redigerat böcker, koordinerat utställningar och skrivit artiklar i ämnet. De senaste åren har han fokuserat på barnserier.

Söndagen den 8 maj kl. 13.30–14.15 pratar Mari och Kalle om sitt skapande på scenen i Studion, Kulturhuset våning 0.

De återfinns även i Rabén & Sjögrens mässmonter S1 i Studion, Kulturhuset våning 0.

JAQUELINE BERNDT [JAP]

Professor Jaqueline Berndt har gästat Serieteket och vår seriefestival vid flera tillfällen. Hon har undervisat och forskat i serie-/mangateori vid Kyoto Seika University i Japan, arbetat som tillförordnad chef för The Graduate School of Manga Studies och biträdande chef för The International Manga Research Center i Kyotos International Manga Museum. Hon har i över tjugofem års tid forskat kring estetik och serier med fokus på Japan. Hon är Filosofie doktor i estetik och har undervisat i jämförande konstteori och mediestudier på japanska sedan 1994. Huvudfokus ligger på serie-/manga- och animekritik. Hon skrev den första utförliga monografin om manga på tyska, Phänomen Manga: Comic-Kultur in Japan (Berlin 1995, översatt till spanska 1996), agerade medredaktör på exempelvis Reading Manga: Local and Global Perceptions of Japanese Comics (2006) och Manga’s Cultural Crossroads (Routledge 2013). Berndt var även med och grundade The Japan Society for Studies in Cartoons and Comics 2001. För närvarande delar hon sin tid i Japan med en tjänst som professor i Japans språk och kultur på Stockholms Universitet. På årets seriefestival fördjupar hon sig i den svenska mangascenen tillsammans med representanter för tioårsjubilerande Nosebleed Studio.

MARIA PAZ CABARDO [USA]

Inbjuden till årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival är även den amerikanska filmregissören Maria Paz Cabardo, som närvarar för att presentera sin debutfilm, dokumentären Better Things: The Life and Choices of Jeffrey Catherine Jones om den egensinnige serieskaparen och fantasyillustratören Jeffrey Catherine Jones (1944–2011). Maria Paz presenterar själv filmen i Klarabiografen lördag 7 maj kl. 17.00. Läs mer om detta i vårt filmprogram >
www.macabfilms.com

CHRISTOPHER GOLDEN [USA]

Utgår ur programmet!
Dessvärre har serieförfattaren Christopher Golden ställt in sin planerade Sverigeresa av personliga skäl. Både han och vi beklagar detta.

JEFF LEMIRE [CAN]

Vår ena hedersgäst Jeff Lemire är en autodidakt serieskapare, uppväxt i Essex County, Kanada, för tillfället bosatt med sin familj i Toronto. Hans första seriebok Lost Dogs, publicerade han på egen hand 2005 och för denna fick han ett Xeric Award. Därav fick han möjlighet att göra den delvis självbiografiska Essex County-trilogin för Top Shelf Publishing.

Lemires berättelser rör sig i en mängd olika tider, rymder, rum. Ofta ligger ett livsöde eller en förändring till grund för händelserna i karaktärernas liv – vilket ofta lever till övernaturliga eller surrealistiska händelser. Detta märks i verk som The Underwater Welder, en berättelse om det djupa fruktansvärda, underbara som är det mänskliga hjärtat. Sweet Tooth utspelar sig i ett dystopiskt landskap i vilket mänskligheten slagits ut av en pandemi och fokuserar på ett muterat barn: en pojke med hjorthorn. I kärlekshistorien Trillium rör sig figurerna sannerligen i olika tid och rum och här experimenterar Lemire med det visuella berättandet – historien läses såväl bakifrån som framifrån.

