×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Foto: TriArt

Arkiverat evenemang:

FILM I SKOLAN

SPIRITED AWAY

Den här filmen är en del av filmprogrammet för skolor. Biljetter finns tillgängliga för skolklasser.

Filmen rekommenderas för åk 2-6. Filmen visas på Skärisbiografen i Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.

Synopsis

Chihiro kämpar mot tiden och det är slutligen styrkan i att tro på sig själv och  kärlekens kraft som hjälper henne att övervinna alla hinder. Spirited Away är en resa i fantasifulla miljöer med symboler från japansk kultur och myter. Den vackert animerade berättelsen sprudlar av fantasi, magi och mystik samtidigt som den är samhällskritisk och lyfter påverkan som frosseri och girighet har på samället och miljön. 

Spirited Away blev den japanske mästerregissören Hayao Miyazakis internationella genombrott. Filmen belönades med en Oscar för bästa animerade film och vann Guldbjörnen vid Berlin Filmfestival 2002. 

Filmen följer Chihiro som motvilligt flyttar ut till den japanska landsbygden med sina föräldrar. När hennes pappa försöker ta en genväg med flyttbilen hamnar de framför en tunnel och Chihiro känner på sig att de träder in på osäker mark. Föräldrarna är nyfikna och innan de vet ordet av har det hamnat i andarnas magiska och drömlika värld. 

I den här världen har allt sitt pris. Det finns vackra badhus, matmarknader och hotell för att trötta andar som behöver få vila ut. När Chihiros föräldrar tar för sig av middagen som dukats upp åt andarna förvandlas de till glupska grisar och Chihiro måste ställa allt till rätta igen innan de all blir kvar i andevärlden för alltid. 

Med hjälp av hennes nya vänner, tron på sig själv och kärlekens kraft kämpar Chihiro för att förhandla tillbaka sin familjs frihet med badhusets överhuvud, häxan Yubaba.

Men, var allt en dröm?

Press

”Jag vet inte om jag någonsin tidigare har besökt en så njutbart fantasifull och originell värld” - Expressen

"Spirited away är lika fantastisk som den låter. Den är en upptäcktsfärd in i en animerad värld mycket olik dem vi brukar se"...."Det är de vackra och levande miljöerna, den fantasifulla intrigen och den överraskande utformningen av fantasifigurerna som lyfter Spirited away. Miyazaki återupplivar en besjälad värld, den tomtar och troll-värld vi alla en gång levde i, innan vi var riktigt säkra på exakt vad som finns och inte finns i skogen." - DN

"Animationen är mästerlig, vältecknad och omsorgsfull in i minsta detalj. Det är bilder rika på djup och innehåll." - Aftonbladet


VISNINGAR:

Måndag 14 maj kl 11:15

BOKA VISNINGAR:

Mejla antalet platser och datum som ni vill boka till valentina.bender@stadsteatern.stockholm.se

Biljettpris: 20 kr

ÄR DU LÄRARE?
Inspirationsmaterial för filmerna kommer att finnas tillgängligt på webben i februari.

Skolbokningar

Om filmen:

Åldersgräns: Från 7. Filmen rekommenderas för åk 2-6.

Språk: Svenskt tal och svensk undertext
Originaltitel: Sen to Chihiro no kamikakushi
Genre: Äventry, mysterium, komedi, drama
Land: Japan
Längd: 2:15 h
Inspelningsår: 2001
Regi: Hayao Miyazaki