×
En del av Stockholms stad

Gäster

Som alltid presenterar Stockholms Internationella Seriefestival en grönskande flora av det bästa som den internationella seriekonsten har att erbjuda.

Hedersgästen och världsstjärrnan Jillian Tamaki gästar oss från Kanada. Serietecknaren Mimi Pond kommer från från USA tillsammans med maken, konstnären Wayne White.
 
Tack vare vårt utbyte med festivalen Còmic Nostrum har vi en delegation av gäster från Mallorca, inklusive Bartolomé Seguí och representanter från det feministiska nätverket El Terror de les Nenes. Utställningar med serieskapare från Mallorca kommer att äga rum både på Konstfack och på Stockholms Stadsbibliotek.

Vår återkommande gäst Reinhard Kleist [GER] bjuder på en förarrangemang till festivalen tisdagen den 2 april – en liveteckningskonsert med Nick Cave-tema Under Fontänen på Sergels torg.
 
Dessutom fler gäster från Kanada, Polen, Tjeckien och Sverige.

Gäster från Kanada

JILLIAN TAMAKI (hedersgäst)


Jillian Tamaki, foto: Emma McIntyre

Hedersgästen och världsstjärrnan Jillian Tamaki har vi försökt få hit flera gånger och vi är enormt glada över att hon nu har tackat ja. Tamaki är mångfaldigt prisbelönt och hyllad, dels för sina illustrationer i tidningar som New York Times och New Yorker, men ännu mer för sina serieromaner för alla åldrar, såsom Skim (tillsammans med kusinen Mariko Tamaki, 2008), This One Summer (med Mariko Tamaki, 2014), Supermutant Magic Academy (samling av webbserie, 2015) samt Boundless (2017). Två av Tamakis böcker har översatts till svenska: Den sommaren (på svenska från Placebo Press 2015) samt Skim (aktuell på svenska från Epix nu under våren 2019).Tamakis serier är ofta identitetsutforskande – etnicitetsfrågor (hon benämner sig själv som "mixed-race") och feminism är två ämnen som hon gärna berör, ofta invävt i berättelser som på ytan handlar om helt andra saker.
Jillian Tamaki kommer att medverka med ett scenframträdande och signering. Böcker kommer att finnas till försäljning.

KENT ALLIN

Kent Allin är gymnasielärare i Ontario, Kanada. För tio år sedan började han att använda tecknade serier i undervisningen. Sin passion för serier och litteratur har han kombinerat med ett varmt intresse för ursprungsbefolkningsfrågor. Som del av vårt undertema "Akademiskt om serier" håller han ett föredrag om hur serier med inriktning på ursprungsbefolkning kan användas för att utforska och främja kulturell medvetenhet. Om hur böcker som skapats av författare och illustratörer som identifierar sig som ursprungsbefolkning, och som berättar sina egna berättelser, kan förmedla kunskap om sin kultur. Centrala aspekter av kulturell medvetenhet som symboler, hjältar, ritualer och berättelser finns i dessa böcker och kan användas som ett verktyg för att främja den kulturella medvetenheten.
Missa inte föredraget Exploring Cultural Awareness Through Indigenous Comic Books and Graphic Novels som hålls i olika versioner på Kanadas ambassad (fredag 5 april) och under festivalhelgen på Konstfack (lördag 6 april).
 
Presenteras i samarbete med Kanadas ambassad. 

GÄSTER FRÅN MALLORCA

Tack vare vårt utbyte med Mallorcas seriefestival Còmic Nostrum och sammanslutningen Clüster de Còmic i Nous Media de Mallorca har vi flera gäster, programpunkter och utställningar med koppling till Mallorca och Balearerna.

Flavia Gargiulo
bor på Mallorca där hon tog examen i konsthistoria och studerade illustration på Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears. Hennes karriär har huvudsakligen fokuserat på illustrationer i pressen, för både barn och vuxna, samt reklam. I sina beställningsarbeten har hon utvecklat ett personligt serieberättande, med en varm kärlek till de små detaljerna och det jordnära berättandet i både verklighetsbaserade och mer fantasifulla historier.

