×
En del av Stockholms stad

SIS2016: Svenska gäster

Svensk seriekonst har sin självklara plats på festivalen. Svenska serieskapare medverkar i programmet och signerar aktuella böcker under helgen. I vårens serieskörd finner vi dessutom flera serieböcker som rör sig inom festivalens tema: Realism och science fiction.

Lisa Wool-Rim Sjöblom (Palimpsest), Klara Wiksten (Hjärnan darrar), Ester Eriksson (Det finns ingenstans att fly), Åsa Grennvall (Deras ryggar luktade så gott) och Hilda-Maria Sandgren (Det som händer i skogen) finns bland de realister och skildrare av människoöden som gästar festivalen. Johan Jergner-Ekervik och Frida Ulvegren (Jannah – sista året på jorden) är aktuella inom science fiction-genren. Kim W. Andersson är dubbelt USA-aktuell med skräckserien Alena och rymdhjältinnan Astrid som pryder festivalens affisch.
 
I humorns och satirens tjänst verkar Sara Granér (Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera) och Ellen Ekman (Lilla Berlin). En humoristisk skildring av småbarnsföräldrars dagliga liv ger Louise Winblad i debuten Hej hej vardag!
 
Knut Larsson (Aniara), Malin Biller (Kvartetten som sprängdes) och Li Österberg (Nekyia) sammanstrålar i ett panelsamtal om serieskapande utifrån litterära förlagor, medan Thomas Olsson (Det är inte meningen att man ska vara här) och Steve Nyberg (Trygga lilla Sverige) möts i samtalet Brevbomber och isberg – historiska skildringar.
 
Den svenska barnserievågen fortsätter och på lördagen gästas vi bland annat av Johanna Kristiansson, Joakim Gunnarsson och Mårten Melin, de två förstnämnda aktuella med Katten Nils – bästa barnvakten, de två senare med Välkommen till Skogsbingelskolan.
 
Den som är intresserad av den svenska seriescenen bör inte missa årets nomineringar till Urhundenpriset som tillkännages under lördagen.

MATTIAS ADOLFSSON

Mattias Adolfsson är en av de svenska illustratörer som har en enorm internationell fanskara men som inte är lika beryktad i hemlandet. Efter en karriär som 3D-animatör och 3D-grafiker började han 2006 sporadiskt publicera skisser på sin blogg Mattias Inks. Detta uppmärksammades av den mer kända konstbloggen Drawn.ca varefter hans verk började nå internationell ryktbarhet. Genom bloggen – numera en av världens mest följda "sketchblogs" – har han fortsatt att visa upp bilder från sina skissböcker och på så sätt skaffat sig beundrare och frilansuppdrag över hela världen. Barocktemat är återkommande i hans verk – en av hans mest kända bildsviter är "Star Wars, the Baroque Version", ett steampunkliknande projekt med Stjärnornas krig-figurer i barockmiljö. Fyra böcker har hittills samlat hans bilder – The First in Line (2011), Mattias Unfiltered, The Second in Line (båda från 2012), samt The Third in Line (2015).

FANNY AGAZZI

Fanny Agazzi är serietecknare och journalist. Hennes serier har synts i antologier som Kvinnor ritar bara serier om mens och Det grymma svärdet. I fjol kom hennes debutserieroman Tack och förlåt ut på Syster Förlag, en historia om sorg och ilska och död, om foster med dåligt lokalsinne, om att bli kär, om att bryta ihop i en gynstol och om att dela den sista snusen med sin allra bästa vän. Om slutet och början. Agazzi deltar under lördagen i ett scensamtal tillsammans med Julia Hansen (Det växer), modererat av Berit Viklund.

