×
En del av Stockholms stad
Musik
Kristina Lugn och Sarah Riedel. Stora scenen 27 mars. Kulturhuset Stadsteatern 2017
Foto: Thron Ullberg

Arkiverat evenemang:

Lugn & Riedel


Stora scenen


Nyskriven musik och poesi vävs samman när poeten Kristina Lugn och sångerskan Sarah Riedel möts i en gemensam, unik föreställning tillsammans med Viktor Skokić på kontrabas och Jonas Östholm på piano.

Sarah upptäckte Kristina Lugns dramatik och lyrik som tonåring och fick genom projektet Hemligheter på vägen 2009 möjligheten att sjunga några av hennes texter, då i tonsättningar av Georg Riedel. Någonstans då föddes idén att någon gång göra en hel produktion med hennes poesi. Med Kristinas godkännande mynnade snart arbetet ut i en föreställning på Soppteatern 2014 och sommaren 2015 spelades tolkningarna in.

Låtarna är ett slags alternativ visa influerad av jazz. Galghumoristiskt och samtidigt våldsamt sorgligt. Skivan gavs ut hösten 2016 i samband med en föreställning på Stadsteatern. På albumet sjunger Sarah 15 dikter av Kristina Lugn tonsatta av henne själv samt Viktor Skokić, Jonas Östholm och Georg Riedel. På scenen kommer Lugn även läsa nyskrivna dikter.

Kristina Lugn debuterade 1972 med diktsamlingen ”om jag inte”  och är en av Sveriges mest älskade och lästa poeter. Hon är också en framstående dramatiker och sitter sedan 2006 i Svenska Akademien. Sarah Riedel är flerfaldigt prisbelönta sångerska, musiker och kompositör som med hyllade konserter och grammisnominerat album etablerat sig som en av våra svenska storheter inom visa och jazz.

Så här skrev tidningarna efter framträdandet på Kulturhuset Stadsteatern i september;

"Kristina Lugn är befriande personlig på scenen och säger att hon beklagar att hon varit så olycklig i livet. ”Det gör ont det gör ont halleluja.” Det är en kväll att minnas! Kompositionerna av Sarah Riedel, Georg Riedel, Viktor Skokic och Jonas Östholm andas inlevelse och och respekt. Arrangemangen är stillsamt uppfinningsrika och intrikata"
Svenska Dagbladet

"Och så plötsligt världens humor, som fyller hela salen med fyrverkerier av skratt. En befrielse, på sätt och vis. Men en viktig aspekt på Kristina Lugns poesi är att humorn aldrig tycks be om ursäkt för allvaret. En annan är att hennes texter fungerar utmärkt med musik"
Dagens Nyheter

Information

Scen

Stora scenen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

27 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:295 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Musik, Stora scenen

Just nu inga föreställningar inlagda