×
En del av Stockholms stad

SIS18: Gäster

Den tjugonde upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival fokuserar till stor del på Japan och japanska influenser på västvärldens serier. År 2018 firar Sverige och Japan dessutom 150 år av diplomatiska förbindelser – något vi uppmärksammar med japanska gäster såsom mangaskaparna Fumiyo Kouno och Chihiro Tamaki, liksom den Tokyobaserade svenska serieskaparen Åsa Ekström. Även de polska och tjeckiska seriescenerna blir belysta då båda nationerna firar sina officiella hundraårsjubileer i år. Gäster kommer även från Finland, Frankrike, Brasilien, Argentina och givetvis Sverige. Här uppdateras gästlistan kontinuerligt.

ÅSA EKSTRÖM [SWE/JAP]


Åsa Ekström

Åsa Ekström debuterade med den självbiografiska serien Tokyo by Night i tidningen Manga Mania 2004 och fick ett stort genombrott som Sveriges första professionella mangatecknare. Sedan dess har det gått att se Åsas bilder på frimärken, på tyger från Ikea, i utställningar och i barnböcker. 2009 kom hon ut med sitt eget första seriealbum Sayonara September (första delen av en trilogi), ett relationsdrama inspirerat av hennes år på Serieskolan i Malmö. 2007 arbetade hon som assistent på en japansk mangastudio där hon bland annat scannade sidor och lade raster och 2014 fick hon sitt genombrott i Japan med mangan Hokuou joshi Åsa ga mitsuketa Nihon no Fushigi (eller Nordiska tjejen Åsa upptäcker Japans mysterier). Serien lades upp på Åsas blogg som under en period tillhörde de mest lästa bloggarna i Japan. Därefter blev den en succé i bokform med flera hundra tusen sålda böcker. Åsas serier har ofta starka kvinnliga huvudpersoner, en underliggande sinnlig stämning, feministiska budskap och inte sällan något drömskt över sig, ett förflutet som spökar. År 2014 blev hon tilldelad Seriefrämjandets Unghunden-pris för främjande av barnserier.

Åsa Ekström är tecknaren bakom årets officiella festivalbild, om vilken hon berättar: "Den starkaste symbolen för bandet Sverige-Japan är för mig Kungsträdgårdens körsbärsblommor. Dom symboliserar även Stockholm och festivalen för mig då det är säsongen dom blommar, så det blev bildens centrala tema. Vidare är ett av mina favoritelement i manga är dom ofta förekommande könsöverskridande karaktärerna, så figuren jag ritade är androgyn, men samtidigt "Kawaii". Mycket pasteller och sockerchock!"

FUMIYO KOUNO [JAP]


Självporträtt Fumiyo Kouno

Årets hedersgäst, Fumiyo Kouno, föddes i Hiroshima 1968 och debuterade efter flera år som tecknarassistent med den egna mangan Machikado hanadayori 1995. Genombrottet kom 2004 med Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms (Yūnagi no Machi, Sakura no Kun), en svit sammanhängande berättelser som kretsar kring efterdyningarna och följderna av Hiroshimabomben 1945. Med uppföljaren In This Corner of the World (Kono Sekai no Katasumi ni) fortsatte hon att fokusera på vanliga kvinnors vardagliga liv i förhållande till Andra världskrigets hemskheter.


Fumiyo Kouno

Mangan blev både en läsar- och kritikersuccé, och stod förlaga till en likaledes rosad animerad långfilm från 2016. Båda dessa mangaberättelser gick som följetonger i det japanska seinen-magasinet Manga Action. Kounos manga blir i Japan läst över köns- och generationsgränserna, en ovanlighet på den japanska seriemarknaden, något som kan förklaras med hennes fokus på vardagsliv och det icke-auktoritära  sättet att lära ut historiska fakta via berättelsen. Detta fortsätter hon med i sitt nuvarande serieprojekt, en biografisk manga om den österrikiska kärnfysikern Lise Meitner (1878–1968).

CHIHIRO TAMAKI [JAP]

Mangakreatören Chihiro Tamaki arbetar i shōjo-traditionen och utbildades på Musashino Art University i Tokyo. Hennes mest kända serie är Walkin’ Butterfly som gavs ut åren 2002–2006 och som 2008 adapterades till en animerad TV-serie.


Chihiro Tamaki

Serien handlar om Michikos första steg in i modevärlden som catwalkmodell, hur hon växer som människa till att börja acceptera sig själv. År 2009 blev den prisnominerad av American Library Association. Hennes serie Konkatsu no Tatsujin blev 2013 uppsatt som teaterpjäs och hon har även gjort en serie om Jeanne d’Arc. Hennes serier finns översätta till bland annat engelska, franska och tyska och hon har blivit flerfaldigt prisbelönt i både öst och väst.