KIM W. ANDERSSON


Illustration: Kim W. Andersson

Kim W. Andersson, är född 1979 i Staffanstorp och utbildad på Serieskolan i Malmö. Han är skapare av skräckserierna Love Hurts och Alena, den sistnämnda som nyligen blivit film. Andersson är född 1979 i Staffanstorp och har utbildat sig på Serieskolan i Malmö, där han tillsammans med Loka Kanarp startade Lucky Death Comics och gav ut fanzin och hade utställningar. 2011 belönades han med Adamsonstatyetten för sina serier. USA-aktuell med både Alena och nya skapelsen Astrid på förlaget Dark Horse ser vi Kim W. Andersson på årets SIS i ett möte med Sara B. Elfgren och som deltagare i science fiction-panelen på lördagen.

Max Andersson


Illustration: Max Andersson

Max Andersson är född 1962 och är en svensk serieskapare och filmkonstnär som varit verksam sedan 1970-talet och nu är aktuell med den hyllade och surrealistiska serieboken Utgrävningen, utgiven på Kartago förlag. Till tidigare verk hör Pixy (1992,Tago) och Döden (2003, Galago) samt Bosnian Flat Dog (2004, Kartago) skapad tillsammans med Lars Sjunnesson. Serier av Andersson har även gått i tidningarna Dagens Nyheter, Barometern, Galago, Svenska Serier samt den egna amerikanska serietidningen Death and Candy utgiven av Fantagraphics. Flera av hans böcker har publicerats av utländska förlag i Frankrike, Japan, Polen, Slovenien, Tjeckien, Tyskland, Finland, Norge, Italien och USA. Förlaget Kultura Gniewu som besöker SIS16 har publicerat Max Anderssons serier i Polen.

NATALIA BATISTA

Natalia Batista är serietecknare och illustratör som framför allt tecknar i mangastil och som gjort sig känd för serier som A Song For Elise, barnserien Mjau! och ungdomsfantasytrilogin Sword Princess Amalthea. Medlem och grundare av svenska Nosebleed Studio som bland annat ger ut antologier med svensk manga och som i år fyller tio år. På årets festival kommer hon att prata om den svenska mangan och om Nosebleed i en panel modererad av den japanbaserade mangaexperten Jaqueline Berndt.

JENNY BERGGRUND MED VÄNNER

Jenny Berggrund är serieskapare och illustratör som gav ut debutboken Med eller utan dig på Optimal Press 2012. Hon har även medverkat antologier som Ordningen upprätthålls alltid och Serienördens kokbok. På årets festival leder hon ett samtal om konceptet 24-timmarsserier – det vill säga projektet att under 24 timmar fullfölja en serie på 24 sidor. Under rubriken På ren envishet samtalar Berggrund och kollegorna Yvette Gustafsson, Stef Gaines och Tinet Elmgren om sina erfarenheter. Plattanscenen lördag 7 maj kl. 12.00-13.00.

MALIN BILLER


Foto: Julia Lindemalm

Malin Biller är svensk serieskapare, född 1979 och bosatt och verksam i Göteborg. Hon tilldelades Urhunden-priset 2011 för sin självbiografiska serieroman Om någon vrålar i skogen, och var 2015 års pristagare av Adamsonstatyetten. I år har Biller utkommit med första delen av Kvartetten som sprängdes, en serie baserad på Birger Sjöbergs roman med samma titel. I fjol gav hon ut en tolkning av Gustav Fröding i serieboken I varje droppe en ädelsten. I Malin Billers produktion finner man en större mängd humorserier som utkommit i seriealbum och publicerats i flertalet tidningar. Hennes serier har gått i bland annat Sydsvenskan, ETC, Galago, Pondus, Ernie, Elvis, och PUNKTSE .  Söndag 8 maj deltar Malin Biller i ett panelsamtal om serier baserade på litterära verk.

C’EST BON KULTUR & TUSEN SERIER

Två Malmöbaserade konstgrupper som tillsammans skapar en mer gränslös seriekultur har nu flyttat ihop i den nya serielokalen Hybriden i Malmö, en samlingsplats för utställningar, workshops och serier. På Plattanscenen lördag kl. 14.00–15.00 gör de en presentation av sina föreningar och berättar var de befinner sig efter att ha varit aktiva i femton respektive fem år. C’est Bon Kultur och Tusen Serier anordnar också den internationella alternativseriefestivalen AltCom 2016 i Malmö i juli. Festivalen innehåller en seriemässa, en gratis serieantologi och flera utställningar som blir sociala samlingsplatser för den internationella undergroundseriescenen. Årets tema är ARBETE. Mattias Elftorp, aktiv i båda grupperna, medverkar även i panelen med det slovenska seriekollektivet Stripburger i Klarabiografen, lördag kl. 15.30.

