×
En del av Stockholms stad

Kulturbiblioteket tipsar

Maj 2020

En gång i månaden samlas personalen på Kulturbiblioteket och Serieteket i en hemlig Skypekonferens där vi dricker kaffe, hyllar varandras lärdom och tipsar om smittsamma grejer ur vårt bestånd. Vill du tjuvkika på våra tips?

NYHET: nu drar vi igång vår Take Away!

Från och med 7 maj kan du, som har möjlighet att på ett säkert sätt komma till Kulturbiblioteket, beställa medier (böcker, filmer och CD, inte vinyl) för avhämtning här hos oss vissa tider. Max fem titlar per beställning.
Läs hur du gör här >

Musik

Alberto Nepomuceno: Symphony in G minor, Série Brasileira m.m.Brasiliansk tonsättare verksam från runt 1880 till 1920. Han var en av de första i sitt hemland att använda element från folkmusik i sina verk. Studerade och verkade under många år i Europa, där han blev vän med Grieg. Nepomucenos stil är särpräglad och innehåller oväntade men välkomna melodivägar och tonval. Det är musik som tar dig på en resa, berättar historier och har en sprittande vacker energi. Och om du uppskattar rytm är detta för dig, det svänger!
Streama eller låna >

Daniel Ögren: Fastingen-92Ett instrumentalalbum som ger dig pepp i pepptomma Corona-tider. På albumet som släpptes på indiebolaget Sing a Song Fighter samlar multiinstrumentalisten Daniel Ögren inspiration från hela världen. Allt blandas på Ögrens säregna och lekfulla sätt och hålls ihop av Christopher Cantillos coola trumspel. Det må hända att du ler när du lyssnar.
Finns streamad och på vinyl.
Lyssna >

Film

Spegeln (Andrej Tarkovskij, 1975)Den sovjetiska mästerregissören med en faiblesse för det poetiska & drömlika skapade med Spegeln en fascinerande, mycket personlig och bildstark film. Det finns ingen riktig handling, ingen linjär berättarlinje, ingen riktig början och inget slut. Kanske är vi i nuet och blickar tillbaka och framåt och följer huvudpersonens tankar kring sitt liv som närmar sig slutet. Det går utmärkt att tolka Tarkovskijs verk på många olika sätt, så det blir extra givande att läsa en bok om hans filmer vid sidan av, t.ex. antologin Tarkovskij – tanken på en hemkomst (Alfabeta, 2007).
Filmen finns att hyra digitalt och här:
https://biblioteket.stockholm.se/titel/459115
https://biblioteket.stockholm.se/titel/572581

Knives Out (Rian Johnson, 2019)Den bästa, mest underhållande och genomtänkta plot du har sett på länge – garanterat. En klassisk "who-dunnit?"-deckare/komedi i vacker östkust-upper class-miljö, med en stjärnspäckad ensemble: Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis och till och med Don Johnson. Två timmar har sällan känts så korta.
Finns att hyra digitalt och på DVD.

The Illumination of Jim Woodring, regi: Chris Brandt (dokumentärfilm)

Den här filmen skildrar amerikanske serietecknaren och konstnären Jim Woodrings liv och bildvärld. Han är känd bland annat för serieböckerna Frank och The Book of Jim.
Sedan barnsben har Woodring upplevt hyperrealistiska hallucinationer och surrealistiska drömsyner, som i sin tur har präglat hans konstnärskap och tecknarstil. Genom att teckna verkligheten, som han upplever den i mardrömslika bilder, försöker Woodring hantera tillvaron. Kliv in i Jim Woodrings värld genom att strömma filmen fritt via nedanstående länk, utifrån betala-vad-du-finner-skäligt-princip.
Till filmen >

Pom Poko, tecknad film, manus och regi av Isao TakahataFrån en av mästarna på Studio Ghibli kommer en film om mårdhundar i Japan på 70-talet som protesterar mot att deras skog ska bebyggas till ett miljonprogram. Till en början verkar det som mårdhundarna kommer pressa tillbaka människan, men de visar sig snart vara alldeles för snälla och flamsiga för att egentligen göra någon skillnad. Fantastisk sentimental dramakomedi med ett starkt inslag av vemod där det gamla slåss mot det nya. Med inslag av folktro och sägner – det sägs att mårdhundar kan förvandla sig till andra varelser.
Låna >

Serier

Becoming horses av Disa Wallander (serieroman)Becoming horses av den svenska serieskaparen och konstnären Disa Wallander är en sprillans ny serieroman utgiven på det kanadensiska serieförlaget Drawn & Quarterly. Disa Wallander har här gett liv åt en surrealistisk berättelse där små figurer förflyttar sig i det inre, genom tankar, tillstånd och fantasier. I det visuella berättandet blandas teckning, måleri, foto, konstföremål och skulpturer och skapar ett drömskt flöde och en otroligt vacker bildvärld att sugas in i.
Låna >

Kitaro, manga av Shigeru MizukiEn barn-mysrysserie som närmast för tankarna till Familjen Addams. Huvudpersonen Kitaro slåss för att hjälpa människor mot så kallade "Yokai", japanska folktroväsen. Till sin hjälp har han en massa magiska föremål, till exempel hårstrån som kan skjutas ut som vassa nålar. Mizuki hjälpte till att sprida många Yokai till den stora allmänheten, och reste mycket till avlägsna byar och letade fram bortglömda sagor och legender.
Låna >