Bland hennes serie- och bilderböcker kan nämnas Dimonis de Mallorca (2016), Viatge al món de n’Aina (2016) och Boris y las mascotas mutantes (2015). Hon är även en del av det feministiska nätverket, utställningen och kommande antologin El Terror de las nenas (The Terror of the Girls).
• Medverkar i utställningen Còmic Nostrum på Stadsbiblioteket 4–25 april, inklusive scensamtal på vernissagen 4 april.
• Medverkar på Cervantesinstitutet 5 april.
• Medverkar i utställningen El Terror de las nenas samt i scensamtal på Konstfack 6–7 april.
 
Bartolome Seguí föddes 1962 i Palma och inledde sin professionella tecknarkarriär i mitten av 1980-talet, i tidningar och antologier såsom Madriz, El Vibora, Cairo, El Jueves, Nosotros somos los muertos och Esquitx. Seguís debutserieroman A salto de mata publicerades 1986, och sedan dess har han kommit ut med mer än ett dussin serieböcker, samt illustrerat ett flertal barnböcker. På seriefestivalen Saló del Còmic i Barcelona 2009 förärades hans album Les Serpents aveugles ("De blinda ormarna") priset för bästa album och bästa manus. Seguí har också fått kritikerpriset och det nationella seriepriset från det spanska kulturministeriet.

I den hyllade Historias del barrio skildrar han sin egen uppväxt på Mallorca i en övergångsperiod mellan slum och välstånd. Åtskilliga av hans serier är utgivna på franska av Dargaud.
• Medverkar i utställningen Còmic Nostrum på Stadsbiblioteket 4–25 april, inklusive scensamtal på vernissagen 4 april.
• Medverkar på Cervantesinstitutet 5 april.
• Ställer ut bilder samt medverkar i scensamtal på Konstfack 6–7 april.
 
Margalida Vinyes är serietecknare, illustratör och formgivare, som främst har ägnat sig åt grafisk design i många och gränsöverskridande fält, men om även illustrerat en mängd barnböcker (L'avi Sokrates I la Penelope Bruixa, Maria de Coanegra, 10 Mirades en l'Arxiduc m fl), men även ett flertal serier, såsom albumet Cataline, la cuinera de l’pera (Disset Edició, 2015).

Sedan 2014 är hon medlem av Clüster de Còmic i Nous Media de Mallorca, och gjorde 2018 de officiella affischbilden till deras festival Còmic Nostrum. Hon är en del av det feministiska nätverket, utställningen och kommande antologin El Terror de las nenas (The Terror of the Girls).
• Medverkar i utställningen Còmic Nostrum på Stadsbiblioteket 4–25 april.
• Medverkar på Cervantesinstitutet 5 april.
• Medverkar i utställningen El Terror de las nenas samt i scensamtal på Konstfack 6–7 april.

El Terror de las nenas/The Terror of the Girls (utställning)
El Terror de las nenas är namnet på ett nätverk av kvinnliga serietecknare på Mallorca, en utställning och en kommande antologi. Det handlar om kvinnor och deras värld som huvudpersoner. Rädsla, hinder, tabun och trycket från samhällets skönhetsnormer är några av de teman som behandlas. På Konstfack visas 6–7 april ett litet smakprov av originalutställningen av fem av de medverkande – Enriqueta Llorca, Eva Barceló, Flavia Gargiulo, Margalida Vinyes, Nívola Uyá. Flavia Gargiulo och Margalida Vinyes medverkar även i ett scensamtal tillsammans med representanter från det svenska feministiska nätverket Dotterbolaget.
 
Còmic Nostrum – dagens serieroman på Mallorca (utställning)
Stockholms Stadsbibliotek ställer som ett satellitevenemang till seriefestivalen ut bilder av tjugotre baleariska serieskapare under perioden 4–25 april. Medverkar gör: Gonzalo Aeaneas, Ata, Jaume Balaguer, Pere Banek, Natacha Bustos, Sebastià Cabot, Canizales, Álex Fito, Flavia Gargiulo, Carles God, Linhart, Guillem March, Óscar Martín, Marta Masana, Max, Pau, Pere Joan, Guillermo Sanna, Bartolomé Seguí, Tatúm, Bartolo Torres, Vaquer samt Margalida Vinyes. Torsdagen den 4 april klockan 18.00 är det vernissage då Stadsbibliotekets Patrik Schylström samtalar med Bartolomé Seguí och Flavia Gargiulo.
Läs mer här >
 