ANNA EHRLEMARK

Anna Ehrlemark tillhör de svenska serieskapare som kanske är relativt okända även för serieintresserade svenskar, då hon har publicerats mer i utlandet än i hemlandet. Hon har arbetat mycket med det koratiska seriekollektivet Komikaze och som illustratör i slovenska Ljubljana. Hennes serier har bland annat publicerats i Komikaze, Ponti, Chili Com Carne, Stripburger, STRIPOVI/СТРИПОВИ och Slovenski klasiki, och hon har ställt ut i såväl Kroatien, Slovenien, Italien och Frankrike som hemma i Sverige. Hennes seriebok Winners gavs ut av amerikanska Floating World Comics i april i år. På seriefestivalen medverkar hon i Stripburgers miniutställning Attention Work! på Bibliotek Plattan, samt i scensamtalet med Stripburger i Klarabiografen, lördag kl. 15.30–16.45.

ELLEN EKMAN


Foto: Julia Lindemalm

Ellen Ekman är serietecknare och illustratör, utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon är född 1986, uppvuxen i Stockholm och påbörjade en högskoleutbildning där. 2011 kände Ellen att hon behövde en paus. Hon övergav sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Ellen har på mycket kort tid etablerat sig och sin strippserie Lilla Berlin som sedan 2013 publiceras dagligen i tidningen Metro. Redan samma år fick den Nordens största seriepris Stora Ponduspriset och ett eget öl på Stigbergets bryggeri. Ellen är en del av seriekollektivet Dotterbolaget. Ellens feministiska hjälteserie Doris & Bettan har publicerats i Norge, och förhoppningsvis blir den snart också tillgänglig för svenska serieläsare. Den femte Lilla Berlin-samlingen släpps i vår av Kolik Förlag. Under festivalen kan du se Ellen Ekman i ett scensamtal söndag 8 maj i Studion.

TINET ELMGRENTinet Elmgren har (tillsammans med likaledes serieskapande systern Ainur) vuxit upp omväxlande i Sverige, Tyskland och Finland. I ungdomsåren började hon producera seriefanzin. Hennes mest kända publikation heter Tunguska och är välkänd för besökare av festivalens mässa small press expo alltsedan början av 2000-talet. Hennes serier Eva och Drivgods har publicerats i fanzinform men även getts ut i böckerna Eva: Asbesthjärtan (2009) och Drivgods (2012). Starka kvinnogestalter och hennes intresse för rysk historia gör sig påminda i alla hennes verk. I vår ger Ordbilder Media ut hennes tredje bok Sockerärter. Hör henne berätta om Sockerärter tillsammans med förläggaren Kami Anani och moderatorn Per A J Andersson, på Studions scen, söndag kl. 11.15–12.00.

Ester Eriksson


Ester Eriksson, fotograf: Emil Malmborg

Serietecknaren Ester Eriksson, uppvuxen i Enhörna och Järna samt utbildad vid serieskolan i Malmö, är i vår aktuell med debutboken och serieromanen Det finns ingenstans att fly (Kartago förlag). Boken är till stod del självbiografisk och berör ämnen som psykisk ohälsa och hur det är att må dåligt och samtidigt känna väldigt mycket för andra människor och i sina relationer. Ester Eriksson ingår även i malmöbaserade seriekollektivet Ritualen.

