×
En del av Stockholms stad

Arkiverat evenemang:

est em – japansk mangaskapare på besök


måndag 22 februari 2016
Serieteket • Fri Entré


Japanska serietecknaren est em besöker Stockholm den 22–23 februari för att visa upp och prata om sitt arbete. Två publika samtal arrangeras med henne under dessa dagar - ett på Serieteket i Kulturhuset Stadsteatern, ett annat på Stockholms Universitet.

est em tillhör det ständigt ökande antalet mangaskapare vars serier går utanför och bortom de traditionella, ofta könsspecifika genrerna. Hennes arbete river ner genusgränser och fokuserar på utanförskap i olika former.Jaqueline Berndt, professor i Japans språk och kultur, presenterar och samtalar med est em vid två olika tillfällen, ett på Serieteket och ett på Stockholms universitet. est em kommer att visa upp exempel från sina arbetsprocesser och det kommer att finnas möjlighet för åhörarna att ställa frågor.

Måndag 22 februari kl. 17:00–18:30
Serieteket (Kulturhuset Stadsteatern, våning 2)
17:00 Välkomsthälsning
17:10–17:30 Inledande föredrag av Jaqueline Berndt: "The Diversity of Japanese Manga Culture and the Position of est em"
17:30–17:50 Samtal mellan Jaqueline Berndt och est em
17:50–18:10 est em presenterar sin arbetsprocess från storyboard till slutligt manuskript (PowerPoint)
18:10–18:30 Tid för frågor

Tisdag 23 februari kl. 16:00–18:00
På Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier i Kräftriket (hus 4A, plan 3). Närmaste hållplats: Albano.
16:00 Välkomsthälsning
16:10–16:30 Inledande föredrag av Jaqueline Berndt: "Manga and the Study of Japanese Culture: The Example of est em"
16:30–16:50 Samtal mellan Jaqueline Berndt och est em
16:50–17:10 est em presenterar sin arbetsprocess från storyboard till slutligt manuskript (PowerPoint)
17:10–18:00 Tid för frågor

Båda tillfällen är öppna för allmänheten och har fri entré.

Evenemangen arrangeras av Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms universitet, i samarbete med Serieteket, en del av Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Besöket sponsras av Japans Ambassad i Sverige.

Välkommen!

Kvinnliga kreatörer är en väsentlig del av Japans grafiska berättartradition, och då inte enbart som skapare av shōjo manga (riktad till unga tjejer) eller josei manga (riktad till kvinnor). På senare tid har många av dem börjat gå bortom de könsspecifika genrerna.

Sedan 2006, då hon debuterade under sin icke-feminina pseudonym (en referens till initialerna i hennes riktiga namn), har est ems serier publicerats i ett flertal mangamagasin i en mängd genrer och sammanhang riktade till olika åldrar. Serierna om en kentaur som arbetar som en tjänsteman i Tokyo, eller en kvinnlig tjurfäktare i Spanien, har gjort henne känd utanför Japans gränser. De flesta av hennes berättelser behandlar ämnen som utanförskap, mellanformer och gränsöverskridande på ett eller annat sätt.

Förutom en kort serie publicerad 2009 i svenska magasinet C’est Bon Anthology – då under namnet Maki Sato – har est ems verk inte publicerats i Sverige. Däremot finns flera av hennes mangaböcker på engelska, däribland Tableau #20, Red Blinds the Foolish och Seduce Me After the Show. Hennes yaoi-manga – homoerotiska serier med män i huvudrollerna – har rönt stor uppskattning i väst.

Japanska serieskapare har sällan tid att resa utomlands för att presentera sig själva och sitt arbete. Det är därför särskilt glädjande för oss att kunna presentera en yngre kvinnlig mangatecknare i Sverige.