Year of the rabbit av Tian Veasna (serieroman)Kambodjafödde Tian Veasnas L'Année du lièvre gavs ursprungligen ut på franska 2011–2016, men kom på engelska i fjol. Veasna föddes själv tre dagar efter att Röda khmererna tog över styret i Kambodja/Kampuchea, och skildrar här sin och sin familjs historia under den tiden – från hoppfullhet och framtidstro till skräckvälde, fördrivning, flykt och folkmord under Pol Pots regim, fram till ett slut på skräckväldet och de överlevandes emigration till Frankrike. Historien känner många av oss redan till, men här skildras den ur den lilla människans perspektiv, återberättat av folk som levde och led under terrorn. Familjesammanhållningen och omtanken om de nära och kära håller inte bara huvudpersonerna över ytan, utan är även den tråd som håller ihop berättelsen. Det hela är hjärtskärande och rörande, väldigt väl berättat i text och bild.
Ej påförd ännu. Kommer snart!

Grass av Keum Suk Gendry-Kim (koreansk manhwa/serieroman)Grass (eller P'ul som den heter i original) kom ut i Sydkorea 2017 och rönte stor uppmärksamhet. I höstas kom den på engelska. Likt nämnda Year of the rabbit tar den avstamp i en familjehistoria för att återberätta ett historiskt skeende; de styggelser som försiggick under den japanska ockupationen av Korea 1910–1945. I Grass berättar mormor Lee Ok-sun sin självupplevda historia om hur hon som liten adopteras bort under förevändning att hon ska få gå i skolan. Istället säljs hon som "bekvämlighetsflicka" (läs: sexslav) till den japanska armén. Våldtäkter, undernäring, misshandel blir vardagen i flera år för Lee Ok-sun och hundratals andra minderåriga flickor. Olikt många av dem överlever Lee Ok-sun upplevelsen, och återbesöker på ålderns höst Japan, varefter hon berättar sin historia för seriekonstnären Keum Suk Gendry-Kim. Resultatet är en grym och drabbande men oerhört vacker serieroman. Tuschteckningarnas kontraster mellan svärta och vitt papper förmedlar ett helt spektrum av känsloupplevelser.
Ej påförd ännu. Kommer snart!

Bilderböcker

Den hemska historien om en riktigt ful liten pojke och en gräsligt frånstötande liten flicka av Ludovic Huart och Fabrice Backes (bilderbok)En mörk och morbid bilderbok om Ludde, som är en mycket ful pojke som göms undan och lever i ensamhet på vinden. "Ändå hade denne lille pojkes ankomst en gång i tiden gjort hans föräldrar lyckliga", kan vi läsa. Det handlar om övergivenhet och ångest. Och om små fula barn som ingen vill ha, berättad av Ludovic Huart, illustrerad av Fabrice Backes. Denna läsning passar såväl mellanåldersbarn som vuxna, i sann Tim Burton-anda.
Låna >

Skönlitteratur

Barbro Lindgren: Är detta verkligen stjärnor (Leopard förlag)
 


Lindgrens åttonde tankebok från Glömminge på Öland är lika charmigt svartsynt som de tidigare. Som vanligt besöker hon sina grannar, umgås med insekter och andra djur - och funderar, med hjälp av Schopenhauer, Nietzsche och Montaigne, på döden och tillvarons meningslöshet. Hon må rikta sig till vuxna men den karakteristiskt underfundiga stilen - som en kombination av Slas och Bodil Malmstens loggböcker - gör det uppenbart att man läser författaren till barnboksklassiker som Vems lilla mössa flyger.
Låna >

Nora Ikstena: Modersmjölken

En fertilitetsläkare som inte förmår älska sitt eget barn. En dotter som tvingas bli mor åt sin egen mamma. Ett politiskt system som förtrycker, förvanskar och förföljer - Nora Ikstenas makalöst vackra Modersmjölken är en krönika om Lettland under kommunismen men framför allt en mor dotter-berättelse som tar andan ur oss. En lettisk Elena Ferrante, skulle man faktiskt kunna säga: även här, hos Nora Ikstena, speglas det lilla livet i det stora skeendet. Även här blottläggs den smärtsamma dynamiken mellan två kvinnor. En mörk bok, men ljuset sipprar in i form av enastående språk och stor psykologisk insikt. Självbiografiskt inspirerad och författarens internationella genombrott.

Månadens omläsning

Yayha Hassan: Yayha Hassan 1
Uppfriskande och stötande. Råa och blasfemiska. Hassans dikter berättar om något de flesta av oss bara är vana vid att läsa om på löpsedlar: rån, misshandel, häleri, knark, inplaceringar på institutioner. Miljön är den danska "blatte-täta" förorten Århus och personerna är framför allt Hassans egen släkt. Att diktjaget hatar både pappan och islam, den religion familjen fötts in i, är tydligt. Dikterna är skrivna med alarmerande versaler som påminner om det ständiga våldet. #STATSLÖS RASTLÖS" skriver Yayha Hassan, som ju var palestinier med danskt pass. Chanslös funderar vi nu, när han allt för tidigt gått bort.

Snabbtips i maj

Stephen King: Den gröna milen
Låna >

Delphine de Vigan: Om det inte vore för dig
Låna >

Philip Paquet: Snapshots
Låna >