ANDERS FAGER

Anders Fager är författare och spelkonstruktör, född och bosatt i Stockholm. Fager debuterade som skönlitterär författare 2009 med skräcknovellsamlingen Svenska kulter. Uppföljaren Samlade Svenska Kulter kom 2011. I hans produktion finner man även romanerna Jag såg henne idag i receptionen (2012), En Man av Stil och Smak (2014), Kaknäs Sista Band (2015) och barnboken Den elaka vikarien (2014). Tillsammans med tecknaren Daniel Thollin är han nu aktuell med serieboken Smutsig svart sommar (2016, Pagina Förlag) som bygger på noveller ur Samlade Svenska Kulter. Fager och Thollin samtalar om Smutsig svart sommar i sällskap av moderatorn Eira A. Ekre söndag 8 maj i Klarabiografen (våning 2).

MARIA FRÖHLICH


Foto: Makan E-Rahmati

Maria Fröhlichs mästerligt tecknade äventyrsserier har publicerats i tidningar som Utopi (Hekates resor) och Fantomen (Sagor från Mirakelstaden). Hon har även gjort serier för Sydsvenskan, Shojo Stars samt Comic Royale. Hennes USA-karriär började då hon gjorde en serieadaption av Neil Gaimans novell The Man Who Forgot Ray Bradbury för IDW:s serietidning Ray Bradbury Shadow Show 2014. Senare i år tecknar hon en ett nummer av en spinoff till Image populära feminist-SF Bitch Planet. Lysande recensioner har hon även fått för sina illustrationer till Sara Bergmark Elfgrens barnbok Just nu har vi varandra (2015). Om detta och annat berättar hon säkert i festivalens science fiction-panel, lördag kl. 11.30–12.30 i Klarabiografen, tillsammans med Kim W. Andersson och moderatorn Daniel Löf.

ULF GRANBERG

Ulf Granberg har varit författare till ett flertal serier och redaktör för otaliga tidningar, men är troligen mest känd – för att inte säga legendarisk – som långvarig redaktör (”Redax” 1973–1986, 2003–2012) och huvudansvarig (”Gammel-redax” 1986–2003) för den svenska Fantomen-tidningen. Under hans redaktörstid etablerades Team Fantomen (den svenska produktionen av Fantomenäventyr) på allvar. Idag är han bland annat medredaktör för Cobolt Förlags nyutgivning av Illustrerade Klassiker, som vilken han kommer att delta i söndagens paneldiskussion om serier baserade på litterära verk (Bibliotek Plattan, söndag kl. 13.00–14.00).

Sara Granér

Sara Granér debuterade 2008 med Det är bara lite AIDS och har därefter släppt seriealbumen Med vänlig hälsning (2011), All I want for Christmas is planekonomi (2012), Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera (2015) och För allas trevnad: samlade serier och teckningar av Sara Granér som utkom i begränsad upplaga till Bokmässan 2015. Hennes serier har även publicerats i tidningarna Galago och Dagens Nyheter och hon har medverkat i utställningar i bland annat Stockholm, Rom och Tokyo. Sara Granér talar om sina serier på i ett scensamtal lördagen den 7 maj.

Åsa Grennvall


 
Åsa Grennvall är född 1973 i Gränna och idag bosatt i Katrineholm. Hon har producerat sammanlagt nio serieböcker som givits ut på Optimal Press, Ordfront/Galago och det egna förlaget Syster förlag (som drivs tillsammans med serietecknaren Sofia Olsson). 2003 tilldelades Åsa Grennvall Seriefrämjandets Urhunden-pris för sin bok Sjunde våningen, vilken därefter har översatts till flera olika språk. Hennes senaste bok Deras ryggar luktade så gott togs emot väl av kritiker. Åsa arbetar främst inom den realistiska och självbiografiska serietraditionen och är en föregångare till den svenska serievågen med feministiska och självbiografiska serier. Hon har också lyft in handarbete och broderi i sitt serieskapande. På festivalen möter Åsa den finska serieskaparen Hanneriina Moisseinen i ett samtal om textil konst i serieberättande.