Just nu är Lemire aktuell med den pågående science fiction-berättelsen Descender i vilken han tilllsammans med Dustin Nguyen komponerar en rymdopera i vilken människa ställs mot maskin, världar mot världar manifesterat i en liten robotpojke och hans robothund. Utöver dessa berättelser har Lemire skrivit och/eller tecknat flera av de stora förlagens hjältefigurer. Bland andra Animal Man, Green Arrow och Justice League (DC); Hawkeye, Old Man Logan och Moon Knight (Marvel) samt Bloodshot (Valiant).

Jeff Lemire samtalar med Serietekets Anders Lundgren i Klarabiografen (Kulturhuset våning 2) söndag 8 maj kl. 14.00–15.00. Därefter blir det signering i Hög av seriers monter (Hörsalen våning 3, bord 84–86).

www.jefflemire.blogspot.se

RUTU MODAN [ISR]

Vår andra hedersgäst Rutu Modan från Tel Aviv är en värdig representant för vårt realistiska tema. Hennes historier, ofta i novellform, om det dagliga livet i Israel rymmer såväl kärleksbetygelser till hemlandet som politisk kritik, och en stor portion vardagshumor, allt tecknat i en klar linje som stundtals för tankarna till Tintins skapare Hergé. Hon har även tecknat realistiska berättelser och mer absurda, sagolika historier, liksom några uppmärksammade barnserier, såsom Maya Makes a Mess (2012). Hon var tidigare en av medlemmarna i det israeliska seriekollektivet Actus Tragicus.

Tre av Modans böcker, Exit Wounds, Jamilti och The Property har kommit ut på engelska. Hon har också varit ett stående inslag på The New York Times webbplats, med illustrationer, enskilda serier och följetonger. The Property är Modans första "fullängdare", en serieroman som gavs ut 2013 och som är löst baserad på sanna händelser i hennes egen familj. Boken hyllades av en närmast enig kritikerkår när den kom. Lagom till seriefestivalen kommer den i svensk översättning från Placebo Press under titeln Egendomen. Hon har även publicerats i svenska C’est Bon Anthology.

Rutu Modan gästade Stockholm och Serieteket redan 2006 då hon medverkade på samlingsutställningen Honey Talks tillsammans med Anke Feuchtenberger. Vi är enormt glada att få återse henne på SIS16!

Rutu Modan talar med Seriefrämjandets Fredrik Strömberg i Klarabiografen (Kulturhuset våning 2) lördag 7 maj kl. 14.30–15.30.

Hon återfinns även i Placebo Press mässmonter S3 i Studion, Kulturhuset våning 0.

www.drawnandquarterly.com/author/rutu-modan

HANNERIINA MOISEEINEN [FIN]

Hanneriina Moisseinen är född 1978 i Joensuu, Finland och har givit ut sammanlagt tre serieböcker i hemlandet. Hennes självbiografiska serieroman Pappa (Isä) kom i svensk översättning under 2015 från Lystring Förlag. Moisseinen har tidigare publicerats på svenska i Galago och i den nordiska serieantologin Allt för konsten. Hon är även verksam som bildkonstnär.

På Stockholms Internationella Seriefestival medverkar hon med en miniutställning med broderade originalverk ur Pappa. Verken ställs ut i Foajé 3, Kulturhuset våning 3.

Lördag 7 maj kl. 13.00–14.00 medverkar Hanneriina Moisseinen i ett scensamtal på Ekotekets scen (Kulturhuset våning 2), tillsammans med svenska serie- och textilkonstkollegan Åsa Grennvall. Moderator är Sofia Olsson.

Moisseinen medverkar även hela helgen på seriemarknaden Small Press Expo i Foajé 3, Kulturhuset våning 3. Besök henne på bord F26.