Mallorcaserier på Cervantesinstitutet 5 april
Fredag den 5 april klockan 18.00 framträder Bartolomé Seguí, Flavia Gargiulo och Margalida Vinyes på Cervantesinstitutet i Stockholm. Det blir mat, dryck, scensamtal, scenintervjuer och liveteckning till musik. Något av en "för-invigning" till hela festivalen.
Läs mer här >
 
Presenteras i samarbete med Cómic Nostrum/Mallorca och Instituto Cervantes.

GÄSTER FRÅN POLEN

Vårt samarbete med Polska Institutet och utbyte med den polska seriescenen har pågått i flera år nu. I år har vi ett smärre smörgåsbord av polska deltagare:

HUBERT CZAJKOWSKI

Tecknare till medeltidsserien Lux in Tenebris, författad av Sławomir Zajączkowski. Han har också tecknat det spännande albumet Noc świętego Bartłomieja ("Bartolomeinatten"), om massakern på protestanter i 1500-talets Frankrike. Hubert Czajkowski är också en eftersökt bokillustratör. Bland annat har han tecknat omslagen till den populäre författaren Jacek Komudas böcker.

WOJCIECH CICHON

Polsk serieskapare som är djupt intresserad av historia. Han har tecknat albumen Brama czasu 1939 ("Tidsporten 1939"), Skarb Krzywoustego ("Kung Snedmuns skatt"), Kmieć Grzegorz ("Bonden Grzegorz") och Szkarłatne Berety w akcji ("Röda baskrarna i aktion"). Dessutom album som berättar om den lilla staden Mińsk Mazowieckis historia: Marzenie Królowej Bony ("Drottning Bonas dröm") och Mińsk Mazowiecki 1920.

KRZYSZTOF WYRZYKOWSKI & SLAWOMIR ZAJACZKOWSKIEn kreativ duo som är känd i Polen för serier om motståndskampen under andra världskriget, som Wilcze Tropy ("Vargspår"), W imieniu Polski Walczącej ("I det kämpande Polens namn"), och Łupaszka. Nyligen kom ett nytt album från denna kreativa duo: Pochód zimowy 1918–1920 ("Vintermarschen 1918–20"). För alla fans av serier och historia.


 
Presenteras i samarbete med Polska Institutet.

GÄSTER FRÅN TJECKIEN

Även Tjeckiska Centret har vi ett långvarigt samarbete med. I år presenterar vi en forskare och serieexperten under vår rubrik "Akademiskt om serier".

CENEK PYCHA

Cenek Pycha är medlem i ett forskarteam som utvecklat seriematerial med vars hjälp studenter kan arbeta med (http://sesity.dejepis21.cz/). Pycha är föreläsare och forskare vid Institutet för studier av totalitära regimer. Han bedriver forskning inom områdena minnesstudier, medievetenskap och historedidaktik. Han har bidragit till flera vetenskapliga antologier.
I sin föreläsning undersöker Pycha hur tecknade serier kan vara en viktig del tolkningen av historien, och därmed i en vidare mening, en viktig del av historien. Han tar avstamp i sin egen erfarenhet av att arbeta med tecknade serier tillsammans med historielärare och deras elever – och att serierna kan vara ett sätt att motivera studenter och erbjuda bättre möjligheter för diskussion och fördjupade studier. Föreläsningen är utformad speciellt för lärare som söker metodisk inspiration, för författare som letar efter en ny målgrupp och för alla besökare som är intresserade av samtida historia och tecknade serier.

Presenteras i samarbete med Tjeckiska Centret.