JOAKIM GUNNARSSON

Joakim Gunnarsson har varit yrkesverksam serieskapare sedan 1991. Han har skrivit manus och tecknat för serier som Bamse och 91:an och arbetar som projektledare och redaktionsmedarbetare på Egmont. Mest känd är han kanske för barnserien Katten Nils (och syskonserien Lisa Sylt) som han tillsammans med Johanna Kristiansson har tecknat för Kamratposten sedan 2007. I vår är han dubbelt bokaktuell, dels med en ny Katten Nils-bok, dels med serieboken Välkommen till Skogsbingelskolan som han skapat tillsammans med Mårten Melin. Joakim Gunnarsson deltar i Rabén & Sjögrens barnseriesamtal tillsammans med Johanna Kristiansson och Mårten Melin, lördag kl. 14.30–15.15 i Studion på våning 0.

DENNIS GUSTAFSSON

Dennis Gustafsson är framför allt känd för sina makabra serier om den ockulta detektiven Viktor Kasparsson, historier som utspelar sig i 1920- och 1930-talens Sverige med miljö- och tidsskildringar så väl researchade och väl gestaltade att man lätt skulle kunna ta dem för socialrealistiska historieskildringar … tills de Lovecraftianska tentaklerna och bloddrypande förbannelserna pressar sig in i serierutorna. Dennis medverkar under festivalen i ett scensamtal om svenska skräckserier med Kim W. Andersson, Aurora Walderhaug och Lars Krantz under ledning av moderatorn Pidde Andersson.

JULIA HANSEN

Julia Hansen slog i fjol igenom med den ännu omskrivna debutserieboken Det växer utgiven av Kolik förlag. Det växer är en serieroman som slår mot det tabu som fortfarande finns kring ämnet abort. Det är också en berättelse om upplevelsen av den egna kroppen och av relationer i samband med detta. Tidigare har Hansen medverkat i den omtalade antologin Kvinnor ritar bara serier om mens (2014) och publicerat serier i egna fanzin. På årets festival deltar hon i ett samtal tillsammans med Fanny Agazzi (Tack och förlåt), modererat av Berit Viklund.

JOHAN JERGNER-EKERVIK

Johan Jergner-Ekervik har bland annat publicerats i serietidningarna Hjälp och Galago. Tillsammans med Frida Ulvegren har han i år kommit ut med första albumet i science-fiction-serien Jannah – Sista året på Jorden, en modern version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Skaparna berättar om Jannahs tillkomst på lördag kl. 12.00–13.00 i Ekoteket, Kulturhuset våning 2.

LARS KRANTZ


Foto: Makan E-Rahmati

Ända sedan debutalbumet Dödvatten (2009) har serieskaparen Lars Krantz gjort sig känd för framför allt två egenskaper i sin produktion – ett egensinnigt skräckberättande, och en fantastisk tuschteknik med mängder och mängder av svärta. Det sistnämnda har han även gett prov på i samarbeten med författaren Pär Thörn, serieantologin Ordningen upprätthålls alltid (2013) och bildromanen Äganderätten måste ständigt omförhandlas (2014), Det förstnämnda framkommer inte minst i Krantz’ två egna album i serien Den svarta jorden (2014–2015). På festivalen medverkar han i ett scensamtal om svenska skräckserier med Kim W. Andersson, Aurora Walderhaug och Dennis Gustafsson under ledning av moderatorn Pidde Andersson.

NICOLAS KRIZAN

Nicolas Krizan har varit aktiv serieskapare ända sedan slutet av 1970-talet och det känns närmast absurt att han inte förrän i år debuterar med sitt första seriealbum. Under åren har han producerat mängder av fanzin, illustrerat prosa, arbetat som art director, formgett publikationer för åtskilliga serieförlag, tecknat Mumin-serier för Muminmagasinet och medverkat i serietidningar som Svenska Serier, Buster, Bizarro och Ernie, samt antologier som Allt för konsten och Serienördens kokbok. Hans egen seriebokdebut heter Mallan är med – en otäck historia och är en skräckberättelse för de allra yngsta, utgiven av Epix Förlag. Krizan intervjuas av Mikael Tegebjer i Klarabiografen på söndag 8 maj kl. 11.15–12.00.