Sverigebesöket och utställningen arrangeras i samarbete med Finska institutet i Stockholm.

www.cargocollective.com/moisseinen

SERIEKONST FRÅN POLEN


Illustration: Anna Andruchowicz

I samarbete med Polska institutet välkomnar vi i år gäster från Polen som medverkar i festivalprogrammet och på seriemarknaden. Vi får besök av serieförlaget Kultura Gniewu och Szymon Holcman som håller föredrag om samtida polska serier och de viktigaste trenderna och skaparna på Bibliotek Plattans scen, söndag 8 maj kl. 11.30–12.15. Direkt efteråt medverkar serieskaparna och illustratörerna Łukasz Kowalczuk och Anna Andruchowicz tillsammans med Szymon Holcman i ett samtal med moderatorn Fredrik Strömberg, på Plattanscenen, kl. 12.15–13.00.

www.kultura.com.pl

ANNA ANDRUCHOWICZ


Illustration: Anna Andruchowicz

Anna Andruchowicz är född 1988 i Krakow och utbildad vid Academy of Fine Arts i Krakow. I Andruchowicz bildberättande är djur och natur återkommande motiv som skildras i stämningsfulla blyertsteckningar. Hon kombinerar här sin passion för tecknandet med ett stort naturintresse.

ŁUKASZ KOWALCZUK


Łukasz Kowalczuk, foto: Joanna Kowalczuk

Łukasz Kowalczuk är en polsk serietecknare, lärare, grafisk designer och illustratör född 1983 i Puck i norra Polen. Kowalczuk tecknar färgstark satir med influenser från bland annat amerikanska undergroundserier.


Szymon Holcman, foto: Wojciech Affek

Kultura Gniewu (Ilskans kultur) är ett serieförlag som grundades år 2000 i Warszawa av Jaroslawa Skladanka. År 2005 tillkom redaktörerna Pawel Tarasiewicz och Szymon Holcman. Inledningsvis fokuserade förlaget på utgivning av polska serietecknare som Ryszard Dabrowski, Dariusz Palinowski och Krzysztof Owedyk. Med åren har man utökat till allt fler både polska och utländska serieskapare. Förlaget ger ut böcker av bland andra Max Andersson, Rutu Modan, Daniel Clowes, David B., Catel, Robert Crumb, Guy Delisle och Thomas Ott. Förlaget kommer finnas på plats med bokbord i festivalens marknadsdel.  Från Kultura Gniewu medverkar redaktören, serieteoretikern och serietecknaren Szymon Holcman med föredraget "Samtida polska serier. De viktigaste trenderna och skaparna", och som deltagare i det efterföljande panelsamtalet.

STRIPBURGER [SLO]

Det slovenska seriekollektivet Stripburger är baserat i Ljubljana och ger sedan 1992 en  ambitiös tidskrift med samma namn. Tidningen Stripburger är en serieantologi med internationell utblick som publicerar "alternativa" serieskapare från hela världen (däribland svenskar som Max Andersson, Malin Biller, Knut Larsson och Karolina Bång, samt internationella storheter som Rutu Modan och Julie Doucet). Stripburger har gästat Serieteket förr och givetvis finns tidskriften till hemlån i vårt bibliotek. På årets seriefestival deltar de med en med en miniversion av sin turnerande utställning Attention, Work! samt med en paneldiskussion och ett kortfilmsprogram av Boris Dolenc.Fredag 6 maj kl. 17.00 blir det minivernissage för Attention Work! på Bibliotek Plattan. Redaktören Tanja Skale och serieskaparen Andrej Stular finns på plats och presenterar. Utställningen hänger kvar under resten av maj.

Lördag 7 maj kl. 15.30–16.45 pratar Stripburgers redaktör Tanja Skale och serieskaparen Andrej Stular om sitt skapande och om Stripburger tillsammans med svenska serieskaparen Anna Ehrlemark och skaparen/förläggaren Mattias Elforp, vilka har översatt Stripburgers seriebok Cool Cykel av Tanja Komadina till svenska. Moderator är Kalle Hakkola. Samtalet sker på engelska.
Efter samtalet visas kortfilmerna Stripburger in motion (31 min) och Wanted (10 min) av Boris Dolenc, båda baserade på serier tidigare publicerade i Stripburger.www.stripburger.org