GÄSTER FRÅN TYSKLAND

REINHARD KLEST

Reinhard Kleist (född 1970 i Tyskland) räknas som en av Tysklands viktigaste serieskapare och fick sitt internationella genombrott med serieboken Cash – I See a Darkness om countrysångaren Johnny Cashs turbulenta liv. Seriealbumet från 2006 översattes till 14 språk. 2012 var han en av gästerna på Stockholms Internationella Seriefestival. 2017 följde Kleist upp succén med sitt andra musikbiografiska verk, Nick Cave – Mercy On Me, som återberättar och tolkar flera låtar av den brittiska musikern Nick Cave i serieform. Textrader visualiseras i dynamiska och knivskarpa svarta tuschteckningar, och Nick Caves livshistoria varvas med hans kraftfulla låttexter, vilket skapar ett alldeles eget allkonstverk i bokform.
OBS! Reinhard Kleist medverkar endast i ett av seriefestivalens förarrangemang: Den 2 april klockan 17.00 bjuder Bibliotek Film & Musik in till en liveteckningskonsert med Reinhard Kleist Under fontänen på Sergels Torg. Fri entré!
Läs mer här >

Presenteras i samarbete med Goethe Institut Stockholm.

GÄSTER FRÅN USA

MIMI PONDVi är överlyckliga över att i år få presentera den Los Angelesbaserade serietecknaren och författaren och allkonstnären Mimi Pond. Mest känd kanske hon är för att ha författat Simpsons Roasting on an Open Fire, det första fullängdsavsnittet av den tecknade tv-serien The Simpsons som sändes 1989. Hon har även skrivit för tv-serierna Designing Women och barnprogrammet Pee-wee's Playhouse. Idag är hon framför allt aktiv som serietecknare och illustratör. De båda serieromanerna Over Easy (2014) och The Customer Is Always Wrong (2017) är båda löst baserade på Ponds eget liv och utgivna av kanadensiska Drawn & Quarterly. Båda har blivit hyllade av kritikerkåren. Hon står även bakom illustrerade humorböcker som Shoes Never Lie (1985) och Splitting Hairs (1998).
Mimi Pond deltar i ett scensamtal tillsammans med sin make Wayne White i Svarta Havet på Konstfack, lördagen 6 april klockan 14.30. Samtalet leds av Sara Teleman. Pond kommer att sälja och signera sina böcker efter samtalet.

WAYNE WHITE

Mimi Ponds äkta make Wayne White gör inte främst serier, men har sysslat med skämtteckning och illustration i tidningar som The East Village Eye, Raw, The New York Times och The Village Voice. Han är även en sann allkonstnär – bildkonstnär, art director dockspelare, scenograf och animator. Han har vunnit tre Emmys för scenografin till tv-serien Pee-wee's Playhouse i slutet av 80-talet. Han har även varit producent och scenograf för tv-program som Shining Time Station, Riders in the Sky, The Weird Al Show och Beakman's World.
Mimi Pond och Wayne White deltar i ett scensamtal med Sara Teleman i Svarta Havet på Konstfack, lördagen 6 april klockan 14.30. Efter samtalet visar vi dokumentärfilmen om Wayne Whites liv – Beauty is Embarrassing! i regi av Neil Berkeley. Filmvisningen sker på engelska och är gratis – först till kvarn gäller.

SVENSKA GÄSTER

SOFIA ALMQVIST

Unga Seriefestivalen: Tecknaren Sofia Almqvist har tidigare hållit workshop på Lava Bibliotek & Verkstad och följer nu med festivalen till Konstfack. "Låt världen berätta!" heter hennes workshop "där du kommer att få lära dig om hur du ritar miljöer och bakgrunder som bidrar till din series historia lika mycket som dina karaktärer gör." Workshop på Unga Seriefestivalen under lördagen klockan 14.00–16.00, för dig mellan 14 och 25 år. Drop-in!

Presenteras i samarbete med Lava.

DURANTE AUDITORE

Unga Seriefestivalen: Även Durante Auditore håller serieworkshop på Unga Seriefestivalen.
"Brainstorma karaktärer och berättelser med Durante Auditore. Utsätt dina karaktärer för tuffa utmaningar med hjälp av vardagliga situationer och dilemman. Vi tar det från skiss till ett personligt uttryck."
Unga Seriefestivalen under söndagen klockan 14.00–16.00, för dig mellan 14 och 25 år. Drop-in!

Presenteras i samarbete med Lava.

JESSICA BAB BONDE & PETER BERGTING

Information kommer.