JOHANNA KRISTIANSSON

Johanna Kristiansson är en återkommande gäst på Stockholms Internationella Seriefestival. Främst känd är hon nog för barnserien Katten Nils (och syskonserien Lisa Sylt) som hon tillsammans med Joakim Gunnarsson har tecknat för Kamratposten sedan 2007. I vår är hon aktuell med en ny Katten Nils-bok, utgiven av Rabén & Sjögren. Johanna Kristiansson deltar i Rabén & Sjögrens barnseriesamtal tillsammans med Joakim Gunnarsson och Mårten Melin, lördag kl. 14.30–15.15 i Studion på våning 0.

Knut Larsson


Knut Larsson, foto: Martin Stenmark

Knut Larsson, serietecknare, illustratör och konstnär som är född 1972, bosatt och verksam i Stockholm. Han debuterade i Galago 1996. Sedan dess har han kommit ut med sju seriealbum, varav fyra på Kartago Förlag: Canimus (2001), Lokmannen (2003), Krokodilstaden (2008) och Aniara (2015). 2001 fick Knut Larsson Galagos Fula Hund och han har även vunnit pris på Kemis seriefestival. Den 3D-animerade filmen för Majblomman vann ett Guldägg. Hans kortfilmsdebut Hypnogogia – Send me the pillow that you dream of visades såväl på förra årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival samt i årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.

ADRIAN MALMGREN

Vilken påverkan har representation inom kultur? Inom serier? Hur mycket makt har kreatörerna i att forma individerna som läser deras verk? Adrian Malmgren driver det transinkluderande serie- och föreläsningsprojektet Wicked Hero som verkar för jämställd representation av transpersoner. Bör vem som helst gestalta transnarrativ? Hur kan vi tillsammans skapa inkluderande kultur för alla oavsett kön? Vad är jämställd representation av dem som lever, identifierar sig eller älskar utanför normerna? Adrian Malmgren ställer frågor och utmanar föreställningar. Följ med på ett föredrag  (Plattanscenen, lördag 7 maj kl. 16.00) där jämställd representation står i fokus och förstå mer av hur ett hackeräventyr låter transpersoner styra sina egna narrativ på helt egna villkor.

MÅRTEN MELIN

Mårten Melin är en av landets mest älskade och hyllade (och produktiva) barn- och ungdomsförfattare, med titlar som Unga poeters sällskap, Inte bara en kram och Mycket mer än en puss på meritlistan. Han har även skrivit trilogin om Monsterskolan: Förvandlad, Jag är Love och Pixis bok. Alla vet kanske inte att han även har ett förflutet inom serievärlden och har arbetat som både Spiderman-redaktör och Bamse-författare. Tillsammans med Joakim Gunnarsson har han nu skapat serieboken Välkommen till Skogsbingelskolan, där vi får möta figurerna från Monsterskolan i fem serienoveller späckade med skräck, humor och romantik. Mårten Melin deltar i Rabén & Sjögrens barnseriesamtal tillsammans med Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson, lördag kl. 14.30–15.15 i Studion på våning 0.

HILDA-MARIA SANDGREN

Hilda-Maria Sandgren är bosatt i Göteborg, där hon för närvarande studerar på lärarutbildningen. Hennes debutseriebok Det som händer i skogen började som en serienovell vilken publicerades i Galago nr 1/2014 – senare samma år hade den utvecklats vidare till en serieroman som gavs ut av Galago. I lätt naivistiska blyertsteckningar skildrar hon träffande tillvaron för tjejer nedre tonåren med fyllor, tafsande killar m.m., kulminerande i det första, inte särskilt lyckade sexet. Boken blev hyllad när den kom och tilldelades Seriefrämjandets Urhundenpris 2015.

