×
En del av Stockholms stad
Illustration: Reinhard Kleist
Illustration: Reinhard Kleist

Arkiverat evenemang:

Reinhard Kleist/Nick Cave

Live Drawing Concert


tisdag 2 april
Under Fontänen • Fri Entré


Reinhard Kleist (född 1970 i Tyskland) räknas som en av Tysklands viktigaste serieskapare och fick sitt internationella genombrott med serieboken Cash – I See a Darkness om countrysångaren Johnny Cashs turbulenta liv. Seriealbumet från 2006 översattes till 14 språk. 

År 2017 följde Kleist upp succén med sitt andra musikbiografiska verk, Nick Cave – Mercy On Me, som återberättar och tolkar flera låtar av den brittiska musikern Nick Cave i serieform. Textrader visualiseras i dynamiska och knivskarpa svarta tuschteckningar, och Nick Caves livshistoria varvas med hans kraftfulla låttexter, vilket skapar ett alldeles eget allkonstverk i bokform. 

Under liveteckningskonserten kommer en jazzkvartett med musiker från Kungliga Musikhögskolan (KMH) att spela fria tolkningar av Nick Cave-låtar till Kleists bilder. En bild blir en låt, en låt blir en bild, och publiken får uppleva skapandet av en slags tecknad musikvideo.

Idén med att låta serietecknare teckna live till musik har varit ett populärt inslag på seriefestivaler i Frankrike i många år innan idén började sprida sig till andra länder. Reinhard Kleist har turnerat världen över med sina liveteckningskonserter och kommer exklusivt till Sverige för detta tillfälle.

Kvällen inleds med en kort intervju på tyska om Nick Cave  Mercy On Me och Kleist kommer även att signera boken på Kulturbiblioteket efter evenemanget. Nick Cave  Mercy On Me kommer att finnas till försäljning på engelska och tyska.

Reinhard Kleist – Tuschteckningar

Karin Svensson – Sång
Mikael Wilhelmsson – Piano
Johan Tengholm – Bas
Magnus Jonasson – Trummor

Evenemanget är ett samarbete mellan Kulturbiblioteket, Stockholms Internationella Seriefestival (SIS19), Kungliga Musikhögskolan och Goethe Institut Schweden.

Reinhard Kleist >
KMH >
Goethe Institut Schweden >

Fri entré • Under Fontänen