SARA BERGMARK ELFGREN & KARL JOHNSSON Sara Bergmark Elfgren är en av Sveriges mest älskade författare av ungdoms- och fantasyböcker. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg och som blev första delen i den mäkta populära Engelsforstrilogin. Bland senare alster kan nämnas bilderböckerna Just nu har vi varandra (2015), Nu leker vi (2016) och Jag är inte sjuk! (2019, alla illustrerade av Maria Fröhlich), samt spänningsromanen Norra Latin (2017). I serievärlden har hon bland annat skrivit manus till samlingen Berättelser från Engelsfors (2013) och fantasyserien Vei vars andra del ges ut av Kartago Förlag lagom till årets seriefestival. Vei är en episk fantasyberättelse med rötter i fornnordisk mytologi där såväl könsroller som genreförväntningar skakas om. Ränksmideri, bataljer, kärlek, natur och arkitektur träder fram i andlöst vackra, detaljerade och dynamiska bilder det är svårt att se sig mätt på, signerade Karl Johnsson. Den sistnämnde debuterade med Mara från Ulthar på Kolik Förlag 2010. Han har även skrivit och tecknat kortare Fantomen-äventyr i tidningen med samma namn.
Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson kommer att framträda i festivalens scenprogram på söndagen klockan 13.

Presenteras i samarbete med Kartago förlag.

BIANCA CASCO

Information kommer.

JONAS DARNELL


Jonas Darnell, foto: Makan E-Rahmati

Jonas Darnell har arbetat med illustration, reklam och serieskapande i hela sitt vuxna liv. Genombrottet fick han som tecknare på den klassiska svenska serien 91:an, men mest berömmelse har han fått för sin egen skapelse Herman Hedning – känd från tidningen Fantomen, från en egen serietidning, en egen ölsort och senast i höstas från en turné tillsammans med punkbanden KSM3 och Charta 77 och viskomikern Ola Aurell. Tidningen Herman Hedning lades nyligen ned av Egmont. Men Darnell gav inte tappt utan startade ett eget förlag med tidningsutgivning med hjälp av en av de mest lyckade Kickstarterkampanjerna någonsin i Sverige. Om detta och annat må han berätta på SIS19.

PER DEMERVALLPer Demervall
har arbetat som illustratör sedan åttiotalet och fick sitt genombrott som serieskapare med Ulltryfflarna för Tidningen Vi. Han mest kända verk för de flesta är nog seriebearbetningen av August Strindbergs Röda rummet som kom 1986. Sedan dess har han kommit ut med ett femtontal serier och barnböcker. Tillsammans med Patric Nyström har han skapat barnserien om vikingaflickan Siri, en pedagogisk blandning av fakta och fiktion. 2018 förärades han Svenska Serieakademins Adamsonstatyett. Nu i år är Demervall aktuell med ett nytt ungdomsserieprojekt – "seriehybridversioner" (mix av textroman och tecknad serie) av H.G. Wells klassiska äventyrsberättelser Den osynlige mannen och Världarnas krig, utgivna av Bokförlaget Hegas.

ELLEN EKMANEllen Ekman är serietecknare och illustratör, utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon är född 1986, uppvuxen i Stockholm och påbörjade en högskoleutbildning där. 2011 kände Ellen att hon behövde en paus. Hon övergav sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Ellen har på mycket kort tid etablerat sig och sin strippserie Lilla Berlin som publicerats i flera nordiska dagstidningar. Redan samma år fick den Nordens största seriepris Stora Ponduspriset och ett eget öl på Stigbergets bryggeri. Även Ellens feministiska hjälteserie Doris & Bettan har publicerats i Norge och hennes Homeparty med Gudrun om Gudrun Schymans feministiska homepartyn publicerades av Leopard Förlag 2017. Lilla Berlin har publicerats av flera olika förlag under åren, och i år har serien flyttat till Galago förlag, som ger ut den sjätte delen, Bättre brinna upp än fejda ut, i april.

Presenteras i samarbete med Galago.