Steve Nyberg


 
Steve Nyberg är serieskapare, konstnär och illustratör, född 1983 och bosatt i Malmö. Han är utbildad på Göteborgs konstskola och serieskolan i Malmö, medlem i serieskaparkollektivet Ritualen och har ställt ut sina bilder på bland annat Göteborgs Stadsbibliotek, Garaget i Malmö och på Supermarket Art Fair i Kulturhuset i Stockholm. I vår är han aktuell med sin debut Trygga lilla Sverige och kommer delta i festivalprogrammet i samtalet Brevbomber och isberg – historiska skildringar tillsammans med Thomas Olsson.

Thomas Olsson

Thomas Olsson har sedan 2005 ritat serien Rogert som samlats i två seriealbum och publicerats i bland annat Rockymagasinet, Pondus och Galago. Boken Församlingen kom 2013. Han är nu aktuell med serieboken Det är inte meningen att man ska vara här och möter under festivalen Steve Nyberg i samtalet Brevbomber och isberg – historiska skildringar.

LARS SJUNNESSON


Illustration: Lars Sjunnesson

Lars Sjunnesson är född 1962 i Skåne och bosatt i Berlin. Han är upphovsperson till seriefigurerna Åke Jävel och Tjocke-Bo och samarbetade med serietecknaren Max Andersson med boken Bosnian Flat Dog som släpptes 2004 på Kartago förlag. I Sjunnessons produktion finner man även seriealbumen Åke Jävel – århundradets hjälte (Tago förlag, 1990), Tjocke-Bo (Galago, 1998), Om kriget kommer (Galago, 2004), Åke Jävel (Sanatorium förlag, 2007) och Möte med monsunen (Sanatorium förlag 2010). På SIS16 möter han Max Andersson i ett scensamtal.

ERIK SVETOFT

I likhet med många av sina kollegor har Erik Svetoft haft penna och papper som ständiga följeslagare under uppväxten. Hemma, på väg till skolan, på bussen har han kontinuerligt slipat på sina färdigheter i att snabbt fånga en gest eller en pose. De senaste åren har han kombinerat studier i design med frilansjobb som illustratör och animatör. 2014 släpptes hans hittills enda bok, den vackert designade (tack Jens Andersson!) Limbo på Sanatorium förlag.

DANIEL THOLLIN

Daniel Thollin är serieskapare och illustratör, bosatt i Uppsala och aktuell med Smutsig svart sommar i samarbete med författaren Anders Fager. Thollin har tecknat Jesus Hates Zombies: Yea Though I Walk Vol. 2 och Happy Panda Funtime Show för den amerikanska marknaden. Serier som publicerats i Sverige är bland annat Pig Face, 1000 ögon och Theos ockulta kuriositeter (den sistnämnda i samarbete med Ola Skogäng).


Illustration: Daniel Thollin

Smutsig svart sommar (2016, Pagina förlag) bygger på noveller ur Fagers storsäljande novellsamling Samlade Svenska Kulter. Thollin och Fager samtalar om boken söndag 8 maj i Klarabiografen (våning 2).

FRIDA ULVEGREN

Frida Ulvegrens serier har publicerats i serietidningar som Rocky Magasin, Zelda, Galago och babian.se. Hon bokdebuterade med den ”grafiska novelletten” Tack & förlåt 2011, och slog igenom med buller och bång med Fridas resor på Kartago förlag 2013, den självbiografiska berättelsen om hur hon som fjortonåring blev indragen i modellbranschen. Hon medverkade även i Kartagos uppmärksammade antologi Kvinnor ritar bara serier om mens 2014. I år har hon återvänt till en genre som enligt henne själv ligger henne närmare om hjärtat då hon tillsammans med Johan Jergner-Ekervik skapat science fiction-albumet Jannah – Sista året på Jorden, en modern version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Hör Frida och Johan berätta om sin bok, lördag kl. 12.00–13.00 i Ekoteket, Kulturhuset våning 2.