PELLE FORSHEDPelle Forshed är kanske framför allt känd som tecknare av humorserien Stockholmsnatt (till manus av Stefan Thungren), en djupdykning i huvudstadens grunda värld av trendkänsliga klubbkids och ängsliga hipstrar. Men han har även gjort egna serier såsom den kritikerrosade serienovellsamlingen De anhöriga om människor i hemtjänsten, och barnserien Fjodor.
I fjol släppte han sin första riktiga serieroman, Under tiden, en av de absolut bästa svenska serierna från förra året, anser vi och många med oss.  

Presenteras i samarbete med Kartago.

GALAGO 40 ÅR

Serietidskriften Galago fyller 40 år i år och det tänker vi fira med ett både tillbaka- och framåtblickande samtal mellan tre av tidningens redaktörer. Möt grundaren Rolf Classon samt arvtagarna Mats Jonsson och Rojin Pertow i ett spännande samtal om då och nu.

SASKIA GULLSTRAND

Information kommer. 

FABIAN GÖRANSON

Fabian Göranson (född 1978) är en etablerad serieskapare och illustratör med böcker som Gaskriget, Kirurgi, Inferno och Martilo i bagaget. Han har även varit både redaktör och förläggare. På Galago släppte han 2018 boken Drömmen om Europa, en tecknad reseskildring av en kontinent med alldeles för lite framtidstro och på tok för mycket historia. Resan går från Köpenhamn till Aten, från Bryssel till Belgrad, med tåg, buss och båt. På jakt efter drömmen om ett Europa i fred och med framtidstro, möter han aktivister, forskare, journalister och konstnärer. Han tittar på Titos samling av stafettpinnar, är bakfull i Budapest, får panik i Rom och hamnar i hetsiga demonstrationer i Warszawa.

MARCUS IVARSSON

Marcus Ivarsson har sedan debuten 2000 publicerats i mängder av serietidningar (MegaPyton, Svenska Mad, Galago, Bizarro) och antologier (Strax, Allt för konsten) och har kommit ut med flera egna serieböcker – såsom MerzMarco (2006), Deluxe (2009) och Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen (2013). Barnserien Freja har publicerats i Pixi-böcker och nu senast i fjolårets fullängdare Freja och rymden från Kartago förlag. Just nu är han aktuell med sitt examensarbete på Konstfack – EVERYTHING IN ONE PLACE, en serietidning och det första numret av Ivarsssons Ultima Thule-serie. Projektet ska visas på Konstfacks slututställning i maj, men redan under seriefestivalen smygpresenteras projektet i vårt scenprogram. Ivarsson kommer också att sälja en mindre upplaga, en "collectors edition" av serietidningen.

AGNES JAKOBSSON


Agnes Jakobsson, foto: Kristian Bengtsson

Agnes Jakobsson är en av Sveriges senaste och klarast lysande seriestjärnor – och liksom kollegorna My Palm och Moa Romanova en stark representant för den nya generationen svenska serieskapare. Hon är utbildad vid Serieskolan i Malmö och har bland annat publicerats i Galago. Psycho Girl (Kartago 2018) är hennes hyllade seriedebut i bokform.

I samarbete med Kartago Förlag.

JOHANNA KRISTIANSSON & JOAKIM GUNNARSSON

Unga Seriefestivalen: Serien om den tecknade Katten Nils har publiceras i Kamratposten sedan 2007 och har publicerats i fem album, varav det senaste, Katten Nils åker till månen, kommit nu under våren från Rabén & Sjögren. Deras skapare, Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson, har gästat oss flera gånger förut. På lördagen deltar de dels i ett scensamtal och håller i en teckningsworkshop för barn.

VILL DU LÄRA DIG RITA MED KATTEN NILS-TECKNARNA?

Lördag 6 april klockan 15.00–16.00 på Konstfack håller Johanna och Joakim i tecknings-workshop för alla över 6 år. Vill du vara med? Anmäl dig då till ola.hellsten@stockholm.se
Workshopen är gratis men antalet platser är begränsade, så anmäl dig genast. Mer information skickas ut när anmälan gjorts.
 
Presenteras i samarbete med Rabén & Sjögren.

MY PALM

My Palm (född 1989) är utbildad vid Serieskolan i Malmö och del av seriekollektivet Sad Kicking Girl Gang med bland andra Ester Eriksson. Hennes serier har publicerats i tidningen Galago och hon är en flitig fanzinist med stor läsekrets. I fjol släppte Galago hennes debutbok Festens charmigaste tjej, omskriven och hyllad och en av de främsta representanterna för den rådande trenden med relationsbaserade och vardagsrealistiska serier av en ny generation kvinnliga svenska serieskapare.

Presenteras i samarbete med Galago.

JOAKIM PIRINEN


Joakim Pirinen, foto: Caroline Andersson

Joakim Pirinen (född 1961) är en av Sveriges mest kända serietecknare, och är även erkänd som bildkonstnär, illustratör, författare och dramatiker. Han fick sitt stora publikgenombrott 1985 med albumet Socker-Conny och har sedan dess gett ut ett tiotal seriealbum och bilderböcker.
En av hans pjäser, Familjen Bra, har spelats kontinuerligt sedan sin premiär 1986, även internationellt. 2009 utkom Kvarteret Kolossen – samlade serier 1979–2009. Han gjorde även den officiella affischbilden till Stockholms Internationella Seriefestival 2017. I år fyller Socker-Conny 35 år som seriefigur, vilket firats med en ny specialutgåva.

MOA ROMANOVA


Moa Romanova, foto: Kristian Bengtsson

Moa Romanova studerar andra året på Serieskolan i Malmö och har synts i bland annat Dagens Nyheter, Vice, Bang och Galago. Hennes debutbok, serieromanen Alltid fucka upp, gavs i fjol ut av Kartago Förlag och har mottagit en mängd hyllningar. Handlingen i Alltid fucka upp kretsar kring Moa själv. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven, bor med papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus i Göteborg och har panikångest framkallad av att ha rökt spice. Hon vill hitta Händelsen, den som ska förändra hennes liv. Hon pendlar mellan att dagar i sträck ligga sömnlös och passiv, för att i nästa stund maniskt söka känslokickar som hon hoppas ska få liv i henne igen. Utöver detta handskas hon med sjukvården, med kompisar som plötsligt är främlingar och en känd medieman som vill hjälpa henne i hennes konstnärskarriär.

Presenteras i samarbete med Kartago Förlag.

STUDIO REYA

Studio ReYa grundades den 6 juli 2004 av två skånska tjejer som mötes på en fest och kom på att båda tyckte om asiatiska serier och att teckna i samma stil. I år firar duon 15-årsjubileum och firar detta med en vandringsutställning som har premiär på Serieteket den 1 april, i samband med Stockholms Internationella Seriefestival.  
ReYa är för många välkända från serietidningarna Manga Mania och Shojo Stars, där de publicerat både illustrationer och serier och illustrationer, bl.a Butterfly Crush. Senaste publiceringarna inkluderar en serie i fanzinet Home Made Comics nr 18, samt en målarbok om Sveriges Historia.
Se ReYa 15 år – en jubileumsutställning med mycket hjärta och femton år av passion! 1 april – 22 april 2019. På Serieteket, Under fontänen på Sergels Torg. Utställningsväggen vid sidan om hissen. Fri entré.

ERIK SVETOFTErik Svetoft
, iIllustratör, animatör och serieskapare uppväxt i Östersund och Helsingborg. På årets festival aktuell med releasen av den nya boken Domus, uppföljaren till Mondo (2017) från Sanatorium förlag. Har tidigare även gett ut Limbo (2014) och Hakken (2016), publicerats i Stripburger och VICE och har bidragit till serieantologin I Feel Machine (2018) från Self Made Hero tillsammans med bland andra Shaun Tan och Tillie Walden. Studerar just nu på Konstfack och färdigställer en animerad kortfilm som har premiär senare i vår.  

JULIA THORELL

Julia Thorell (född 1984) är en svensk serieskapare som gästat vår festival tidigare. Sitt debutseriealbum, den delvis självbiografiska Juni gavs ut av Kartago Förlag 2012 och nominerades till Urhundenpriset 2013. Uppföljaren Fri kärlek kom på Kartago året därpå. Hennes serier har publicerats i tidningar som Galago och Arbetaren samt i flera antologier, och hon har även illustrerat ett flertal barnböcker till eget och andras manus. Just nu går hon på Konstfack och kommer under festivalen att presentera sitt projektarbete.