BJÖRN WAHLBERG & BERIT VIKLUND

Björn Wahlberg är serieöversättare som främst är känd för den senaste svenska översättningen av Tintin. Berit Viklund är serieskapare som gör sin bokdebut senare i år. Båda två vurmar de för den klassiska science fiction-serien Linda och Valentin av Pierre Christin och Jean-Claude Mézières, skapad 1967 och nu återutgiven på svenska av Cobolt Förlag, i nyöversättning av Wahlberg.  I början av april gjorde de båda ett radioframträdande i P1 Kultur där de pratade om sina upplevelser av serien. Nu fortsätter samtalet på Seriefestivalen.

AURORA WALDERHAUG


Horseman, illustration: Turid Aurora Walderhaug

Aurora Walderhaug är serieskapare och konstnär, född 1978. Hon har publicerats i Utopi, Norska Nemi och svenska Fantomen och släppt seriealbumen La danse macabre (2008), Nekromani (2014) och Mortis Comoedia (2015). Aurora medverkar under festivalen i ett scensamtal om svenska skräckserier med övriga paneldeltagarna Dennis Gustafsson, Kim W. Andersson och Lars Krantz under ledning av moderator Pidde Andersson.

Klara Wiksten 


 
Klara Wiksten är konstnär och serietecknare, född 1981 i Stockholm och i vår aktuell med sin andra seriebok Hjärnan darrar, utgiven på Syster förlag. Serieromanen och debuten Dagarna släpptes 2012 och fick ett gott mottagande. Hon medverkade 2014 i den uppmärksammade antologin Kvinnor ritar bara serier om mens, och har även publicerats i Galago och Det grymma svärdet.

Hjärnan darrar innehåller nitton porträtthyllningar som med allvar och humor skildrar hur det är att vistas på institutioner för arbetslösa. Klara Wiksten samtalar med Ester Eriksson i Studion på söndagen.

Louise Winblad


Illustration: Louise Winblad

Louise Winblad, född 1981, är verksam i Stockholm som tecknare samt webbadministratör på nättidningen Barn i stan och tidningen Amelia. I debutboken Hej hej vardag, som släpps på Kolik förlag i april, samlas de bilder hon tecknat och postat på egna Instagramkontot Hej hej vardag och som har publicerats i bl.a. Expressen och Ottar.

Hej hej vardag är en samling betraktelser över vardagen och föräldraskapets många sidor. Det bjuds på igenkänning för småbarnsföräldrar och en blandning av glädje, kaos och barnskrik, bland annat. Louise Winblad berättar om boken och sitt tecknande i ett samtal i Studion (våning 0) lördagen den 7 maj.

Lisa Wool-Rim Sjöblom


 
Lisa Wool-Rim Sjöblom, född 1977 och bosatt i Lund, är verksam som illustratör, serietecknare och grafisk formgivare. Hon är utbildad bland annat vid serieskolan i Malmö och medlem i seriekollektivet Dotterbolaget. I maj släpps debutalbumet Palimpsest på Ordfront/Galago.

Palimpsest är en självbiografisk serie som kritiskt avhandlar ämnet internationell adoption.

Li Österberg

Li Österberg är svensk serieskapare född 1978, uppvuxen i Sandviken och utbildad på Serietecknarskolan i Hofors. Hennes första publicerade serie ingick i Optimals antologi Allt för konsten nr 1, som kom 1998. Därefter har hon medverkat i samtliga nummer av Allt för konsten. Tillsammans med Patrik Rochling har Österberg släppt seriealbumen Johanna (2003), Hjärtat brinner (2005), Skaparens folk (2006), Pusselbitar (2008), Vänd dig om (2010) och Vaka (2012), varav de fem första har samlats i volymen Johannasviten (2014).
Utöver arbetet med Johannasviten har Österberg släppt flertalet nummer av egna fanzinet Agnosis och seriealbumen Det är inte såhär det ska vara (2008), Med andra ögon (2011), Nekyia (2012) och Ljusförgörerskan (2015). Li Österberg pratar serieskapande med litterära förlagor i ett scensamtal ihop med Malin Biller, Knut Larsson och moderatorn Patrik Schylström.
Plattanscenen söndag 8 maj kl. 13.00–14.00.